Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Manuela
100p
100p
Posty: 163
Od: 6 mar 2015, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Tak mnie zainspirowało, że robię zakwas na chlebek. Czy wyjdzie? Zobaczymy :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Manuela
100p
100p
Posty: 163
Od: 6 mar 2015, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dodam jeszcze fotkę i liczę na Wasze wsparcie :)

Obrazek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Posty: 267
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Mnie zainspirowało 8 lat temu. Każda sobota to pieczenie chleba. Nawet wybudowaliśmy piec chlebowy w ogrodzie. Za około 3 tygodnie będę mogła w nim coś upiec. Już nie mogę się doczekać.
smolka
1000p
1000p
Posty: 1902
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Bożena a możesz pochwalić się tym piecem - marzy mi się taki ;:224
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Posty: 281
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dawno nie zaglądałem, jak widzę nie tylko mnie dopadło i trzyma :wink:

Manuela,
Napiszesz jak się udało ?

BozenaX,
Prawdziwego pieca pozazdrościć. Niestety, sam nie mam warunków aby się pokusić o jego posiadanie.
Za to moi znajomi taki sobie postawili.
Jako że nie mieli żadnego doświadczenia z wypiekiem chleba na początku trochę wspólnie próbowaliśmy go opanować.
Nie chcę krakać, ale będziesz potrzebowała paru prób aby z piecem przynajmniej z grubsza się zaprzyjaźnić - jak mocno i długo nagrzewać, kiedy gotowy do pieczenia.
W sumie to mnóstwo radości i doskonała zabawa, a na tak smacznie spieczoną skórkę jak z takiego pieca w piekarniku nie ma szans.
Już po pieczeniu chleba można upiec w nim mięso - w niskiej temperaturze i długo (moje drugie kuchenne uzależnienie). Takie sous-vide retro. Kto nie próbował, nie wie co go omija :D
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Posty: 267
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Mój piec został ukończony kilka dni temu. Brakuje jeszcze zadaszenia. Teraz czas na wygrzewanie Zdjęcia wstawię jak trochę przy nim posprzątam, a będzie to dzisiaj (sprzątanie). Tomku, zdaję sobie sprawę z tego że będę go musiała "wyczuć" ale jestem uparta i mogę poświęcić kilka bochenków. Na początku zacznę od pieczenia pizzy, mięsa i chleba drożdżowego. Obok pieca jest wędzarnia, jutro pierwsze wędzenie: schab, boczek udka. Do tej pory wędziliśmy w beczce 200 l. Wędzarnia nie ma jeszcze drzwi, stolarz wziął wymiary i cisza. Zrobimy na jutro prowizoryczną zasłonę z płyty Zdam relację.
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Posty: 267
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Nie posprzątałam, ale w chwili wolnej na śniadanie w pracy, podjechałam do domu i zrobiłam kilka zdjęć:
Tak jak pisałam budowa nie zadaszona, ale piec zaczynam osuszać od jutra, wędzenie tez jutro. Dyfuzor dymu już zrobiony. Myślę że będzie ok. Trzon pieca ma wymiar 80x60 cm
http://naforum.zapodaj.net/e92be997b5f5.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/700763602fb9.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/97cc40c17a8c.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/de6a7654a286.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/87054dccdae8.jpg.html
Pozdrawiam Bożena.
smolka
1000p
1000p
Posty: 1902
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Piec świetny - taki właśnie mi się marzy. ;:215

Trzymam kciuki za pierwsze wędzenia. Czekam na relację ;:108
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2470
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Jeśli na ostatnim zdjęciu to są drzwiczki do paleniska to sa one zdecydowanie za małe by prawidłowo wędzić w wędzarni :?
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Posty: 281
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

To chyba drzwiczki pieca tylko są.
Może się mylę, ale chyba piec i wędzarnia Bożeny to wspólna zabudowa jednak nic więcej ich nie łączy. Wydaje mi się że trudno byłoby technicznie połączyć akurat te dwa w jedno - inne wymagania.
Na zdjęciach może tylko brakuje widoku dolnej części gdzie palenisko wędzarni ?
Może się mylę, ale jak będzie obiecana relacja to pewnie się wyjaśni - czekamy :-)
pozdrawiam, Tomek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2470
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

TomekD pisze:To chyba drzwiczki pieca tylko są.
Drzwiczki do pieca chlebowego ,według mnie, to te z drugiego zdjęcia . W piecu chlebowym nie ma paleniska tylko pali się bezpośrednio w komorze z której potem się wygarnia żar i popiół.
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Posty: 281
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Masz rację, mój błąd.
Pomieszałem kolejność otwierania zdjęć i jeszcze ostatnie mi zginęło.

Nie mam praktycznych doświadczeń z wędzeniem więc nic więcej dalej nie dopiszę.

Moja beczka na mini-wędzarenkę (60l) stoi trzeci rok i czeka. W założeniu miała być wersja z w pełni tradycyjnym, choć elektrycznym dymogeneratorem z kontrolowaną temperaturą spalania zrębków. Taki zboczony zawodowo, inżynierski kaprys miał to być. Może w końcu kiedyś się zrobi :-)
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Posty: 267
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Jak obiecałam, zdaję relację.
Dzisiaj po raz pierwszy rozpaliłam w piecu. Spaliłam karton po ogórkach z B. i kilka małych szczap drewna bukowego.
Piec się trochę okopcił i odrobinkę podgrzał się trzon. Przez dwa najbliższe tygodnie mam zamiar go wygrzewać, z każdym dniem coraz bardziej.
Odbyło się też pierwsze wędzenie.
Tutaj przed.
http://naforum.zapodaj.net/4d87d8fcb6cd.jpg.html
Po wędzeniu

http://naforum.zapodaj.net/bf3e54b7ea91.jpg.html

A żeby nie było że nie w temacie to do wędzonek upiekłam chleb.
http://naforum.zapodaj.net/26e58367848c.jpg.html

Z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy dym z komina-ciągnie bardzo dobrze.

Chudziak, oczywiście masz rację w każdej kwestii. Odnośnie drzwiczek paleniska, rzeczywiście mogłyby być większe.
Komora paleniska jest jednak zdecydowanie większa 50x60x30 cm. Wędziło się bardzo dobrze.

Tomku, tak jak napisałeś, piec i wędzarnia to jedna zabudowa. Może na tym zdjęciu będzie to lepiej widać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”