Rojniki (Sempervivum ) i rozchodniki (Sedum) - wymagania,rozmnażanie ,choroby i szkodniki
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rojniki , rozchodniki , skalnice i inne byliny niskie
Widocznie te Twoje sa jeszcze zbyt młode.
U rojników po kwitnieniu rozetka zamiera. Więc skoro jeszcze Twoje rośliny nie wypuściły młodych to ciesz się, że do kwitnienia im niespieszno.
U rojników po kwitnieniu rozetka zamiera. Więc skoro jeszcze Twoje rośliny nie wypuściły młodych to ciesz się, że do kwitnienia im niespieszno.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Mam nadzieję że ktoś doradzi
Planuję założyć 'skalniaka' w kolejnym miejscu. W tym miejscu przez lata wysypywałam ziemię ogrodniczą, więc roślinki mi też ładnie rosły, ale czas na zmianę kompozycji Będę kłaść agrowłókninę i tu właśnie moje pytanie.
Miejsce i tak muszę podnieść 10-15cm (może więcej, zobaczy się) i będę wysypywać ziemię ogrodniczą, i teraz czy lepiej machnąć ręką na to co było wcześniej latami wysypywane i nakryć to włókniną i na to nasypać ziemi ogrodniczej(to 10-15cm), czy lepiej dosypać tej ziemi na istniejące podłoże i położyć agrowłókninę To z góry będzie wysypane warstwą otoczaków, a między nimi rojniki, z tym że tez planowałam posadzić pojedyncze sztuki stokrotki i pierwiosnka, i być może coś jeszcze jednorocznego.
Planuję założyć 'skalniaka' w kolejnym miejscu. W tym miejscu przez lata wysypywałam ziemię ogrodniczą, więc roślinki mi też ładnie rosły, ale czas na zmianę kompozycji Będę kłaść agrowłókninę i tu właśnie moje pytanie.
Miejsce i tak muszę podnieść 10-15cm (może więcej, zobaczy się) i będę wysypywać ziemię ogrodniczą, i teraz czy lepiej machnąć ręką na to co było wcześniej latami wysypywane i nakryć to włókniną i na to nasypać ziemi ogrodniczej(to 10-15cm), czy lepiej dosypać tej ziemi na istniejące podłoże i położyć agrowłókninę To z góry będzie wysypane warstwą otoczaków, a między nimi rojniki, z tym że tez planowałam posadzić pojedyncze sztuki stokrotki i pierwiosnka, i być może coś jeszcze jednorocznego.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Jeśli miejsce jest zachwaszczone to połóż włókninę i na nią ziemię, jeśli nie to daj włókninę na wierzch i na to żwir.
No właśnie ciągle walczę z chwastami, więc na to położę włókninę Dzięki
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Zrób oprysk lub chociaż przekop to miejsce.
Przekopywałam nie raz, plewie, i dalej rosną Może faktycznie opryskam, bo i tak na razie nie będę tam nic robić, bo skalniaka będę robić dopiero we wrześniu
Od niedawna zaczęłam hodować rojniki.Przesadziłam kilka do większej doniczki i rozsadziłam małe odrosty.Zauważyłam,że dolne liście rozetki po przesadzeniu są skierowane w dół,górna część wygląda jak przed przesadzeniem.Boję się,ze popełniłam jakiś błąd.Co może być nie tak z rojnikiem?
Beata
Beata
- raflezja
Mają prawdopodobnie za mało słońca i zbyt dużo wilgoci, wyciągają się. Być może też podłoże jest zbyt żyzne.
Pokaż zdjęcie.
Pokaż zdjęcie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- raflezja
Czyli tak jak przypuszczałam. Gdzie on stoi?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Stoi na stoliku pod oknem.Słońce jest w godzinach mniej więcej 11-16. Podczas przesadzania podlałam go trochę więcej.
- raflezja
Wewnątrz pokoju?!
Jeśli tak, to wielki błąd. Rojniki to dzieci słońca, nie mogą rosnąć w mieszkaniu. Tylko ogródek albo bardzo słoneczny balkon lub parapet zewnętrzny. A w zimie mieszkanie to dla nich zabójstwo.
Jeśli tak, to wielki błąd. Rojniki to dzieci słońca, nie mogą rosnąć w mieszkaniu. Tylko ogródek albo bardzo słoneczny balkon lub parapet zewnętrzny. A w zimie mieszkanie to dla nich zabójstwo.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis