Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, prezentacje kwitnień
Nie wytrzymam-muszę się odezwać! Cudne macie te okazy! Ja przygodę z bugenwillą właśnie rozpoczynam od jednej sztuki zakupionej na targach ogrodniczych i już rozglądam się za pomarańczową, ale nigdzie w zasięgu ręki nie ma niestety Marzy mi się taka poprowadzona na drzewko, ale nie wiem czy nie przekroczy to moich umiejętności. Póki co podziwiam Wasze okazy.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, są przepiękne, czy tę czerwoną przycinasz wiosną ?
Pozdrawiam
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
- jode22
Przycinam jesienią, żeby zmieściła mi się na oknie i wiosną, bo niestety trochę za ciepło ma zimą i puszcza liście i pędy
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę takie długie gałązki.Powiedzcie mi ludzie, co robić, żeby raczyła takie wypuszczać?
U mnie są wiecznie "kompaktowe", całe lato i owszem kwitną, ale wszerz,czy wzwyż to zupełnie nie rosną.
U mnie są wiecznie "kompaktowe", całe lato i owszem kwitną, ale wszerz,czy wzwyż to zupełnie nie rosną.
- jode22
Może, tak jak w przypadku wielu innych kwiatków, producent dodał do ziemi jakiś środek skarlający . Zmień ziemię.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Jola! Twoja czerwona pełna jest zjawiskowa. Zasilasz czymś, że tak pięknie kwitną?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2015, o 13:45
Witajcie,
jestem tu nowa, w zeszłym roku dostałam bugenwille, dosyć dużą, zimowała na klatce schodowej i była podlewana, nawet wypuściła listki. Od maja jest na balkonie, wypuściła listki ale strasznie drobniutkie i gęste, niepodobne do tych z zeszłego roku. Nie zmieniałam jej podłoża, ani też nie przycinałam, może to jest powód?
jestem tu nowa, w zeszłym roku dostałam bugenwille, dosyć dużą, zimowała na klatce schodowej i była podlewana, nawet wypuściła listki. Od maja jest na balkonie, wypuściła listki ale strasznie drobniutkie i gęste, niepodobne do tych z zeszłego roku. Nie zmieniałam jej podłoża, ani też nie przycinałam, może to jest powód?
- Mirana
- 100p
- Od: 21 kwie 2015, o 14:57
Ania piast bugenwillę dobrze jest przycinać, dzięki temu pięknie się zagęszcza, rośnie i kwitnie. Okres spoczynku twa od listopada do lutego, więc pod koniec lutego trzeba ją ciąć. Jeśli stała całą zimę na klatce, prawdopodobnie miała za mało światła. Gubienie liści w okresie spoczynku jest dość normalne. Nie jestem do końca ekspertką, ale obserwuję moją "damę" i widzę, że uwielbia słoneczko i zraszanie. Moja jest jeszcze bardzo młoda, ale obecnie ma pełno kwiatuszków, które powoli stają się różowe:
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
Ania piast, może jej nie zasilasz, wygląda na trochę "głodną".
Jolu, dziękuję za odzew
Pozdrawiam
Ewa
Jolu, dziękuję za odzew
Pozdrawiam
Ewa
- jode22
A ja jeszcze dodam, że bugenwille to pijaki okropne . Moja stoi w szerokiej i głębokiej podstawce. Jak jest słonecznie i upalnie, to podlewam ją rano i wieczorem lejąc do doniczki i na spodek. I uzupełniam kilka razy, bo w mig to wypija .