Chleb żytni domowy na zakwasie
- Manuela
- 100p
- Posty: 163
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak mnie zainspirowało, że robię zakwas na chlebek. Czy wyjdzie? Zobaczymy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- Manuela
- 100p
- Posty: 163
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mnie zainspirowało 8 lat temu. Każda sobota to pieczenie chleba. Nawet wybudowaliśmy piec chlebowy w ogrodzie. Za około 3 tygodnie będę mogła w nim coś upiec. Już nie mogę się doczekać.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Bożena a możesz pochwalić się tym piecem - marzy mi się taki
- TomekD
- 200p
- Posty: 281
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Dawno nie zaglądałem, jak widzę nie tylko mnie dopadło i trzyma
Manuela,
Napiszesz jak się udało ?
BozenaX,
Prawdziwego pieca pozazdrościć. Niestety, sam nie mam warunków aby się pokusić o jego posiadanie.
Za to moi znajomi taki sobie postawili.
Jako że nie mieli żadnego doświadczenia z wypiekiem chleba na początku trochę wspólnie próbowaliśmy go opanować.
Nie chcę krakać, ale będziesz potrzebowała paru prób aby z piecem przynajmniej z grubsza się zaprzyjaźnić - jak mocno i długo nagrzewać, kiedy gotowy do pieczenia.
W sumie to mnóstwo radości i doskonała zabawa, a na tak smacznie spieczoną skórkę jak z takiego pieca w piekarniku nie ma szans.
Już po pieczeniu chleba można upiec w nim mięso - w niskiej temperaturze i długo (moje drugie kuchenne uzależnienie). Takie sous-vide retro. Kto nie próbował, nie wie co go omija
Manuela,
Napiszesz jak się udało ?
BozenaX,
Prawdziwego pieca pozazdrościć. Niestety, sam nie mam warunków aby się pokusić o jego posiadanie.
Za to moi znajomi taki sobie postawili.
Jako że nie mieli żadnego doświadczenia z wypiekiem chleba na początku trochę wspólnie próbowaliśmy go opanować.
Nie chcę krakać, ale będziesz potrzebowała paru prób aby z piecem przynajmniej z grubsza się zaprzyjaźnić - jak mocno i długo nagrzewać, kiedy gotowy do pieczenia.
W sumie to mnóstwo radości i doskonała zabawa, a na tak smacznie spieczoną skórkę jak z takiego pieca w piekarniku nie ma szans.
Już po pieczeniu chleba można upiec w nim mięso - w niskiej temperaturze i długo (moje drugie kuchenne uzależnienie). Takie sous-vide retro. Kto nie próbował, nie wie co go omija
pozdrawiam, Tomek
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mój piec został ukończony kilka dni temu. Brakuje jeszcze zadaszenia. Teraz czas na wygrzewanie Zdjęcia wstawię jak trochę przy nim posprzątam, a będzie to dzisiaj (sprzątanie). Tomku, zdaję sobie sprawę z tego że będę go musiała "wyczuć" ale jestem uparta i mogę poświęcić kilka bochenków. Na początku zacznę od pieczenia pizzy, mięsa i chleba drożdżowego. Obok pieca jest wędzarnia, jutro pierwsze wędzenie: schab, boczek udka. Do tej pory wędziliśmy w beczce 200 l. Wędzarnia nie ma jeszcze drzwi, stolarz wziął wymiary i cisza. Zrobimy na jutro prowizoryczną zasłonę z płyty Zdam relację.
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nie posprzątałam, ale w chwili wolnej na śniadanie w pracy, podjechałam do domu i zrobiłam kilka zdjęć:
Tak jak pisałam budowa nie zadaszona, ale piec zaczynam osuszać od jutra, wędzenie tez jutro. Dyfuzor dymu już zrobiony. Myślę że będzie ok. Trzon pieca ma wymiar 80x60 cm
http://naforum.zapodaj.net/e92be997b5f5.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/700763602fb9.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/97cc40c17a8c.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/de6a7654a286.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/87054dccdae8.jpg.html
Pozdrawiam Bożena.
Tak jak pisałam budowa nie zadaszona, ale piec zaczynam osuszać od jutra, wędzenie tez jutro. Dyfuzor dymu już zrobiony. Myślę że będzie ok. Trzon pieca ma wymiar 80x60 cm
http://naforum.zapodaj.net/e92be997b5f5.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/700763602fb9.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/97cc40c17a8c.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/de6a7654a286.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/87054dccdae8.jpg.html
Pozdrawiam Bożena.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Piec świetny - taki właśnie mi się marzy.
Trzymam kciuki za pierwsze wędzenia. Czekam na relację
Trzymam kciuki za pierwsze wędzenia. Czekam na relację
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2476
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jeśli na ostatnim zdjęciu to są drzwiczki do paleniska to sa one zdecydowanie za małe by prawidłowo wędzić w wędzarni
- TomekD
- 200p
- Posty: 281
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
To chyba drzwiczki pieca tylko są.
Może się mylę, ale chyba piec i wędzarnia Bożeny to wspólna zabudowa jednak nic więcej ich nie łączy. Wydaje mi się że trudno byłoby technicznie połączyć akurat te dwa w jedno - inne wymagania.
Na zdjęciach może tylko brakuje widoku dolnej części gdzie palenisko wędzarni ?
Może się mylę, ale jak będzie obiecana relacja to pewnie się wyjaśni - czekamy
Może się mylę, ale chyba piec i wędzarnia Bożeny to wspólna zabudowa jednak nic więcej ich nie łączy. Wydaje mi się że trudno byłoby technicznie połączyć akurat te dwa w jedno - inne wymagania.
Na zdjęciach może tylko brakuje widoku dolnej części gdzie palenisko wędzarni ?
Może się mylę, ale jak będzie obiecana relacja to pewnie się wyjaśni - czekamy
pozdrawiam, Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2476
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Drzwiczki do pieca chlebowego ,według mnie, to te z drugiego zdjęcia . W piecu chlebowym nie ma paleniska tylko pali się bezpośrednio w komorze z której potem się wygarnia żar i popiół.TomekD pisze:To chyba drzwiczki pieca tylko są.
- TomekD
- 200p
- Posty: 281
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Masz rację, mój błąd.
Pomieszałem kolejność otwierania zdjęć i jeszcze ostatnie mi zginęło.
Nie mam praktycznych doświadczeń z wędzeniem więc nic więcej dalej nie dopiszę.
Moja beczka na mini-wędzarenkę (60l) stoi trzeci rok i czeka. W założeniu miała być wersja z w pełni tradycyjnym, choć elektrycznym dymogeneratorem z kontrolowaną temperaturą spalania zrębków. Taki zboczony zawodowo, inżynierski kaprys miał to być. Może w końcu kiedyś się zrobi
Pomieszałem kolejność otwierania zdjęć i jeszcze ostatnie mi zginęło.
Nie mam praktycznych doświadczeń z wędzeniem więc nic więcej dalej nie dopiszę.
Moja beczka na mini-wędzarenkę (60l) stoi trzeci rok i czeka. W założeniu miała być wersja z w pełni tradycyjnym, choć elektrycznym dymogeneratorem z kontrolowaną temperaturą spalania zrębków. Taki zboczony zawodowo, inżynierski kaprys miał to być. Może w końcu kiedyś się zrobi
pozdrawiam, Tomek
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jak obiecałam, zdaję relację.
Dzisiaj po raz pierwszy rozpaliłam w piecu. Spaliłam karton po ogórkach z B. i kilka małych szczap drewna bukowego.
Piec się trochę okopcił i odrobinkę podgrzał się trzon. Przez dwa najbliższe tygodnie mam zamiar go wygrzewać, z każdym dniem coraz bardziej.
Odbyło się też pierwsze wędzenie.
Tutaj przed.
http://naforum.zapodaj.net/4d87d8fcb6cd.jpg.html
Po wędzeniu
http://naforum.zapodaj.net/bf3e54b7ea91.jpg.html
A żeby nie było że nie w temacie to do wędzonek upiekłam chleb.
http://naforum.zapodaj.net/26e58367848c.jpg.html
Z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy dym z komina-ciągnie bardzo dobrze.
Chudziak, oczywiście masz rację w każdej kwestii. Odnośnie drzwiczek paleniska, rzeczywiście mogłyby być większe.
Komora paleniska jest jednak zdecydowanie większa 50x60x30 cm. Wędziło się bardzo dobrze.
Tomku, tak jak napisałeś, piec i wędzarnia to jedna zabudowa. Może na tym zdjęciu będzie to lepiej widać.
Dzisiaj po raz pierwszy rozpaliłam w piecu. Spaliłam karton po ogórkach z B. i kilka małych szczap drewna bukowego.
Piec się trochę okopcił i odrobinkę podgrzał się trzon. Przez dwa najbliższe tygodnie mam zamiar go wygrzewać, z każdym dniem coraz bardziej.
Odbyło się też pierwsze wędzenie.
Tutaj przed.
http://naforum.zapodaj.net/4d87d8fcb6cd.jpg.html
Po wędzeniu
http://naforum.zapodaj.net/bf3e54b7ea91.jpg.html
A żeby nie było że nie w temacie to do wędzonek upiekłam chleb.
http://naforum.zapodaj.net/26e58367848c.jpg.html
Z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy dym z komina-ciągnie bardzo dobrze.
Chudziak, oczywiście masz rację w każdej kwestii. Odnośnie drzwiczek paleniska, rzeczywiście mogłyby być większe.
Komora paleniska jest jednak zdecydowanie większa 50x60x30 cm. Wędziło się bardzo dobrze.
Tomku, tak jak napisałeś, piec i wędzarnia to jedna zabudowa. Może na tym zdjęciu będzie to lepiej widać.