Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Karolina 51
Chciałabym wiedzieć jakie skutki uboczne ma Octan Wapnia ?
Co prawda nie walę bezkrytycznie w glebę, ale stosuję OW już drugi rok w określonych dawkach i w określonym czasie, nie zauważyłam żadnych pejoratywnych objawów.
Może Ty masz inną wiedzę w tym zakresie, więc podziel się z nami.
O glebę raczej dbam, dlatego na jesieni zrobiłam analizę i staram się postępować stosownie do zaleceń profesjonalistów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karolina51 w sumie prawie całkowicie się z Tobą zgadzam,po za tym,że ostro zarzucam "czyjeś zmyślenia".Nic mu nie zarzucam,po prostu wskazałem,że najlepiej jest sprawdzić samemu.Karolinko te środki tj.Mw,Ow i HT używam od samego początku tj.od 2013r..Może będzie Ci trudno uwierzyć,ale dzięki nim tak pod folią jak i w gruncie od początku ich stosowania,nie używałem innej chemii.A gdyby tak było byłbym podwójnie uradowany,że pomidorki będą twarde.Niestety tak się nie stało.SZW miałem tylko 1 raz na pomidorze w 2013r. na balkonie w donicy.Po prostu zabrakło mi w kolejnych opryskach na jeden krzak MW.Co do dbania o glebę, to jest to najważniejszy czynnik w uzyskaniu dobrych plonów,jak i szeroko pisała o tym Kozula więc popieram tę ideę ,bez względu kto o tym pisze,bo się sprawdziła i u mnie..
I to wszystko. ;:136 ;:136
gicor
50p
50p
Od: 21 lut 2015, o 00:53

Post »

Temat ow był poruszany w tamtym sezonie na tym forum.Pytałem dlatego bo moje pryskane krzaki maja twarda skórke a te nie pryskane nie. :shock:
karolina51
50p
50p
Od: 29 cze 2015, o 00:18

Post »

Rzepka,
octan wapnia, stosowany z umiarem i w zalecanych dawkach nie ma skutków ubocznych. Nie słyszałam o takich. Może być natomiast szkodliwy jeśli jest stosowany nadmiernie. I o ten "nadmiar" właśnie mi chodziło.
Legina,
co do HT mam takie samo jak Ty pozytywne zdanie.
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41

Post »

W 2014 stosowałam Octan Wapnia i HT z powodzeniem, nie zauważyłam skutków ubocznych a nie żałowałam eko oprysków. A w przypadku tych preparatów ważna jest systematyczność.

A wracając do samych pomidorów - podziwiam Wasze zielone i strasznie zazdraszczam....u mnie dopiero początek zawiązywania i to tych najwcześniejszych odmian. Zanim ja zjem swojego czerwonego to będzie koniec sierpnia a gdzie tu jeszcze przetwory zrobić.... ;:145
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

amitka pisze:Pelasia, tak, Jabłonka Rosii jest samokończąca. A smak wg gustu, dla mnie średni, nie wysiałam go już w tym roku.
Dzięki za odpowiedź. Pięknie wiąże grona,najlepiej ze wszystkich moich pomidorów :)
Asia
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Mój pierwszy "zbiorek" ;:215
Mało, ale pyszne. Było ich więcej, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo zostały pożarte.
Tigirella, Corazonek i Pokusa z Winogronkiem.

Obrazek

Tigirella wigląda tak jak na opakowaniu z nasionami. :)
karolina51
50p
50p
Od: 29 cze 2015, o 00:18

Post »

grazka100, aż się oko raduje. Czy to gruntowe? Mam Tigerellę w gruncie, ale u mnie jeszcze zielona.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Siedzą w namiocie foliowym :)
Krzak w donicy przy domu też jeszcze ma zielone owoce.
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Pięknie, ja chodzę i koloru wyglądam, oj duże te owoce rosną, widać, że trzeba ważyć będzie przed zjedzeniem :D.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Moje obawy pod nieobecność się sprawdziły, krzaczory porosły, część bawolich się położyła i powykręcała, czyli jak zwykle moje plany o schludnym pomidorze diabli wzięli.

Zrobiłam dzisiaj interwencyjne podwiązywanie i obrywanie wilków i liści, niestety dowiedziałam się że zaraza się pokazała (w ostatnim rzędzie za gąszczem pędów) i w sumie się nie dziwie że zostały zaatakowane, lecz to początek początku.

Maskotka się rozszalała, owoce ma wielkości pudełka od zapałek i zaczęła dojrzewać jakiś czas temu, niestety bawole nie mają się czym pochwalić (jeszcze nie wyrosły, część stoi prawie goła bo kwiaty nie zawiązały).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Moje też późno powiązane, ale dają radę. Obrywam tyle liści ile mi się wydaje, że trzeba np. jak jest za gęsto.
Póki co owoce łapią niezłą masę. Spotkałam się z aparatem to może jakieś zdjęcia wrzucę.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Jako jeszcze "zielona" chcę zapytać, czy w przypadku bardzo obciążonego grona mogę zerwać pomidora zielonego ( chyba ma z 50 dkg) i pozwolić mu dojrzeć poza rośliną macierzystą ??
Takich olbrzymów jest kilka. Jak to rozwiązać, bo grona są podłamane i chociaż podwiązane, to ledwie zipią i skończą na ziemi..
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”