Wszystko o pomidorach cz. 10
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Karolina 51
Chciałabym wiedzieć jakie skutki uboczne ma Octan Wapnia ?
Co prawda nie walę bezkrytycznie w glebę, ale stosuję OW już drugi rok w określonych dawkach i w określonym czasie, nie zauważyłam żadnych pejoratywnych objawów.
Może Ty masz inną wiedzę w tym zakresie, więc podziel się z nami.
O glebę raczej dbam, dlatego na jesieni zrobiłam analizę i staram się postępować stosownie do zaleceń profesjonalistów.
Pozdrawiam
Chciałabym wiedzieć jakie skutki uboczne ma Octan Wapnia ?
Co prawda nie walę bezkrytycznie w glebę, ale stosuję OW już drugi rok w określonych dawkach i w określonym czasie, nie zauważyłam żadnych pejoratywnych objawów.
Może Ty masz inną wiedzę w tym zakresie, więc podziel się z nami.
O glebę raczej dbam, dlatego na jesieni zrobiłam analizę i staram się postępować stosownie do zaleceń profesjonalistów.
Pozdrawiam
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Karolina51 w sumie prawie całkowicie się z Tobą zgadzam,po za tym,że ostro zarzucam "czyjeś zmyślenia".Nic mu nie zarzucam,po prostu wskazałem,że najlepiej jest sprawdzić samemu.Karolinko te środki tj.Mw,Ow i HT używam od samego początku tj.od 2013r..Może będzie Ci trudno uwierzyć,ale dzięki nim tak pod folią jak i w gruncie od początku ich stosowania,nie używałem innej chemii.A gdyby tak było byłbym podwójnie uradowany,że pomidorki będą twarde.Niestety tak się nie stało.SZW miałem tylko 1 raz na pomidorze w 2013r. na balkonie w donicy.Po prostu zabrakło mi w kolejnych opryskach na jeden krzak MW.Co do dbania o glebę, to jest to najważniejszy czynnik w uzyskaniu dobrych plonów,jak i szeroko pisała o tym Kozula więc popieram tę ideę ,bez względu kto o tym pisze,bo się sprawdziła i u mnie..
I to wszystko.
I to wszystko.
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
Temat ow był poruszany w tamtym sezonie na tym forum.Pytałem dlatego bo moje pryskane krzaki maja twarda skórke a te nie pryskane nie.
-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
Rzepka,
octan wapnia, stosowany z umiarem i w zalecanych dawkach nie ma skutków ubocznych. Nie słyszałam o takich. Może być natomiast szkodliwy jeśli jest stosowany nadmiernie. I o ten "nadmiar" właśnie mi chodziło.
Legina,
co do HT mam takie samo jak Ty pozytywne zdanie.
octan wapnia, stosowany z umiarem i w zalecanych dawkach nie ma skutków ubocznych. Nie słyszałam o takich. Może być natomiast szkodliwy jeśli jest stosowany nadmiernie. I o ten "nadmiar" właśnie mi chodziło.
Legina,
co do HT mam takie samo jak Ty pozytywne zdanie.
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
W 2014 stosowałam Octan Wapnia i HT z powodzeniem, nie zauważyłam skutków ubocznych a nie żałowałam eko oprysków. A w przypadku tych preparatów ważna jest systematyczność.
A wracając do samych pomidorów - podziwiam Wasze zielone i strasznie zazdraszczam....u mnie dopiero początek zawiązywania i to tych najwcześniejszych odmian. Zanim ja zjem swojego czerwonego to będzie koniec sierpnia a gdzie tu jeszcze przetwory zrobić....
A wracając do samych pomidorów - podziwiam Wasze zielone i strasznie zazdraszczam....u mnie dopiero początek zawiązywania i to tych najwcześniejszych odmian. Zanim ja zjem swojego czerwonego to będzie koniec sierpnia a gdzie tu jeszcze przetwory zrobić....
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Pięknie wiąże grona,najlepiej ze wszystkich moich pomidorówamitka pisze:Pelasia, tak, Jabłonka Rosii jest samokończąca. A smak wg gustu, dla mnie średni, nie wysiałam go już w tym roku.
Asia
-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
grazka100, aż się oko raduje. Czy to gruntowe? Mam Tigerellę w gruncie, ale u mnie jeszcze zielona.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Siedzą w namiocie foliowym
Krzak w donicy przy domu też jeszcze ma zielone owoce.
Krzak w donicy przy domu też jeszcze ma zielone owoce.
Pięknie, ja chodzę i koloru wyglądam, oj duże te owoce rosną, widać, że trzeba ważyć będzie przed zjedzeniem .
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Moje obawy pod nieobecność się sprawdziły, krzaczory porosły, część bawolich się położyła i powykręcała, czyli jak zwykle moje plany o schludnym pomidorze diabli wzięli.
Zrobiłam dzisiaj interwencyjne podwiązywanie i obrywanie wilków i liści, niestety dowiedziałam się że zaraza się pokazała (w ostatnim rzędzie za gąszczem pędów) i w sumie się nie dziwie że zostały zaatakowane, lecz to początek początku.
Maskotka się rozszalała, owoce ma wielkości pudełka od zapałek i zaczęła dojrzewać jakiś czas temu, niestety bawole nie mają się czym pochwalić (jeszcze nie wyrosły, część stoi prawie goła bo kwiaty nie zawiązały).
Zrobiłam dzisiaj interwencyjne podwiązywanie i obrywanie wilków i liści, niestety dowiedziałam się że zaraza się pokazała (w ostatnim rzędzie za gąszczem pędów) i w sumie się nie dziwie że zostały zaatakowane, lecz to początek początku.
Maskotka się rozszalała, owoce ma wielkości pudełka od zapałek i zaczęła dojrzewać jakiś czas temu, niestety bawole nie mają się czym pochwalić (jeszcze nie wyrosły, część stoi prawie goła bo kwiaty nie zawiązały).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Moje też późno powiązane, ale dają radę. Obrywam tyle liści ile mi się wydaje, że trzeba np. jak jest za gęsto.
Póki co owoce łapią niezłą masę. Spotkałam się z aparatem to może jakieś zdjęcia wrzucę.
Póki co owoce łapią niezłą masę. Spotkałam się z aparatem to może jakieś zdjęcia wrzucę.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Jako jeszcze "zielona" chcę zapytać, czy w przypadku bardzo obciążonego grona mogę zerwać pomidora zielonego ( chyba ma z 50 dkg) i pozwolić mu dojrzeć poza rośliną macierzystą ??
Takich olbrzymów jest kilka. Jak to rozwiązać, bo grona są podłamane i chociaż podwiązane, to ledwie zipią i skończą na ziemi..
Takich olbrzymów jest kilka. Jak to rozwiązać, bo grona są podłamane i chociaż podwiązane, to ledwie zipią i skończą na ziemi..