Nagietek lekarski
- -Neo-
- 50p
- Od: 26 maja 2011, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nagietek lekarski
Moi drodzy czy tylko ja mam ten problem? Od paru miesięcy szukam w sklepach nasion nagietka, takiego najzwyklejszego intensywnie pomarańczowego, z żółtopomarańczowymi środkami, o kwiecie zwykłym, prostym, niepełnym. Dosłownie NIGDZIE nie mogę takiego znaleźć za to jest masa pełnych, karłowych, nitkowych, żółtych, z ciemnymi środkami, różowych, białych, podwójnych itd itp a podstawowej odmiany nie ma! Może nie wszyscy sie ze mną zgodzą ale wg mnie podstawowa odmiana nagietka jest najpiękniejsza a doskonałości poprawiać nie trzeba. Niestety wszystkie firmy ogrodnicze chcą mnie uszczęśliwić na siłę i sprzedają każdą formę tylko nie podstawową Czy ktoś z forumków wie jaka firma sprzedaje (jeszcze) takie nasionka? Zmoderowano./Iwona Tutaj linki które zobrazują o co mi chodzi ;) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Weleda.jpg http://www.swiatkwiatow.pl/foto/nagiete ... s_4211.jpg http://cdn19.ogrod.smcloud.net/t/user_p ... ardowy.jpg
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz rację. Przejrzałem oferty sklepów z nasionami i najbardziej zbliżone do podstawowego nagietka są nasiona Legutki - http://sklep-nasiona.pl/419-nagietek-lekarski.html (na opakowaniu jest zdjęcie najzwyklejszych nagietków ale już na załączonych fotkach pokazane zostały kwiaty z ciemnym środkiem). Ja w tym roku wysieję kupione nasiona różnych form nagietka - Radio, Różowa niespodzianka, Indiański książe, plus nasiona zebrane własnoręcznie z działki w roku ubiegłym- chyba takich najzwyklejszych nagietków. .
Pozdrawiam - Krzysztof
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Taki zwykły pomarańczowy widziałem w B. za 69 gr więc może w jakiś dyskontach, marketach znajdziesz. Ludzie nie chcą kupować takich zwykłych i oklepanych odmian
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- -Neo-
- 50p
Pawrzes - dzięki za info rano zrobię małą wizytę w B. Jestem w tej zakręconej mniejszości, która lubi to co nie przypada do gustu większości
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Ponoć właśnie te zwykłe ciemnopomarańczowe mają najsilniejsze właściwości lecznicze. Ja też się po nie przejdę.Ludzie nie chcą kupować takich zwykłych i oklepanych odmian
- -Neo-
- 50p
Tak, to prawda Drako, ta intensywnie pomarańczowa, podstawowa odmiana jest źródłem surowca zielarskiego
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
Bezproblemowy. Posiany raz 17 lat temu sieje się sam Aż żal mi czasem wyrywać,ale zarósł by chyba wszystko Zakwitł właśnie pierwszy.
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Nagietek jest bezproblemowy, bezobsługowy i samosiewny. Oto kilka moich okazów, które oczywiście same się wysiały:
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
pataskoPiękne kolory nagietka skąd masz nasiona?Ja kupiłam mieszankę a wyszły wszystkie pomarańczowe.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
patasko, to było dosyć dawno temu, na 90% plantico. Kupiłem wtedy najniższą mieszankę. Warto pamiętać, że łatwo się krzyżują, więc kolory zawsze inne