Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bananowiec

Post »

Masz racje, jednka bananowce to dziwne rośliny :;230
Co do potasu to odsyłam do prac naukowych na temat bananowców i ich potrzeb pokarmowych :wink:

Tak jak pisałem w moich poprzednich postach, Ten bananowiec po prostu potrzebuje więcej światła ;:3
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A możesz podać jakieś linki do źródeł? Z chęcią się zapoznam.
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło "banana nutrients" lub inne podobne związane z nawożeniem, jest tego naprawdę dużo :D
andrzej2910
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2015, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bananowiec stoi przy oknie południowym to chyba będę musiał wystawić go na dwór jeśli ma za mało słońca ;)
cza_rna7
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 10:50

Post »

Witajcie :wit.
Mam takiego oto bananowca:
Obrazek,
Obrazek.
Ostatnio go przesadziłam do większej doniczki i przy okazji oddzieliłam młode odrosty:
Obrazek,
Obrazek.
Wszystkie cztery bananowce wypuszczają teraz młode listki, więc już odchorowały przesadzenie :D. Ten duży chyba miał najgorzej, bo stracił kilka dolnych, najmniejszych liści.

A moje pytanie do Was to: czy może ktoś potrafi rozpoznać jaki to dokładnie gatunek bananowca?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne banany :) to musa acuminata dc lub sdc :)
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Tak jak napisał kaczmar jest to musa acuminata 'Dwarf Cavendish' (DC) lub Musa acuminata 'Super Dwarf Cavendish' (SDC). Prędzej jest to Dwarf Cavendish, ale żeby mieć pewność będzie trzeba poczekać, aż trochę podrośnie, lub do zimy, jak będzie cierpiał na niedostatek światła ;) Oba róznią sie przede wszystkim siła i tempem wzrostu. Powodzenia w uprawie :wit
cza_rna7
200p
200p

Post »

kaczmar005, Gethar - bardzo dziękuję za szybką odpowiedź ;:196.
Po identyfikacji moich bananowców zaczęłam grzebać w necie i na jakimś forum o roślinkach egzotycznych wyczytałam, "że pod nazwą musa tropikana kryje się musa super dwarf cavendish, czyli jeszcze mniejsza wersja już karłowatego dwarf cavendish". A na moim jak kupowałam, to była plakietka: "Musa tropicana. Banan", więc po cichu liczę, że może to jednak SDC :D.
Jeszcze raz dzięki ;:168.

I jeszcze mam drugie pytanie: czy taki banan, który rośnie nie za duży (tzn. około 1,2 metra niby) może kiedyś zakwitnąć i wydać owoce?
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

cza_rna7 jak najbardziej Twój banan jest w stanie wydać owoce :) Zapewnij mu dużo słońca, a za kilka lat pewnie zakwitnie :)
cza_rna7
200p
200p

Post »

kaczmar005, dziękuję bardzo ;:196.

A czy to prawda, że po wydaniu owoców roślina umiera? Gdzieś tak wyczytałam, ale dziwne mi się wydaje ;:14.
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie ma problemu :) niestety bananowce to byliny czyli po wydaniu owoców umierają, ale wydają sporo młodych odrostów korzeniowych, więc nie ma się czym martwić :)
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Bananowce to rośliny monokarpiczne tak jak agawa, ananasowate. Wydają kwiaty, owoce i nasiona raz w życiu.
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

Witam :D
20 lipca, w poniedziałek, z Wielkiej Brytanii dotarła do mnie sadzonka bananaowca musa velutina. Czekałem na nią od 12 do 20 lipca, czyli 8 dni.

Tak wyglądała przed rozpakowaniem :

Obrazek

A tak wyglądała po rozpakowaniu 20 lipca - dlatego wygląda tak marnie bo w czasie podróży została poturbowana(widać to na zdjęciu pierwszym gdzie dół paczki jest zgnieciony) i została trochę zaparzona ale już się regeneruje tym młodym listkiem wyrastającym ze środka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda dzisiaj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na brzegu nowego liścia zauważyłem plamkę.Z każdym dniem przybywa ich lub powiększa się ona sama.Od czego może ona być (plamka/ki). Co robić żeby nie powiększała się?

Obrazek

Co robić aby mój banan musa velutina odżył po ciężkim transporcie, miał liście bez ani jednej plamki, dobrze wybarwione i bujnie, gęsto, szybko i przede wszystkim pięknie rósł?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”