Linia kroplująca,nawadnianie kropelkowe
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: nawadnianie kropelkowe z lidla na balkon
Ja kupuję w Flortomie w Bydgoszczy, bo tam mam najbliżej, ale obecnie jest wiele hurtowni wysyłkowych.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 cze 2015, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawadnianie kropelkowe
Hej !
Mam kłopot z wybraniem odpowiedniego nawadniania plantacji truskawek. Nie wiem czym się różni linia kroplująca a taśma kroplująca. Po za tym są jeszcze jakieś inne produkty i nie wiem do czego służą:Taśma kroplująca Aquadrop 1mb - FELMIX - kosztuje 0,38 zł , Taśma kroplująca Aquatape 1mb - FELMIX to też 0,38 zł, albo coś takiego : Taśma kroplująca Politape 1mb - Felmix - 0,26 zł .
Proszę o wytłumaczenie do czego to wszystko służy. Z góry dzięki
Mam kłopot z wybraniem odpowiedniego nawadniania plantacji truskawek. Nie wiem czym się różni linia kroplująca a taśma kroplująca. Po za tym są jeszcze jakieś inne produkty i nie wiem do czego służą:Taśma kroplująca Aquadrop 1mb - FELMIX - kosztuje 0,38 zł , Taśma kroplująca Aquatape 1mb - FELMIX to też 0,38 zł, albo coś takiego : Taśma kroplująca Politape 1mb - Felmix - 0,26 zł .
Proszę o wytłumaczenie do czego to wszystko służy. Z góry dzięki
Linia kroplująca czy rura PE + emitery ?
Witam
Buduję na działce mały system nawadniania, zastanawiam się, mam pod płotem małe thuje posadzone co 50 cm, są małe 10-15 cm, linia kroplująca 100 m to ok 200 zł (z kompensacją ciśnienia) a rura PE plus np. 100 emiterów (z kompensacją ) to ok 160 zł ktoś może mi uświadomić wyższość linii (węża kroplującego) kroplującej?
Emiter mogę rozebrać wyczyścić, emiter mogę wbić w rurę PE w odległościach jakie chce, z uwagi na mały system korzeniowy tych roślinek (aktualnie) chce je nawadniać bezpośrednio, a jak kupię wąż z emiterami np. co 50 cm, to może się okazać że zacznie mi się "rozjeżdżać" z roślinami - sadziłem na oko co 50 cm, mogą być drobne odchyły.
Pozdrawiam
Strokers
Buduję na działce mały system nawadniania, zastanawiam się, mam pod płotem małe thuje posadzone co 50 cm, są małe 10-15 cm, linia kroplująca 100 m to ok 200 zł (z kompensacją ciśnienia) a rura PE plus np. 100 emiterów (z kompensacją ) to ok 160 zł ktoś może mi uświadomić wyższość linii (węża kroplującego) kroplującej?
Emiter mogę rozebrać wyczyścić, emiter mogę wbić w rurę PE w odległościach jakie chce, z uwagi na mały system korzeniowy tych roślinek (aktualnie) chce je nawadniać bezpośrednio, a jak kupię wąż z emiterami np. co 50 cm, to może się okazać że zacznie mi się "rozjeżdżać" z roślinami - sadziłem na oko co 50 cm, mogą być drobne odchyły.
Pozdrawiam
Strokers
Re: Linia kroplująca czy rura PE + emitery ?
Kup sobie taśmę kropkującą T-Tape co 30cm lub25cm 100m ok 50PLN niskie ciśnienie ok 1.2-1.8 bar wydatek wody około 1.2l/h i po sprawie jak Ci się znudzi lub zapcha op kilku latach włożysz do worka z plastikami i po sprawie
Re: Linia kroplująca czy rura PE + emitery ?
A ja dalej o taśmie ze względów ekonomicznych . U mnie w tuneliku rośnie 65roślonek ( tunelik 3x7m)około 35mb taśmy w cenie 0.35PLN plus złączka koszt 15PLN i też samo podlewa . Do tego jeszcze jeden aspekt tych systemów , równomierna aplikacja wody do gleby bez rozchlapywania po łodygach i powierzchni .
Nawadnianie malin z wodociągu.
Hej powiedzcie mi czy woda z wodociągu nadaje się do nawadniania malin? Mam nieduży kawałek,około 20 arów i niestety susza daje o sobie znać. Trochę się boję nawadniać z wodociągu bo słyszałem, że maliny uschną bo w tej wodzie jest jakaś chemia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nawadnianie malin z wodociągu.
Oprócz niewielkiej ilości chloru, to w wodociągowej nie powinno byc nic więcej. Jeśli nie lejesz po lisciach to malinom nie powinno nic się stac
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Witajcie. Chciałbym u siebie założyć nawadnianie kropelkowe w postacie taśm kroplujących. Ale jak to zrobić? Kupię taśmy kroplujące i co dalej? Nie chciałbym podłączać ich do wodociągu ponieważ mam 2 beczki 1000 L więc możnaby je jakoś wykorzystać tylko jak? Co polecacie? Dodam że linie kroplujące będą miały łączną długość 200m a emitery będą rozmieszczone co 30 cm.
Pozdrawiam Paweł
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Re: Nawadnianie kropelkowe
Musisz przewidzieć o założeniu filtra, bo woda powinna być bez zanieczyszczeń, gdybyś zastosował zbiorniki do rozrobienia nawozów. Wówczas ze zbiornika wodę trzeba przepompowywać pompą, bo ciśnienie powinieneś mieć około 0,7atm lub nawet nieco większe, gdy będzie więcej linii kroplujących. Maksymalna długość jednej linii do 40m. Jeśli po 10cm kapilar, to nawet krótsza.
pozdrawiam Ludwik
- pawelp1320
Czyli radzisz wodę ze zbiornika przepompowywać pompą podłączoną do taśm kroplujących? Kapilary będą co 30 cm. Wydajność z jednego to ok. 1 L/1h. Będą puszczone 4 taśmy po 50 m więc w sumie 200m taśm.
Pozdrawiam Paweł
- ekopom
- -Moderator Forum-.
50m długości, to chyba maksymalna długość, bo już przy takiej długości będzie nieco mniej wody wypływać na końcowym odcinku. Jeśli pompa będzie za mocna (za wydajna), to możesz zastosować sprzężenie zwrotne i nadmiar wody, regulując zaworem, odprowadzać z powrotem do zbiornika.
pozdrawiam Ludwik
- pawelp1320
50 metrów tylko? To jak nawadniają plantacje np. truskawek gdzie jest rząd koło rzędu A wszystkie taśmy podłączone są do 1 urządzenia?
Pozdrawiam Paweł