Keiki (nowy przyrost) - porady

ODPOWIEDZ
AnkaBasia
50p
50p
Od: 6 lut 2015, o 20:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Keiki (nowy przyrost) - porady

Post »

Pola 22 ja mam taki sam listek dosłownie na pędzie, u mnie z niego wychodzi nowy pęd bo tamten jest już prawie cały suchy:)
Storczyku wyzdrowiej!!:)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

No Paulinko będziesz miała trochę zabawy z rozplątywaniem korzeni. Proponuje przed zabiegiem pomoczyć korzenie tak ok pół godziny by były bardziej elastyczne.
AnkaBasia
50p
50p

Post »

Powiedzcie mi ile czekaliście aż Wasz basal keik wypuścił korzenie? jeśli się ich doczekaliście to jak czuła się matka po odczepieniu keika?
bibo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2014, o 13:42

Post »

U mnie keiki długo rósł z rośliną mateczną, po prostu nie wiedziałem co dalej począć.
Po rozłączeniu obie roślinki cały czas kwitną :), aż nie mam kiedy zmienić podłoża.
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

To kiedy można keik oddzielić od matki to sprawa indywidualna... zależy od pory roku, oświetlenia i pielęgnacji. Powinien mięć przynajmniej trzy dobrze rozwinięte korzenie, a czy matka po oddzieleniu będzie się czuć to też nie da się tak po prostu określić.
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoje oddzieliłam po ponad roku, a teraz czekam aż kolejny maluszek urośnie. :D
Miał 5 długich korzeni i trzy liście, z czego jeden był taki nie wyrośnięty. Ale teraz po przesadzeniu zauważyłam że ruszyły wszystkie mu korzenie, oraz ten najmłodszy liść zaczął ponownie rosnąć. Przynajmniej tak myślę. ;:173

Pola22, liści na pędach kwiatowych, widziałam nie tak dawno zdjęcie u kogoś chyba na forum - storczyk wypuścił pęd kwiatowy. Więc pewnie wszystkie opcje są prawdopodobne i ponowne kwitnienie, jak i keiki, czy zupełnie nic. :wink:
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
Vaphel
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 gru 2014, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłem dzisiaj dwie miniaturki z małymi keiki (każdy ma po jednym liściu). Czy mogę je przesadzić do nowego podłoża? Chodzi mi o to czy mogę przesadzić cała roślinę łącznie z małymi i czy im to nie zaszkodzi w rozwoju.
Awatar użytkownika
Poziomkowa
100p
100p
Od: 18 mar 2013, o 22:25

Post »

Delikatnie i nie zaszkodzi, keiki to część rośliny.
Awatar użytkownika
niczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2015, o 19:48

Post »

Witam,
kupiłam sobie na dzień kobiet Dendrobium. Kwitnący 1 pęd. Z czasem opadły kwiatki i urosły 2 keiki na tym starym pędzie, oprócz tego 2 odrosty nowe pędy z "ziemi". Czy ten większy dzidziuś jest już gotowy do odłączenia? Czy doniczka nie jest za mała? Wydaje mi się, że ma za bardzo ścisłe podłoże. W dendrobium wycina się po przekwitnięciu całe pędy, ale co z maluszkami? Boję się jeszcze o nowe pędy, jak urosną krzywo to nie utrzymają piony jak rozkwitną. Pomóżcie!
Do tej pory udało mi się zabić jednego storczyka, a drugiego prawie, bo jakoś jeszcze zipie (od ponad roku nie kwitnie i zostały mu 3 liście). Jakoś nie mam ręki do TYCH kwiatów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
AnkaBasia
50p
50p

Post »

Wg mnie ten największy dzidziuś na czubku jest gotowy do oddzielenia, ma ładne korzenie i sporo ich:))

A u mnie słuchajcie 3 dni temu nie miałam więcej korzeni u keika, a dziś patrze wyszły piękne dwa .I tylko 3 dni różnicy, zdziwiłam się strasznie:)
katj
50p
50p
Od: 6 cze 2012, o 15:48

Post »

Wg mnie nie spieszyć się z oddzieleniem. Niech faktycznie tych korzonków będzie sporo.
Awatar użytkownika
niczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2015, o 19:48

Post »

Dzięki. Nie śpieszno mi w ogóle, niech sobie rosną. Wystawiam je na deszczyk, jak pada. Już od jakiegoś czasu stoją na parapecie od zewnątrz. Fajnie by było gdyby wisiały w jakimś koszyczku na polu...
Jankosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lip 2015, o 12:18

Post »

Witam. Proszę o pomoc. Mam kilka storczyków, które wypuściły keiki ale z trzonu, nie z łodygi kwiatowej. Nie doczytałam się informacji jak rozdzielić takie keiki bez szkody dla matki i dziecka. Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To są tzw. basal keiki. Po wyjęciu roślin z doniczki trzeba chwycić najniżej jak się da młodą roślinę i ukręcić albo spróbować odciąć. Warto jednak wpierw zainteresować się czy ma ona odpowiednio rozbudowany system korzeniowy. Można też całą roślinę przesadzić do większej donicy i mieć kilka roślin w jednej. Basal keiki nie będzie przeszkadzało "mamusi" w kwitnieniu ani też nie będzie obciążało rośliny matecznej. Można zaś spodziewać się, że gdy wszystkie wydadzą pędy to będzie wtedy burza kwiatów.
Jankosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lip 2015, o 12:18

Post »

Na tym storczyku na pierwszym zdjęciu są aż 3 keiki, 2 wyrastają z trzonu i jeden z podłoża. Niestety matka puściła kiedyś pęd kwiatowy ze stożka wzrostu, czyli roslinki i tak będę musiała rozdzielić. Keiki wyrastające z trzonu są już duże i ukorzenione. Mogę je tak po prostu odciąć ostrym narzędziem. Kwiat dostałam niedawno w spadku od starszej sąsiadki, nigdy nie zajmowalam się reanimacją storczyków, moje własne do tej pory rosły dość bezproblemowo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”