Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Post »

thetramper pisze:Florovit mam ten właśnie uniwersalny. Wydaje mi się, że mój problem wynika z tego, że chyba przez 10 lat w miejscu mojej szklarni był trawnik, który usunąłem na wiosnę (trawnik nie był w żaden sposób nawożony).
Przy sadzeniu pomidorów do ziemi podsypałem kurzakiem
GrzegorzR pisze:Kurzeniec zapewnił azot. Teraz trzeba tylko uzupełnić resztę
thetramper,
Kurzeniec sam stosuję, ale jakiego i ile dałeś (tak g/m2) i czy on poszedł do dołka pod wysadzane pomidory a może został posypany i wymieszany z ziemią lub nie ?
Jest tak jak pisze GrzegorzR - kurzeniec ma sporo azotu, jednak aby spełnić oczekiwania pomidora trzeba przy jego stosowaniu uzupełnić potas.

Azofoska ma skład dla pomidora podobnie przesunięty - dużo azotu przy zbyt małej ilości potasu i fosforu.
Warto byłoby do 100g Azofoski dodać 50g siarczanu potasu i 50g superfosfatu potrójnego (wzbogaconego).

Będąc na twoim miejscu na pewno pomyślałbym o siarczanie potasu, superfosfat może bym sobie darował teraz. To dlatego że o ile prawie zawsze w każdej glebie brakuje azotu i potasu to z fosforem jest najczęściej lepiej.
Jakby co, to siarczan potasu kup koniecznie rozpuszczalny (pylisty) a nie granulowany bo ten rozpuścić w wodzie to wyczyn. Rozpuszczalnego nie kupisz raczej w mniejszym opakowaniu niż 5kg, warto jednak bo nie zepsuje się i środowisko ochronisz nie rzucając co raz #!@&! jak ja walcząc z granulowanym :wink:

Wydaje mi się że warto próbować nawozić regularnie dolistnie Florovitem i zasilić podlewając rozpuszczonym nawozem.
Na koniec sezonu zrób badanie gleby.

Jak coś pokręciłem w tym co policzyłem, pomysłach jak i co do sugerowanych dawek nawożenia - zapewne ktoś z większym doświadczeniem poprawi / podpowie.
pozdrawiam, Tomek
vegavet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2015, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie
5 dni temu jak wyjeżdżałam na urlop na jednym krzaku zauważyłam małe plamy na liściach
Obrazek

Dzisiaj pomidory wyglądają tak
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A dodatkowo na owocach pojawiły się plamy jak przy suchej zgniliźnie
Obrazek

CZytam i czytam i nie mogę się doczytać co może być moim pomidorom czy jest to alterioza czy jakiś niedobór czy wszystko naraz? zgłupiałam od tego wszystkiego :?

Mogę prosić o pomoc? :wink:
ElciaEl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2015, o 23:08

Post »

Dzień dobry.
Myślałam, że po skrupulatnym czytaniu przez wiele miesięcy tego WSZECHWIEDZĄCEGO forum wiem już dużo. Miałam ambitny plan, że znajdę sama odpowiedź na nurtujące mnie pytanie...Czytam forum od dawna i chyba widziałam gdzieś odpowiedź, ale po przewertowaniu kliku całych wątków (po ok 80 str) i braku w wyszukiwarce zapytam, może ktoś pamięta i zechce mi pomóc:
Wczoraj pryskałam w gruncie pomidory Acrobat-em, kiedy mogę pryskać siarczanem magnezu?
Pozdrawiam ;:7
Pozdrawiam
Ela
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Vegavet! To prawdopodobnie alternarioza.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Vegavet!

Sucha zgnilizna wierzchołkowa. To co jest na liściach to mogą być niedobory, ale może być tez efekt delikatnego zasolenia. Ja tam alternariozy nie widzę.

Musisz mocno podlewać pomidory. Do tego oprysk albo octanem wapnia, albo cytrynianem wapnia, albo saletrą wapniową. Wszystko jest w wątku pomidory w pigułce.

ElciaEl
Nie widzę przeszkód do oprysku siarczanem magnezu. Na opakowaniu Acrobata jest na pewno telefon do firmy, a w firmie jest na pewno doradca. Można zadzwonić i dopytać.
Pozdrawiam
Adam
vegavet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2015, o 19:28

Post »

Uff a już myślałam że jakieś choróbsko czepiło się moich pomidorów ;)
Podlewane są codziennie i to dosyć obficie, może są zasolone bo co tydzień podlewam je wieloskladnikowym ze zwiększonym stężeniem potasu bo miałam niedobory tego składnika.

Z sucha zgnilizna sobie poradze bo niestety mam ją co roku :/
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

A na tą chorobę liści czy może być topsin ?Po posadzeniU prysnęłam miedzianem lecz nie wszystkie odmiany.
Pozdrawiam Ewa
ABan
500p
500p

Post »

Ale na jaką chorobę?
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

ABan pisze:Vegavet!

Sucha zgnilizna wierzchołkowa. To co jest na liściach to mogą być niedobory, ale może być tez efekt delikatnego zasolenia. Ja tam alternariozy nie widzę.

Musisz mocno podlewać pomidory. Do tego oprysk albo octanem wapnia, albo cytrynianem wapnia, albo saletrą wapniową. Wszystko jest w wątku pomidory w pigułce.

ElciaEl
Nie widzę przeszkód do oprysku siarczanem magnezu. Na opakowaniu Acrobata jest na pewno telefon do firmy, a w firmie jest na pewno doradca. Można zadzwonić i dopytać.

Ja bym obstawial szarą :(
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Post »

Jak myślicie, to ZZ? Krzak rośnie w gruncie. Poza podlewaniem 1 w tyg saletra potasową nie nawożę niczym. Pod koniec czerwca oprysk Curzate, a po tygodniu Mildex (średnio dokładnie, śpieszyłam się). Ułamałam cały stożek wzrostu, dokąd były zmiany. Jest to krzak prowadzony na 2 pędy i na drugim jak na razie nie ma śladów choroby.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ola
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Post »

Czy podejmie się ktoś diagnozy? A może to bakteryjna cętkowatość pomidora? Przyznam, że pod koniec czerwca pojawiły mi się podobne zmiany na innym krzaku w gruncie:
Obrazek
Obrazek

Wydaje się, że to to samo...?
Ola
ABan
500p
500p

Post »

Wg mnie to nie jest ZZ.
Pozdrawiam
Adam
ElciaEl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2015, o 23:08

Post »

ABan pisze:Vegavet!

ElciaEl
Dzięki za poradę, dzwoniłam od wczoraj do firmy-ciągle wszystkie telefony zajęte... Więc jak ABan piszesz, że nie widzisz przeszkód to ja też nie, dziś wieczorem pryskam :D
Pozdrawiam
Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”