Storczyki jogi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

obecnie jest ich 46, w tym 31 Phal, 4 Vandy i trochę innych. a jeszcze wiele mi się marzy...
joga
50p
50p
Od: 21 paź 2008, o 18:40

Post »

Wow to imponująca kolekcja. Musisz mieć dużo miejsca żeby je wszystkie pomieścić. Ja mam tylko dwa pokoiki i w zasadzie jedyne miejsce, w którym mogą stać to komódka przy oknie balkonowym żeby miały światło.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joga, storczykomania czyni cuda i w mieszkaniach, które na początku tej pasji wydawaly się małe i niezbyt pojemne, jakimś cudem znajduje się całkiem sporo miejsca na nowe storczyki. ;:80
joga
50p
50p

Post »

To prawda. Ja już wczoraj biegałam i przenosiłam inne roślinki aby zrobić miejsce moim storczykom.
O matko dopiero teraz przejrzałam Twoją kolekcję, aż dech zapiera. Przepiękne okazy i takie zdrowe widać, że masz "rękę do kwiatów".
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joga, dziękuję. Niestety, hodowla storczyków nie obywa się bez kłopotów i w końcu dopadną każdego, ale wszystkie problemy trzeba potraktować jako kolejne doświadczenie ;:333
joga
50p
50p

Post »

Ja naiwna myślałam, ze wystarczy tylko podlać. Po przeczytaniu wielu wątków wiem, że uprawa storczyków nie jest łatwa. Sama tego doświadczam mimo iż mam do czynienia z nimi dopiero od miesiąca a już nie mogę spać w nocy myśląc co zrobić aby ich nie zmarnować i aby czuły się u mnie dobrze. Dzisiaj przesadzam mojego pierworodnego bo już zdążyła utworzyć się pleśń. Drugi w kolejności dendrobium przysycha od dołu, konkretnie liście i parę pąków kwiatowych. Na razie go obserwuję. Innymi słowy trzeba się naszymi ulubieńcami opiekować i już bo potem odwdzięczają się nam pięknymi widokami.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak źle to nie jest z ich uprawą. W końcu tylu osobom się udaje. Ponieważ są to żywe stworzonka, nie obędzie się bez miłych i niemiłych niespodzianek. I chyba cały w tym urok, bo gdyby było zbyt łatwo pewnie nie pasjonowałby nas tak bardzo ;:32
joga
50p
50p

Post »

Święte słowa. Ja właśnie odebrałam paczkę z Orchidsklepiku i parzę keramzyt. Za chwilę zabieram się za wkładanie mojego suszącego się w nowe podłoże. Mam nadzieję, że będzie mu już dobrze.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musisz uważać, bo podłoże z Orchidsklepiku przesycha szybciej niż to, w którym są posadzone storczyki przy ich zakupie.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

O wiele szybciej :) Które podłoże kupiłaś?
joga
50p
50p

Post »

Właśnie zawaliłam i kupiłam Podłoże OS do storczyków epifitycznych - drobne, ponieważ myślałam, że będę przesadzać dendrobium. okazało się jednak że pomocy potrzebuje phalaeonopsis. Wczoraj mąż kupił mi substral - orchidea podłoże premium i włoże do tego. Z orchidsklepiku zostawię sobie do dendrobium.
Dziękuję za cenną informację.
Mam jeszcze pytanie, czy w przypadku dendrobium też trzeba przesuszać korzenie zanim włoży się w nowe podłoże, jeżeli tak to jaki czas trzymać na powietrzu? Te moje było przelane w sklepie i też wydaje mi się że zaczyna pleśnieć od góry. Za wszelkie rady z góry dziękuję.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Według mnie hodowla storczyków nie jest trudna, no chyba że ta pierwsza fala nowych informacji , tu podlać, tu namoczyć, tu zasilić, tu spryskać, tu nie spryskać itd. Natomiast jak już się przyswoi wszystkie te informacje to okazuje się, że jest to dosyć proste, ale trzeba o kilku rzeczach pamiętać.
Poza tym mamy to forum , które uważam za ogromną skarbnice wiedzy storczykowej, oczywiście książki książkami, ale jak to już jedna z dziewczyn napisała, tu mamy wiedzę praktyczną, popartą własnymi doświadczeniami, a na dodatek możemy miło pogawędzić i od czasu do czasu usłyszeć kilka komplementów pod swoim adresem ;:165

Joga któraś z dziewczyn pisała o podłożu Substral, że jest zbyt ścisłe. Wniosek był taki, że wybrała z niego tylko te większe kawałki.
A podłoże z Orchidsklepiku ja osobiście bardzo lubię, nie miałam z nim żadnych problemów, a i moje storczyki widać je również polubiły ;:225
joga
50p
50p

Post »

Mnie też się wydaje, że w Orchidsklepiku mają lepsze podłoże. Właśnie wysypałam ten substral i diametralnie różni się od tego z Orchidsklepiku. Ja zamówiłam drobne bo do dendrobium i to są kawałki kory ok. 1cm a substral jest rzeczywiście bardziej miałki. Niestety już przesadziłam. Napiszę Wam potem czy podłoże się sprawdziło.
Może ktoś ma już doświadczenie z substralem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”