Fasolka szparagowa cz. 2
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Sklepy zabezpieczają się przed umoczeniem kasy w nasionach po sezonie. Kapitalizm.
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Duże markety oddają nadwyżki nasion po sezonie, najlepiej pytać w małych sklepach rolno/ ogrodniczych, chociaż ja kupiłam nasionka fasolki w kwiaciarni.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
U mnie były na poczcie,ale to wcześniej.Teraz nie wiem czy są ,bo dawno nie byłem
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozumiem, że się zabezpieczają, ale spodziewałbym się braku pomidorów, papryki i innych na które czas już minął, a nie fasolki która ma jeszcze szanse urosnąć.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2013, o 16:30
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Rok temu miałam to samo. Początek lipca, a w sklepach ogrodniczych pustki, nawet odmian na zbiory jesienne brak. Zamawiałam przez internet, a później odkryłam, że w jednym, jedynym centrum ogrodniczym nawet w końcu lipca mieli sporo nasion.ANalfabeta pisze:Chciałem wysiać fasolkę szparagową żółtą i wiecie co ??
Trzy sklepy odwiedziłem i pustki ! Jaja jakieś
Też wykopałem czosnek i przygotowałem miejsce na drugi rzut fasolki.
W tym roku w brico było jeszcze lepiej - nasiona zwrócili na początku czerwca, kiedy czas wysiewów do gruntu był w pełni. Wkurzyli mnie tak, że rzuciłam koszyk i wyszłam wkurzona, bo specjalnie pojechałam po coś, co widziałam w ich ofercie. Trzeba nie mieć pojęcia w temacie, by podejmować takie decyzje o zwrotach, kiedy ludzie biegają po sklepach i dokupują nasiona
W tym roku od razu kupiłam na zapas m.in. fasolkę i groszek. Wolę mieć, niż kombinować skąd zdobyć nasionka
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
Ja dostałam bardzo dużo fasolki może objętowściowo ok. 1l nasion i wysiałam na 1 turę bo poprzednia padła, pomrożę a nadmiary na nasiona tak jak zielony groszek, lada moment go wyrwę i może jakieś rzodkiewki dosieję, jeszcze nieco za ciepło więc pomyślę, co tam dosiać.
Kupiłam już nasiona na przyszły rok, mam miejscówkę gdzie nasiona są tanie - chyba najdroższe ok. 1,5zł były arbuzy albo 1,35zł ostatnio.
W tym roku nie bardzo było kiedy po nasiona skoczyć więc teraz będę mądrzejsza, ważność min. 2 lata mają jeszcze.
Kupiłam już nasiona na przyszły rok, mam miejscówkę gdzie nasiona są tanie - chyba najdroższe ok. 1,5zł były arbuzy albo 1,35zł ostatnio.
W tym roku nie bardzo było kiedy po nasiona skoczyć więc teraz będę mądrzejsza, ważność min. 2 lata mają jeszcze.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Pojechałam dziś do casto.... myślałam że dokupię fasolki a tam pustki.
Pozdrawiam ;)
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Sporo nasion warzyw można spotkać w Le...a M.
Są to najczęściej nasiona Wil....nu, a więc stosunkowo drogie.
Pozdrawiam
Są to najczęściej nasiona Wil....nu, a więc stosunkowo drogie.
Pozdrawiam
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Czy nasiona fasoli muszą być bezwzględnie świeże? Miałam w tym roku problem ze wschodami, nasiona miały dobry termin, pozostały mi z poprzedniego roku. Pewnie pogoda (susza) też miała znaczenie w słabym wschodzeniu nasion.
U mnie był problem - najpierw było chyba sucho a później były zlewy straszne, zrobiła się skorupa i strasznie źle wschodziły nasiona... Ech... Teraz było sucho i gorąco, popadało odpowiednio i fasolka rośnie jak głupia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2013, o 16:30
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Czy ktoś zbierał fasolkę Goldpantera na nasiona? Powyrywałam suche łodygi wraz ze strąkami, powiązałam w wiązki i powiesiłam pod sufitem w szopce, myślę, że dobrze przezimuje. W marcu albo w kwietniu wyłuskam i no właśnie, powtórzy swoją plenność i walory smakowe czy nie? Nigdy nie zostawiałam szparagówki na nasionka, ale tutaj nie spotkałam tak dobrej i plennej jak Goldpantera a z Polski wysyłać nie ma sensu skoro nasiona mogę sama zebrać.
Pozdrawiam! Gienia.