Rozmnażanie różaneczników wegetatywne
-
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozmnażanie różaneczników
Próbuję tych sposobów od maja....totalna KLAPA ... Będę próbował do skutku
dam radę i sam wyhoduję
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sie 2015, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozmnażanie różanecznika
Witam wszystkich,
Tak jak w temacie, jak rozmnaża się różanecznik i w jakim miesiącu?
Tak jak w temacie, jak rozmnaża się różanecznik i w jakim miesiącu?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozmnażanie różanecznika
Ja odcinam końcówki po kwitnieniu, wkładam do szczelnego akwarium i gazuje CO2. Ukorzenia się jakieś 90%. Trwa to miesiąc.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Miesiąc? ukorzeniłam parę różaneczników, nie szczypałam się z nimi specjalnie. Doniczka z ziemią i na to słoik ale zanim wyglądały, że już żyją swoim życiem trwało ok.roku. Dwa dni temu pozbierałam cały pęk gałązek, które sarna powyłamywała z rododendrona. Liście jej nie smakowały ale chyba ze złości tyle ich natargała. Trochę późno, ale spróbuję je ukorzenić tylko muszę się bardziej przyłożyć, kupić ukorzeniacz, przygotować trochę lepszej ziemi i chyba ustawię w domu, żeby miały cieplej. Na czym polega gazowanie CO2?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sie 2015, o 12:52
Czy szczepki lepiej ukorzeniają się z młodych przyrostów?. Ja mam swoje w wodzie juz miesiąc i nic nie puściły.
- zygmor
- Od: 27 wrz 2005, o 21:54
- Kontakt:
aniulka05,
Część roślin rosnących w podmokłym terenie np. wierzby łatwo puszczają korzenie po zanurzeniu w wodzie, ale większość nie.
Akurat w przypadku różaneczników i części roślin moczenie w wodzie nie jest najlepszym rozwiązaniem. To co pomaga w ukorzenianiu tych roślin jest łatwo wypłukiwane.aniulka05 pisze:Czy szczepki lepiej ukorzeniają się z młodych przyrostów?. Ja mam swoje w wodzie juz miesiąc i nic nie puściły.
Część roślin rosnących w podmokłym terenie np. wierzby łatwo puszczają korzenie po zanurzeniu w wodzie, ale większość nie.
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
-
- 50p
Re: Rozmnażanie różaneczników wegetatywne
W miesiącu wrześniu zerwałem u znajomego dwa młode pędy różanecznika (nie znam odmiany ale sporej wielkości krzaczek ok 2 m wysoki) .... Ponieważ w doniczkach na różne sposoby nic mi się nie przyjęło !!! Ziemia jak w instrukcjach i woreczki foliowe i słoiki i butelki zamykane i otwarte i NIC.... Te dwie sadzonki wsadziłem ot tak od niechcenia w ziemię pod płotem gdzie jest tak w miarę cieniście i gleba pulchna.... Do tej pory są pięknie zielone i czekam..... Nauczony tym doświadczeniem zrobiłem sobie rozsadnik - inspekt pod szkłem o wymiarach 2.30 na 1.30 i pcham tam wszystko co zerwę ...każdy patyk i gałązkę a czas pokaże co z tego wyjdzie
dam radę i sam wyhoduję
- zygmor
- Od: 27 wrz 2005, o 21:54
- Kontakt:
Ukorzeniane sadzonki różaneczników potrzebują oprócz podłoża stymulatora ukorzeniania i temperatury powyżej 22oC.
Te pędy które umieściłeś w ziemi jeszcze przez jakiś czas będą trzymały fason, ale do czasu...
Ale na korzonki w tych warunkach nie licz.
W trakcie sezonu wegetacyjnego niektóre gałązki mogą się ukorzenić, ale i tu nie ma reguły.
Eksperymentuj bo warto, ja też tak robiłem...
Te pędy które umieściłeś w ziemi jeszcze przez jakiś czas będą trzymały fason, ale do czasu...
Ale na korzonki w tych warunkach nie licz.
W trakcie sezonu wegetacyjnego niektóre gałązki mogą się ukorzenić, ale i tu nie ma reguły.
Eksperymentuj bo warto, ja też tak robiłem...
Pozdrawiam, zygmor
-
- 50p
W tym roku skonstruowałem INSPEKT pod szkłem i tam pakuję wszystko co wpadnie mi pod ręce i już mam efekty, bo większość puszcza pędy Na wszystko potrzeba czasu i cierpliwości, a fason też potrzebny CZAS pokaże, co z tego wyjdzie, bo ja nie szkółkarz i biznesu nie robię, by mi aż tak bardzo zależało....
dam radę i sam wyhoduję
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wstaw zdjęcie, czy masz ocieplany ten inspekt? Bo jednak RH potrzebują ciepła do ukorzenienia się.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Dwa lata temu w zimie ukorzeniałam właśnie na kaloryferze około 20 maleńkich sadzonek różanecznika może 5 -ciu gatunków. Ukorzeniły się 4 sadzonki, wiosną wsadziłam do gruntu w zacienione miejsce i 3 sadzonki rosną , 1 padła . Sadzonki nie były z mojego ogrodu, więc pewnie za 2, 3 lata zobaczę, jakie ich kolory.
Beata
Beata
Inspekt nie musi być ocieplany, ważne aby miały odpowiednie warunki podczas ukorzeniania i być w odpowiednim stadium - nie nadają się według mnie sadzonki z młodych przyrostów tzw. zielne, u mnie zawsze one robiły się brązowe lub czarne, czyli gniły. Ukorzeniają się długo, a to, że wypuszczają pędy to znaczy, że są na dobrej drodze, ale nie należy się jeszcze tak cieszyć, bo na korzenie jeszcze trzeba poczekać, a przez ten czas różnie może być i nie oznacza to, że wszystkie które wypuszczają pędy się ukorzenią, bo zdarzało mi się, że sadzonki siedziały 2 a nawet 3 sezony, a korzeni nie wypuściły.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Trochę jest to niespójne. Sadzonki RH muszą mieć ciepło 24 godziny na dobę.Inspekt nie musi być ocieplany, ważne aby miały odpowiednie warunki podczas ukorzeniania
Nawet jeśli mamy inspekt i on w słoneczne dni nagrzewa się, to jednak nocą temp. spada do temp.otoczenia.
Dlatego pytam, czy ma cały czas sadzonki w inspekcie ocieplanym, czy nieocieplanym.
Rozmnażanie fachowe nie stanowi problemu jeśli zapewni się stałą temp. i wilgotność podłoża.
Jednak najlepiej rozmnaża się przez klonowanie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw