Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Przepraszam za brak zdjęć. Internet mi gdzieś uciekł z w pracy nie wypada :oops:
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu :wit
Masz rację , z pracy nie wypada . Ważne , że zdjęcia są .
Przyzwyczaiłaś nas do cotygodniowych zdjęciowych relacji z Twojego ogrodu . Spokojnie poczekamy , ale nie za długo .( ;:303
U nas dzisiejszej nocy było 7C , zimno i wilgotno . Burze szczęśliwie nie wyrządziły żadnych szkód . Moje pomidorki zaczynają dojrzewać . Pojedyńcze sztuki , ale to dobrze bo można je spokojnie smakować .
Ogrodzenie jest na półmetku , mamy obecnie chwilę odpoczynku , bo zostały osadzone słupki do bramki i muszą się dobrze związać .
W lesie pokazały się pierwsze grzyby .
Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu poczekam na relację, ale nie ukrywam że jestem jej bardzo ciekawa.

Beatko ja też już czekam kiedy u nas pokażą się grzyby, bo lubię raniutko przelecieć się po lesie w ciszy i samotności :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu :wit
Wczoraj wyjątkowo w lesie nie było ludzi . Już dzisiaj z rana jak jechałam do pracy , przy drodze stały zaparkowane samochody . Ludzim chce się kontaktu z lasem . Jeśi chodzi o grzyby , to do tej pory ich nie było . Wczorajszy zbiór wystarczył nam na solidną zupę . My nie zbieramy na ilość , a na jakość . Mamy las za płotem i nie musimy za jednym wyjściem zbierać dużo . Trochę kurek , cztery prawdziki , po kilka koźlaków i czerwonołepków .
Po tych ulewach u Ciebie Marysiu pewnie pierwsze już są .
Życzę Ci udanego grzybowego spaceru . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko u mnie nie było ulewy i poprzednie szybko wsiąkły, niestety jest sucho i grzybów na pewno jeszcze nie ma. Wiesz jak się pokazują tzw, psie w ogrodzie i okolicy to można ruszać do lasu ;:65 Ja też mam do lasu rzut beretem :uszy Dziękuję i życzę sobie takich małych zbiorów ;:306 Dobrego tygodnia :wit
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Marysiu Ostróżkę wycinam już drugi rok tuż po przekwitnięciu i we wrześniu mam kolejne kwitnienie. Tym razem wycięłam do zera bo naprawdę mocno ją wiatr doświadczył. Myślę, że i Twoja lada moment odbije ponownie ;:215
Z tymi czerwonymi gronami to chyba przesada- wcale ich tak dużo nie mam- tym bardziej, że w tym roku królują u mnie kolorowe a czerwonych jest niewiele

Beatko Do takich relacji cotygodniowych i ja się przyzwyczaiłam. Jak wczoraj zorientowałam się, że nie mam netu to miejsca nie mogłam sobie znaleźć ;:306 I okazało się, że nie mam co robić wieczorem ;:oj
To już uzależnienie ;:124
Zdjęcia dostałam- jak na takie niskie temperatury nocą i ogólną suszę masz naprawdę dorodne pomidory. Grzyby piękne choć ja boję się zbierać- nie znam się kompletnie. U nas w domu takiej tradycji nie ma ale jak czasem kopnie mnie któryś w kostkę, to zabieram ze sobą ;:306
Oczywiście zdjęcia wrzucę ;:215

Tymczasem kilka pomidorków

Obrazek

Pierwsze maluchy skonsumowane "na ciepło"- prosto z krzaka. Nie wiem czy to kwestia oczekiwania na własne czy to fakt- smakowały wybornie. Nawet soli nie potrzebowałam ;:138

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek
Ten na razie urodą nie powala ale poczekam z wyrokiem do konsumpcji

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

I jeszcze papryki

Obrazek Obrazek Obrazek

I na dziś wszystko. Mam nadzieję, że Was nie rozczarowałam- jakość zdjęć nie najlepsza a czerwonych gron... cóż- tylko jedno :;230

Jutro będzie seans Beatki ;:138
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
kina300678
50p
50p
Od: 3 sie 2009, o 19:14

Post »

Jak smakują czarne pomidory?
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Jeszcze nie wiem, na razie skosztowałam Stupice. Dancing With Smurfs potrzebuje kilku dni- od spodu jeszcze zielonkawe.
Może Beatka- Besia już kosztowała i podzieli się wrażeniami ;:303
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
kina300678
50p
50p
Od: 3 sie 2009, o 19:14

Post »

Mój mąż jest miłośnikiem pomidorów. W wynajmowanym domu mieliśmy szklarnię i w niej mnóstwo pomidorów. Całą rodzinę obdarowywaliśmy i robiliśmy pyszny sos słodko-kwaśny. Teraz we własnym domu już bez szklarni, pomidory tak nas nie lubią, chociaż w tym roku jest dużo lepiej. Mąż nawet zaczął robić sok.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu :wit
Gratulacje ! Piękne owoce , dorodne i zdrowe . Papryki już u Ciebie dojrzewają , u mnie nadal zielone .
Pomyśl ile przyjemności z degustacji poszczególnych odmian przed Tobą . Każdy o innym smaku , konsystencji i oczywiście barwie . U nas dzisiaj pod nóż poszedł pierwszy wielkoowocowy Pink Berkley Tie Dye . Smaczny , choć nie powalający . Taki orzeźwiający w smaku , nie za słodki , ale nie kwaśny . Czy zostanie na przyszły rok ? Jeszcze nie wiem . Próbowałam też Smerfa . Pomacałam owoce na pierwszym gronie i okazało się , że są już miękkie . Zerwałam tylko jednego , następne będę zrywać sukcesywnie , bo chcę porównać smak tych już dojrzałych i mocno dojrzałych . Fioletowe mam pierwszy raz i muszę się ich nauczyć . Mam też koktoilówkę o zielonych owocach Gren Grape Cherry i tego też jeszcze nie znam .
Pozdrawiam Cię i życzę krótkiego tygodnia , byle do piątku . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu gratuluję wspaniałych pomidorów i papryk. Moje niby w tunelu, ale daleko im do Twoich wspaniałości. Wiem, wiem na zewnątrz więcej zapylaczy, ale...? Czy stosowałaś w tym roku jakąś chemiczną ochronę. Kiedyś uprawiałam pomidory na zewnątrz i miałam spore zbiory, ale przyszedł rok a potem następny, że bez intensywnej ochrony chemicznej nie było mowy o zbiorach. Twoje zaangażowanie opłaca się ;:168
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kina300678 Własne pomidory mają zupełnie inny smak a ich uprawa może sprawiać wiele radości :uszy
Może trzeba pomyśleć o szklarni w nowym miejscu? Każdy, kto ma osłony nad pomidorami (foliak, daszek, szklarnię) potwierdzi, że w takich warunkach uprawy są zdecydowanie łatwiejsze, mniej chorują i plony niejednokrotnie większe niż w gruncie. Ja porównania nie mam ale powoli zastanawiam się nad zadaszeniem w przyszłym sezonie.
A jak ten sos robicie? Podziel się proszę przepisem ;:180
Jeśli tylko masz ochotę, pokaż nam swoje uprawy ;:215

Beatko Dziękuję za słowa uznania ;:180
Degustacji nie mogę się doczekać ale obiecuję sobie, że zerwę dopiero naprawdę dojrzałe. W zeszłym roku tak się cieszyłam z pierwszych sztuk, że zerwałam bardzo twarde. Oczywiście było rozczarowanie- wodniste, bez smaku, kolor taki nijaki jak w sklepie. Walka z ZZ spowodowała, że przez 2 tygodnie nic nie zbierałam ale jak już można było - oj.... miodzio. Teraz nie chcę falstartu ale nie wiem czy wytrzymam ;:65
Będę bacznie czytała Twoje oceny pomidorków i może skuszę się na kolejny rok na eksperymenty. Wyglądają super ;:138

Marysiu Dziękuję, dziękuję i proszę o więcej ;:333
Z chemii użyłam tylko Mildex w zeszłą sobotę ze względu na podejrzane plamki i zapowiadane opady. Zawsze obserwuję pole ziemniaczane w Giebułtowie- mam po drodze na wieś- jeśli tam ziemniaki leżą to oznacza, że ZZ siadła konkretnie. Teraz jest tam żółto, wszystko leży więc i u mnie niedługo może się coś wydarzyć. Poza tym jednym opryskiem działałam tylko HT i OW.
Mam nadzieję, że tak dociągnę do końca sezonu bo chemiczne mam w sklepie ;:224
Marysiu- Ty masz znacznie więcej roślin i upraw do ogarnięcia niż ja, więc nie dziw się, że ja chucham i dmucham na te pomidorki. Jakiś pomiroroholizm mam od zeszłego roku- leczyć się nie da więc czekam, aż samo przejdzie ;:306
Aha- ja chyba wcześniej siałam i wysadzałam niż Ty a to przecież ma spore znaczenie ;:215

Jeszcze raz dziękuję Wam za słowa uznania ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz proszę przygotować wszystkie zmysły ;:303

Oto, co Beatka przesłała dla Was

Obrazek Obrazek

Wstawię opisy oryginalne Beatki- mam nadzieję, że nic nie pomyliłam

1 . Pierwsze grzybobranie

Obrazek

2 . K 131

Obrazek

3 . Pink Berkley Tie Dye (dziś będziemy go kosztować )

Obrazek

4 . Dynia Buttercup

Obrazek

5 . Nasza suczka , niepocieszona siedzi przed ogrodzonymi pomidorkami . Musimy je przed nią chronić, bo dojrzałe zrywa i zjada.

Obrazek

6 . Tu rośnie Black Cherry (samosiejki ) i Tomimaro Mucho (ziarko wybrane z pomidora z Lidla , to hybryda , więc zobaczymy co wyjdzie w F 2 ) .

Obrazek

I kolejne ;:215

1 . Pink B.T.D

Obrazek

2 . Indian Stripe , ten będzie próbowany następny .

Obrazek

3 . Smerf , ma dość grubą skórkę , środek lekko czerwony , sporo pestek i galaretki . Smak pospolity , ale nie najgorszy . Może bardziej dojrzały będzie lepszy .

Obrazek

4 .Szpinak Nowozelandzki , wart polecenia . Upały mu nie przeszkadzają . Można go zbierać do przymrozków . Sam się wysiewa , młode sadzonki dobrze jest przesadzić na inne miejsce .

Obrazek

5 .Szpinak Malabar . Jeszcze go nie próbowałam , mam go pierwszy raz .

Obrazek

6 .I kwiatek dla Ciebie ?

Obrazek

Beatko- pięknie dziękuję, że chcesz podzielić się z nami swoim ogrodowym światem. Uprawy najwyższej jakości a sunia wie, co dobre ;:215

Za kwiatuszka wielkie buziaki- to moje ulubione ;:196

Oczywiście czekamy na relacje smakowe i kolejne zdjęcia ;:180
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”