Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bananowiec

Post »

8 dni to dla delikatnego bananowca dużu czasu :( Liście bez światła częściowo zatraciły chlorofil. Według mnie roślina straci wszystkie liście z którymi dotarła i trzeba czekać na nowe. Jak duża jest doniczka w której dotarła roślina?
RYSIEK141
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2015, o 14:31

Czy obracać donicę z bananowcem?

Post »

Witam.czy powinno się obracać donicę z dużym bananowcem,ponieważ jest wysoki i stoi pod oknem bardzo go krzywi w stronę słońca.Pień ma średnicę około 10 cm. ale może się złamać pod ciężarem liści.Czekam na jakieś Wasze sugestie.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Czy obracać donicę z bananowcem?

Post »

Każda roślina wykazuje fototropizm dodatni czyli kieruje zielone części w stronę światła. Można obracać bananowca co jakiś, żeby zrównoważyć jego wzrost.
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Re: Bananowiec

Post »

Średnica doniczki to ok.4,5 cm.
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Kurcze na tym zdjęciu wygląda na dużo większą. W takim razie bym także przesadził w żyzne ale przepuszczalne podłoże.
Tomek1999
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sty 2015, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich mam problem z moim maurelim zielonolistnym , od tygodnia wypuszcza coraz mniejsze liście i lekko pomarszczone. Podlewam codziennie zwykłą wodą , nie nawoziłem niczym tydzień , wcześniej co 4 dni dawałem florowit uniwersalny lecz ponoć nim się nie da przenawozić. Temperatura ostatnio była bardzo wysoka prawie 35 stopni , lecz noce zimne ( Czy może być tego powód?). Jest posadzony bezpośrednio do gruntu w słoneczne miejsce (Wysokość ok. 70cm) Może ktoś miał ten sam kłopot , maureli wygląda bardzo zdrowo tylko te coraz mniejsze liście, prosił bym o pomoc :( . Dziękuję
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No jak coraz mniejsze liście to znaczy , że nawozu potrzebuje.
Tomek1999
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

On dostawał co 4/5 dni florowit małymi dawkami , tylko ostatnio musiałem wyjechać i samą wodą był podlewany . Przez tydzień braku nawozu może to być ? Ostatni liść już o 1/3 jest mniejszy to chyba sporo
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bananowce są żarłoczne :)
Tomek1999
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To całe szczęście , jutro to mu wynagrodzę i dostanie jedzonko :D Bardzo dziękuję ;:333
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mógłbyś dodać kilka zdjęć? Razem ze zbliżeniem na liście :?:
Kart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2015, o 17:23

Post »

Dzisiaj otrzymałam swoje pierwsze sadzonki, Musa Bajoo (ok.40cm wys) i Maurelli ( jakieś 50cm ). Kiedy wyjęłam je z kartonu były w stanie idealnym, wystawiłam na słoneczny taras-fakt, nie dodałam wody, i po 2-3 godzinach zaczęły więdnąć. Przesunęłam je do cienia i podlałam, ale to niestety postępuje. Zaraz biorę się za ich przesadzanie do dużych donic. Nie wiem tylko co teraz zrobić, czy obciąć te liście i czekać, aż nowe wypuści. Maurelli ma liście już do połowy uschnięte, w takim tempie to poszło. Normalnie aż się boję :( Zwłaszcza, że to moje pierwsze bananowce i na razie mam nikłe pojęcie w teorii co i jak robić należy.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niepotrzebnie po wyjęciu z pudełka gdzie nie miał światła wystawiłaś od razu na słońce.Dziś są takie temperatury, że rośliny będące na zewnątrz a szczególnie te o dużym zapotrzebowaniu na wodę mogą mieć ujemny bilans wodny czyli więdną. Przy wysokich temperaturach wyparowywanie wody z liści czyli tzw transpiracja przewyższa jej pobieranie. Dlatego też podlewa sie na wieczór kiedy temperatura spada i rośliny odzyskują turgor = jędrność.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”