Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Odetchnęłam trochę od podlewania i upałów. Ogród odżył nieco choć tropikalna kilkudniowa aura poczyniła nieodwracalne szkody. Poschły dolne liście u liliowców, poodpadały liczne pąki. Zawsze kwitły całymi bukietami; w tym roku są to pojedyncze kwiaty na niewysokich łodygach. Przyczynił się też do tego totalny brak deszczu ( od początku sezonu padało u mnie trzykrotnie :roll: ).
Szkoda ;:145

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kwitną już ubiegłoroczne rudbekie odmiany SAHARA....

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

i pierwszy raz wysiana roślinka jednoroczna Didiscus

Obrazek Obrazek

Na aurę nie narzeka Acantholimon; jest obsypany kłosami pąków

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu u mnie taka sama sytuacja brak deszczu liście na liliowcach usychają .Masz ładne chociaż kwiaty, moje w tym roku dziwnie niektóre wybarwione ,kwiat niekształtny.Ładne rudbeckia juz w ubiegłym roku podziwiałam.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Aniu, u mnie liliowce wyglądają podobnie. Susza narobiła spustoszenia ;:145
Rudbekie przepiękne ;:108
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Lubię tu do Ciebie zaglądać , zawsze można wyczytać ciekawe informacje i wypatrzyć jakąś ciekawą roślinkę której jeszcze nie posiadam a mogłabym mieć .
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ta jednoroczna Didiscus jest śliczna, brawo. Masz rację, rośliny zazwyczaj się regenerują, ale szlak mnie trafia, czekać całą zimę, myślisz będzie pięknie, a tu ściernisko, rośliny małe, kwiat mały ..... . Pewnie mi przejdzie ;:196 . Deszczyku i słoneczka życzę.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu Acontholimona mam i mi się podoba. Stopniowo otwierające się drobne kwiatuszki powodują,że kwitnie dość długo. ;:108
Pierwszy raz widzę zaś Didiscusa. Śliczny jest. Ma jasno niebieskie kwiatuszki?.A jaką wysokość?
Twoje rudbekie to byliny? :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu - mi też szkoda sezonu liliowcowego :roll:; moje zawsze tak obficie kwitły, że nawet te stare odmiany wyglądały oszałamiająco :D Teraz, po deszczu, troszkę odżyły ale wilgoci wciąż mało. W tym sezonie deszcz padał tylko trzy razy i to bardzo krótko.

Iwonko - miejmy nadzieję, że w przyszłym sezonie będzie lepiej. Ty masz jeszcze całą kolekcję host, które też lubią wilgoć ale widziałam na zdjęciach w Twoim wątku, że nieźle sobie radzą ;:108 Wyglądają prześlicznie.
Rudbekie szorstkie uwielbiam i cieszę się, że regularnie pojawiają się w sprzedaży nasiona nowych odmian. Niedawno znowu udało mi się kupić nowość - szkoda tylko, że za późno, aby wysiewać ją w tym sezonie.

Ewo - zawsze bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin. I bardzo żałuję, że przestałaś prowadzić swój wątek, bo też znajdywałam tam wiele nowości. Mam nadzieję, że zdjęcia są i , gdy znajdziesz czas, uzupełnisz zaległości :D ;:65 ;:65

Dorotko - już rozchmurz oczy. Jesteś młodziutka i nie wiesz, że takie kłopoty, to żadne kłopoty. Ja też rozpaczałam nad stratami roślin. Pamiętam, jak płakałam, gdy jedno błędne posunięcie wyeliminowało mi prawie wszystkie piwoniowe rarytasy. Ale potem , gdy musiałam pięć lat walczyć z chorobą i było wciąż gorzej i gorzej przekonałam się, że problemy z ogrodem, to drobiazg.
Pewnie, że żal patrzeć na zwarzony upałem i suszą ogród, jeżeli poświęca się mu wszystkie wolne chwile, kocha się każdą roślinkę i z radością czeka na każdy rozwijający się kwiat. Ale wkoło tyle ludzi z ogromnymi problemami, a Ty masz zdrowe, śliczne pociechy, myślę, że wspaniałego M, pracę i to jest najważniejsze.
Deszczyku, padaj ;:108

Alu - Didiscus jest rzeczywiście śliczny ale trzeba go sadzić tak, aby miał przed sobą roślinki zakrywające dolną część jego pędów, które nie są bogato ulistnione. Ma około 60 cm wysokości. Moje sadzonki kwitną na ciekawy, jaśniutki kolor niebieski ale widziałam w ofertach sklepów z nasionami jeszcze biały i pastelowy róż. Może w przyszłym roku skuszę się na taką mieszankę. Nasiona szybko i bezproblemowo wschodzą więc można siać :D

Rudbekia szorstka nie jest byliną. Jest uznawana za roślinę jednoroczną ale moje kilkuletnie doświadczenie z tym gatunkiem pozwala stwierdzić, że rośliny przeżywają do dwóch zim. Z radością więc zdobywam i wysiewam nowe odmiany. Nie udało mi się jednak zebrać z odmianowców nasion. Nie wiem dlaczego :roll:
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Piękne odmiany liliowców :wit
U mnie podobna sytuacja na nowej działce, że liście zasychają, natomiast na starej gdzie jest teren nadrzeczny piękne zielone kępy i bujne kwitnienie.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Aniu dziękuję za rady dotyczące siewu sasanek ;:196 chciałam się pochwalić że mi wzeszły nasionka i jest ich sporo ;:138
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko - już wiem, że złej kondycji moich liliowców winna jest tegoroczna susza a nie ostatnie upały. Ktoś mądry mi ostatnio uświadomił, że obficie podlewać powinnam je w kwietniu i maju a nie teraz. No cóż - człowiek uczy się do końca życia i , jeśli w następnym sezonie te miesiące będą suche, z pewnością nie zostawię liliowców bez wody. Dobrze, że Ty masz takie miejsce, gdzie poziom wód gruntowych jest wyższy :D
Aniu - bardzo się cieszę, że tak ładnie wzeszły Ci sasanki ;:138 Jeszcze, żeby zima była w miarę normalna, to na wiosnę może będziesz cieszyła się kwiatami.

Tymczasem popadało, ogród odżył i nawet rachityczne liliowce rozwinęły trochę pąków. Kwiaty są mniejsze niż zwykle i nieliczne ale i tak cieszą moje oczy.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kwitną lilie. Mam ich niewiele , bo wymarzły podczas sławetnej zimy cztery lata temu.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Krótka wichura towarzysząca jednej z burz nie wyrządziła w moim ogrodzie większych szkód . Musiałam popodpierać kwitnące jeżówki ale nic się nie stało rozpoczynającemu kwitnienie bardzo wysokiemu Leonotisowi. Jestem go bardzo ciekawa, gdy rozwinie całe kwiatostany.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Garść następnych zdjęć.

Hortensje, mimo niesprzyjających warunków, jakoś sobie radzą .

Obrazek Obrazek

Jeżówki

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitły pierwsze dwie odmiany nowych, karłowych dzielżanów jesiennych. Mają 45-50 cm wysokości.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Trochę różności

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Witaj mimo suszy wszystko piękne.Ale jesień za pasem /u mnie/ dzielżany też już kwitną o Boże już to kwiaty późnego lata jeszcze tylko astry. :wit
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Aniu, na Twoich zdjęciach nie widać, że susza odbiła się na roślinach. Wszystko takie wypieszczone, aż oczy rwie ;:oj
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Aniu piękne hortensje u mnie niestety wiatr wytarmosił i dużo połamał. A te różności cudowne i jeżówki ;:167 . Dobrze, że pogoda u Ciebie szkód nie narobiła, rośliny świetnie wyglądają. ;:196
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Super wyglądają te Twoje jeżówki , odmładzasz je czy po prostu tak pięknie u Ciebie rosną . Moje wytrzymywały trzy sezony a potem ginęły , ale gdzieś wyczytałam że jeżówki in vitro tak mają . Jednak ciągle mnie korci aby kilka dokupić :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”