Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chwast na trawniku - jak zwalczyć?

Post »

maryann pisze:Mówi się tydzień.
Ale jeśli czystą glebę opryskasz Roundupem, to wysiewać można wręcz zaraz- on się natychmiast w glebie rozkłada i nie jest groźny. Natomiast długo pozostaje nawet w szczątkach martwych roślin. I kiedy taka resztka zetknie się z żywą rośliną to Roundup się z niej może wydostać i tamtą porazić. Zatem następne rośliny wysiewałbym kiedy spalone opryskiem resztki się usunie- to jest wyznacznik czasu zwłoki.
Ja posiałem słoneczniki w suchą trawę zniszczoną herbicydem i nic im się nie stało.
Rosną lepiej jak te posadzone w normalnie uprawionej glebie.
art-e
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 wrz 2014, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co to za place ?

Post »

Witam

trawnik założony w tym roku w maju. Przy zakładaniu rozsypany był jako nawóz suszony osad z oczyszczalni. Trawa rośnie jak szalona że nie nadążam kosić, jednak od kilku dni zauważyłem miejsca gdzie trawa praktycznie stanęła ze wzrostem i kolor jak widac jest jej jaśniejszy.
Ponieważ w tym roku z deszczami u nas nie ma problemu więc nieregularne podlewanie wykluczam.

Ma ktoś pomysł co to może być?

Obrazek Obrazek Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Co to za place ?

Post »

Chwasty dwuliścienne wypierają trawę.Niektóre z nich ,np.krwawnik produkuje substancje spowalniające wzrost innych roślin.Oprysk przeciw chwastom dwuliściennym załatwi sprawę.Pewnie trzeba będzie dać odrobinę nawozu w te miejsca.
kizol
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lip 2015, o 13:58

Post »

Równomiernie rozsypałeś ten nawóz? Jeżeli nie to różnice w kolorach mogą wynikać z nierównomiernego działania nawozu...
Goryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2013, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kształt tych plam sugeruje nierówne rozsypanie nawozu - ominięcia, lub też coś pod trawnikiem np zasypany dół ze śmieciami, gruzem.
Pozdrawiam Jacek
agazem
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2015, o 16:30

coś, nie wiem co na trawniku :(

Post »

Witam, mój trawnik opętał jakiś chwast, nie wiem co to jest. Niestety jestem laikiem w sprawach "ogródkowych".
Przez to coś trawa zaczeła ginąć, schnąć. myslałam, że to jaskier rozłogowy, ale przegladalam zdjęcia i jakby troszkę inny jest ten moj chwaścior. tym bardziej, że czytałam, że jaskier rosnie na wysokosc a ten u mnie jest całkowicie płożący, ma pędy, które wrastaja w ziemie...tyle, że zaczyna kwitnąć na zółto, na jednym zdjeciu mały pączek!!
pomozcie mi proszę, bo jeszcze chwila i nic nie będzie z trawnika :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gardenplaza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2015, o 14:31

Re: Chwasty na trawniku - jak zwalczyć?

Post »

Zrobiłem oprysk (Agrecol na chwasty), po ilu dniach mozna już skosić trawę?
Awatar użytkownika
smelbo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lip 2007, o 19:56

Re: Chwasty w trawniku ... Jaki środek?

Post »

Cześć,
trawa wysiana w zeszłym roku i pojawiły się takie chwasty. Czym ewentualnie to potraktować w tym roku, o robocie ręcznej nie ma mowy.

Link do fotek:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

Pozdrawiam
kokoryczka007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2016, o 10:26

Re: Chwasty w trawniku ... Jaki środek?

Post »

Chwastox jest skutecznym srodkiem na wszelkie chwasty, u mnie z kolei jest na trawniku mech. jak go zwalczyć?
Bubas83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2015, o 21:09

Chwasty w trawniku, proszę o poradę.

Post »

Witam. Jestem nowym użytkownikiem ogródka działkowego. Trawnik, jaki pozostawił mi poprzedni właściciel zostawia dużo do życzenia. Mam na nim place takiej jakby koniczyny. Chcę się tego pozbyć i dosiać nowej trawy (bo podejrzewam, że to jedyne wyjście). Jestem zielony w temacie, ale myślę że trzeba wykonać jakiś oprysk, żeby się tego pozbyć, pewnie napowietrzyć, dosiać trawy i nawozu podsypać - tyle zdążyłem wyczytać. Tylko nie wiem czym to opryskać i w jakiej kolejności to wszystko zrobić, żeby przyniosło jak najlepszy fekt i kiedy mogę zacząć walczyć. Chodzi mi o to czy np. podsypując najpierw nawozem nie wzmocnie tych chwastów? Potrzebuję wskazówek krok po kroku. Z góry dziękuję za rady, oto zdjęcia tych chwastów.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: Chwasty w trawniku, proszę o poradę.

Post »

Jeszcze za wcześnie ,za zimno,za mokro,nie pora
ale za kilkanaście dni opryskaj jakiś środkiem na chwasty może polecę Ci Mniszek
Zobaczysz jak wygląda wtedy trawnik czy warto dosiewać trawy czy też trzeba będzie założyć trawnik od nowa?
A może wystarczy tylko podsypać jej saletry amonowej lub Azofoski i zobaczyć jak ruszy,jak będzie wyglądać wiosną?Latem?
Bo trawie do szcześcia jest w zasadzie potrzebne wiosenne porządne wygrabienie, nawożenie ze 2 x w roku ,
a potem to już systematyczne podlewanie i koszenie,koszenie,koszenie

Poczytaj sobie w międzyczasie nasze tematy dot.pielęgnacji trawnika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10197
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Re: Chwasty na trawniku - jak zwalczyć?Jaki środek?

Post »

Chwastox, oprysk już teraz, za miesiąc powtórka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”