To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Potwierdzam syropek z melisy pycha robiłam ,nowa melisa rośnie będę robić znów :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Czy pleśniaka można zrobić z dżemem agrestowym?
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Akurat to ciasto wychodzi i smakuje z każdym dżemem czy konfiturą. Wszystko zależy tylko od upodobań. :wink:
Z agrestowym będzie po prostu mniej kolorowe, ale smak wyjątkowy. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Kochana macie może przepis na cukinię faszerowaną tylko nie mięsem np.pieczarkami?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ja u siebie robię tak:

Cukinia faszerowana pieczarkami

młoda cukinia - max 25cm (po 1 szt na osobę)
pieczarki (mogą być z puszki)
cebulka
żółty ser (potarty na jarzynowej tarce)
sól, pieprz, czosnek
masło

Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łódeczki, lekko posolić.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na masełku, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek, pokrojony miąższ z cukinii i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać żółty ser. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić oliwą, napełnić farszem i wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 20 min. z termoobiegiem, bez termo 30 min.
Do farszu można dodać oliwki i pomidory bez skórki. Smakuje na ciepło i na zimno.

Tak wygląda dzisiejsza wersja obiadowa z jajkiem i bez;

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dorotko dziękuję ;:196
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Cukinia była pyszna w tej chwili poszukuję sprawdzonego przepisu na mizerię do słoików w miarę łagodną i bez oleju ,kurde mol miała taki fajny przepis i posiałam ;:124
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Iwonko spróbuj z tego przepisu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4095583
Jest to przepis Ani, ona ma małe dzieci i im smakuje, myślę, że i Tobie będzie smakowało.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Uwielbiają ją ... to prawda, ale raczej delikatna to ona nie jest ;:224 .Moje urwisy wciągają z chęcią krokodylki z chili :;230
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

mamafrania widzę ,że Twoje dzieciaki lubią od małego ostrości :D u mnie nie przyjęła się przyprawa curry :roll:
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Sezon cukiniowy w pełni, nadmiar można wykorzystać do upieczenia ciasta: Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Agusiia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 23
Od: 11 kwie 2014, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: gmina Nasielsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

O Jezu, kobieto daj przepis na tego cukiniowca!ja cie podziwiam,skad masz tyle pomysłów?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Pomysły rodzą się z potrzeby. :wink:
Przepis ten jest na blaszkę 40/25 cm, można użyć troszkę większej, wtedy będzie niższe. Mniejszej nie zalecam, bo może się nie przepiec.

Ciasto czekoladowe z cukinią

250 g rozpuszczonego masła
200 ml oleju
450 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
200 ml jogurtu naturalnego
500 g mąki pszennej
5 łyżek kakao gorzkiego
3 łyżki kakao rozpuszczalnego (np nesquik)
4 szkl startej na jarzynówce cukinii (jeśli młoda to bez skórki, jeśli starsza to obrać i wydrążyć nasiona)
200 g gorzkiej czekolady (posiekanej) lub gotowych groszków czekoladowych (ja używam kuwertury)
szczypta soli

Wymieszać suche składniki oprócz cukru. Rozpuszczone masło zmiksować z cukrem, dodawać kolejno jajka i olej.
Wsypywać suche składniki i jogurt ciągle miksując. Na koniec dodać cukinię i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170-180*C piekarnika i piec około 60 - 70 min.
Po ostudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest wilgotne i wbrew pozorom niezbyt słodkie.


A dziś na obiad zupa - krem z cukinii oczywiście. ;:224

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

A ja zrobiłam konfiturę cukiniowo-ananasową według Twojego przepisu. Jest świetna :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2028
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pod Toruniem

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Poradzcie mi co zrobic z pomidorami ktore mam w nadmiarze ,robie sos słodko kwaśny i przecier ale co jeszcze ,może ma ktoś przepis na sos bolonski.??
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”