Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija-cz.4
Re: Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija-cz.4
Ciągle się zachwycam kwiatami tych hibiskusów. Czy tyje wysiewasz czy może ukorzeniasz fragmenty pędów?
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochana jak Ci to wszystko zakwitnie to będzie pięknie, już zazdroszczę
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Eriopus, to co pokazywalam kwitnace do tej pory, to albo ukorzeniane "sadzonki ciete" - i tych jest najwiecej - albo wrecz "gotowce", kupione juz ukorzenione, z wyjatkiem New Apollo w centrum ogrodniczym po prostu. Siewki jeszcze mi nie kwitna. Zagladam juz pozadliwie w czubki tych najwiekszych ubieglorocznych, w nadziei ze cos sie tam na ksztalt paczka pojawi, ale poki co dranie sie zbroja w zielone.
Oj, aledra... Doczekac sie juz nie moge. Zwlaszcza kwitnien siewkowych bo to jest najwieksza niespodzianka. Chociaz każdy "pierwszy raz" jest emocjonujacy. Na zywo zwykle kwiat wyglada inaczej niz na zdjeciu.
Oj, aledra... Doczekac sie juz nie moge. Zwlaszcza kwitnien siewkowych bo to jest najwieksza niespodzianka. Chociaz każdy "pierwszy raz" jest emocjonujacy. Na zywo zwykle kwiat wyglada inaczej niz na zdjeciu.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Noo, zabrzmiało nieźle!Zagladam juz pozadliwie
Ale szczerze pisząc ja również lubię jak mi rośliny kwitną i to różne, bardzo na nie czekam bo przecież po to je hoduję.
Hibiskusy chociaż nie mam ich wiele - tylko kilka, może kiedyś chciałbym mieć kilka więcej - tak pięknie wyglądają z kwiatami że rozumiem o czym piszesz. Ba, często tutaj właśnie zaglądam w nadziei zobaczenia tych niezwykłych kwiatów.
- crazydaisy
Henryku, z hibiskusami to tak po ichniemu jest. One lubia ciepelko, sloneczko i duzo papu, szczegolnie potasu. (Fosforu za to nie lubia.) U nas papu do woli moge dac, ale sloneczka im nie zalatwie, a pogoda tego lata bardzo przypomina jesien - zimno, ciemno, mokro. Wyobrazasz sobie srodek lata i wlaczony na noc grzejnik w domu? Temperatura w sypialni 16 stopni. W tym momencie w domu jest 18-19 stopni tylko, sadzonki powtykalam do podgrzewanej mnozarki i latam co chwile sprawdzic jaka u nich temperatura, bo mnozarka nie ma termostatu. No, nic - troche ruchu nie zawadzi, a schody sa dobre na nogi i tylek.
Kinga
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Hibiskusowy żłobek rośnie w siłę. Dobrze im u Ciebie. Takie mlauchy to chyba szybko rosną...tak mi się wydaje, że widać postępy w rozwoju liści....
I naraz tyle kwitnień Masz
Każdy kwiat nieco inny, każdy - piękny.
Zazdroszczę nieco chłodu - u mnie upały wielkie. W mieszkaniu do poniedziałku - temperatura wynosiła 32 stopnie. Nareszcie przyszedł deszcz i spadła temperatura do około +26 stopni. I jak tu spać...
I naraz tyle kwitnień Masz
Każdy kwiat nieco inny, każdy - piękny.
Zazdroszczę nieco chłodu - u mnie upały wielkie. W mieszkaniu do poniedziałku - temperatura wynosiła 32 stopnie. Nareszcie przyszedł deszcz i spadła temperatura do około +26 stopni. I jak tu spać...
- crazydaisy
Juz Ci zrobie porownanie...
Nie rosna jakos tak bardzo szybko. Najlepiej widac rozwoj zaraz po wsadzeniu w ziemie, kiedy wydluzaja sie lodyzki i doslownie z dnia na dzien roslinki unosza liscienie coraz wyzej, a same liscienie troche rosna. Potem etap pierwszych listkow - w tym momencie juz sie zaczynaja pojawiac.
13 lipca, siewki swiezo posadzone w podloze.
28 lipca, to wczoraj wrzucone.
Dzis - wiekszosc jest na etapie pierwszego liscia wlasciwego.
Niom, raz sie sypnie kilka, potem znow cisza. Paki sa, na rozwoj trzeba poczekac. W tym momencie tylko "dyzurna" lacunosa kwitniena dwoch baldaszkach i przekwita obovata picta.
Zazdroszcze upalow... Mamy wakacje. Od prawie dwoch tygodni kisniemy w domu, bo co chwile pada. Jest zimno - nie chlodno, a zimno - jest ponuro. Jest teoretycznie lato, a ja dogrzewam dom!!
Nie rosna jakos tak bardzo szybko. Najlepiej widac rozwoj zaraz po wsadzeniu w ziemie, kiedy wydluzaja sie lodyzki i doslownie z dnia na dzien roslinki unosza liscienie coraz wyzej, a same liscienie troche rosna. Potem etap pierwszych listkow - w tym momencie juz sie zaczynaja pojawiac.
13 lipca, siewki swiezo posadzone w podloze.
28 lipca, to wczoraj wrzucone.
Dzis - wiekszosc jest na etapie pierwszego liscia wlasciwego.
Niom, raz sie sypnie kilka, potem znow cisza. Paki sa, na rozwoj trzeba poczekac. W tym momencie tylko "dyzurna" lacunosa kwitniena dwoch baldaszkach i przekwita obovata picta.
Zazdroszcze upalow... Mamy wakacje. Od prawie dwoch tygodni kisniemy w domu, bo co chwile pada. Jest zimno - nie chlodno, a zimno - jest ponuro. Jest teoretycznie lato, a ja dogrzewam dom!!
Kinga
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Uff, nareszcie dotarłam do końca Dzieje się jak widzę, oj dzieje Co Ty zrobisz z taką ilością maluchów? Zakładając oczywiście, że większość przeżyje Piękne kwitnienia, i hibiskusowe, i hoyowe Też mnie dzisiaj powitał "talerz satelitarny"
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- crazydaisy
Wiekszosc powinna przezyc. Z ubieglorocznych padl mi jeden, co do drugiego jeszcze nie wiem, reszta ma sie dobrze lub przynajmniej niezle. Co dalej? Poczekam na kwiaty i wtedy będę decydowac - prawdopodobnie czesc nie bedzie jakos specjalnie zachwycajaca. Zwykle maly ulamek siewek daje naprawde ciekawe kwiaty.
Kinga
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Też będę w tym roku próbować z nasionkami tzn. najpierw muszę zmusić hibki do ich produkcji Czerwony pełny w końcu ma pąki, niezawodny zwyklaczek też - zostaje poczekać aż 2 kwiaty pojawią się jednocześnie
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
Kingusiu a po jakim czasie taki hibiskus z nasionek zaczyna kwitnąć?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz jest dobrze ale jak było przez dwa tygodnie naprawdę masakrycznie gorąco (30-35stopni) to nie do pozazdroszczenia.crazydaisy napisał(a):
To zależy co kto lubi - ja wolę chłodniej ale co wolą rośliny nie wiadomo. Kaktusy mają latem swój okres spoczynku ale już np. hoje rosną w tym czasie (oczywiście cieniowane) doskonale.
Coś mi mówi, że dla mnie i Twoje odrzuty były by rarytasami.Wiekszosc powinna przezyc. Z ubieglorocznych padl mi jeden, co do drugiego jeszcze nie wiem, reszta ma sie dobrze lub przynajmniej niezle. Co dalej? Poczekam na kwiaty i wtedy będę decydowac - prawdopodobnie czesc nie bedzie jakos specjalnie zachwycajaca. Zwykle maly ulamek siewek daje naprawde ciekawe kwiaty....co zrobisz z taką ilością maluchów...
Jakby coś to pamiętaj, że ustawiam się po nie na początku kolejeczki!
- crazydaisy
Blueberry, nasiona z pelnego ciezko uzyskac u mnie - nie ma dojscia do pretoslupa. Dran sie maskuje w tych farfoclach platkowych. Dokladnie - musza dwa kwitnac jednoczesnie. Rosnie mi nasiennik na Wahine i mam nadzieje, ze cos tam bedzie.
Aledra, zalezy od klimatu. Widzialam siewke polroczna kwitnaca, ale to nie u nas. O ile wiem, u nas powyzej roku. Zanim mi sie przedziorek ruszyl, mialam pak na najwiekszej siewce, wiec gdyby nie kataklizm, to pewnie by juz kwitla - niespelna roczna. A tak to czekam dalej.
Henryku, ja mam w tej chwili za oknem szaro, na ermometrzze 18 stopni. Przeciez to niegodne srodka lata! Jak w tym maja kwitnac hibiskusy, rosnac hoje, sieweczki? Jak ukorzeniac "patolki"? Zaczely mi gnic na potege. Co jeszcze jakos rokowalo, poprzycinalam i wsadzilam do ogrzewanej mnozarki (W lecie!), a jednego, ktory wygladal rozpaczliwie zaszczepilam. Pisalam o tym. Takie prowizorki w zyciu nie uprawialam. Naprawde chetnie bym sie zamienila na 30+ w ciagu dnia.
Aledra, zalezy od klimatu. Widzialam siewke polroczna kwitnaca, ale to nie u nas. O ile wiem, u nas powyzej roku. Zanim mi sie przedziorek ruszyl, mialam pak na najwiekszej siewce, wiec gdyby nie kataklizm, to pewnie by juz kwitla - niespelna roczna. A tak to czekam dalej.
Henryku, ja mam w tej chwili za oknem szaro, na ermometrzze 18 stopni. Przeciez to niegodne srodka lata! Jak w tym maja kwitnac hibiskusy, rosnac hoje, sieweczki? Jak ukorzeniac "patolki"? Zaczely mi gnic na potege. Co jeszcze jakos rokowalo, poprzycinalam i wsadzilam do ogrzewanej mnozarki (W lecie!), a jednego, ktory wygladal rozpaczliwie zaszczepilam. Pisalam o tym. Takie prowizorki w zyciu nie uprawialam. Naprawde chetnie bym sie zamienila na 30+ w ciagu dnia.
Kinga