Mały sucholubny zbiorek III - sokolica
Re: Mały sucholubny zbiorek III - sokolica
Mammillarka gumnolem nie jest, nie da się ukryć jednak jej uroda jest zniewalająca! wspaniał, wspaniały okaz! Nie może wylecieć
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Samo najładniejsze na koniec zostawiłaś.
Gymnocalycium chacoense Van Griechinqe - rarytas niespotykany, w kolekcji się zdecydowanie wyróżnia choćby przez żywą zieleń korpusu;
Gymnocalycium dubniorum JPR 60/154 - też inny od większości, zwraca na siebie uwagę;
Gymnocalycium berchtii VS 161 - sama roślina niepozorna ale jak zakwitnie to widać ją na pewno!
a Gymnocalycium altagraciense P 199a... wszystko o nim już napisano.
Magda - pisałem i powtórzę: Twoja kolekcja widać, że tworzona z głową. Jestem pod wrażeniem!
Ja bym mu........
Gymnocalycium chacoense Van Griechinqe - rarytas niespotykany, w kolekcji się zdecydowanie wyróżnia choćby przez żywą zieleń korpusu;
Gymnocalycium dubniorum JPR 60/154 - też inny od większości, zwraca na siebie uwagę;
Gymnocalycium berchtii VS 161 - sama roślina niepozorna ale jak zakwitnie to widać ją na pewno!
a Gymnocalycium altagraciense P 199a... wszystko o nim już napisano.
Magda - pisałem i powtórzę: Twoja kolekcja widać, że tworzona z głową. Jestem pod wrażeniem!
Kto Cię tak paskudnie wmanewrował?sokolica napisał(a):
Głównie dlatego ubolewam, że dałam się wmanewrować w hoje. Zapełniły mi szczelnie okna wewnątrz, przez co nie mam łatwego dostępu do kaktusów. I tym samym nie mogę sobie swobodnie przy nich "posiedzieć".
Ja bym mu........
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale za to możesz posiedzieć przy hojach!
Chociaż z Twojej strony to i jeden widok kusi, i drugi ciągnie, to rzeczywiście łatwe nie jest
Chociaż z Twojej strony to i jeden widok kusi, i drugi ciągnie, to rzeczywiście łatwe nie jest
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Czyli nie powiesz? To chyba zacznę omijać wątek bo to aż ''w oczy kole'' że nie ma tego u mnie tak poważnie to pokazałaś kolejną porcję świetnych roślinsokolica pisze:Nie boję się W większości to prywatne zakupy i małe szanse, że mnie ubiegnieszjandom1 pisze:Musisz się podzielić skąd bierzesz takie cuda, na pewno ich wtedy nie zwinę
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- kaktusy podziwiam za ich ciernie i piękne kwiaty, a tą hoją jestem zachwycony, śliczne "polakierowane" kwiatuszki "upięte" w super bukiecik. Fotki roślin, kwiatów konkursowe .hoja cv. Nelinae
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Pięknie ociernione gymno
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tegorocznymi nowościami zrobiłaś niemałe zamieszanie
Roślinki pierwsze klasa i choć niektóre mniejsze okazy, to już nie można przejść obok nich obojętnie, a co dopiero jak podrosną.
Ja kiedyś też miałam w planach, aby nie dublować roślinek z tego samego gatunku, ale jakoś pokusa numerkowa była silniejsza i teraz niektóre gatunki mam z kilkoma numerkami, a są również gatunki, których nie posiadam.
Roślinki pierwsze klasa i choć niektóre mniejsze okazy, to już nie można przejść obok nich obojętnie, a co dopiero jak podrosną.
Ja kiedyś też miałam w planach, aby nie dublować roślinek z tego samego gatunku, ale jakoś pokusa numerkowa była silniejsza i teraz niektóre gatunki mam z kilkoma numerkami, a są również gatunki, których nie posiadam.
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Dziękuję Wam wszystkim. Kaktusy też dziękują. Mam nadzieję, że wezmą sobie do cierni, iż tyle komplementów do czegoś zobowiązuje i teraz trzeba rosnąć, jak należy
Toż to bieda pospolita. Doniczka 7x7. Nawet nie wiem, czy jej pokrój prawidłowy, czy nie powyciągana, bo nie znam jej nazwy gatunkowej.
A dziś nie będzie kwiatów (bo niedokwitły), ani nowości (bo już wszystkie pokazałam), ani nawet gymnoli
Dziś ostatnie niedobitki w moim zbiorku, które jakimś cudem jeszcze się uchowały. Rośliny na tak zwanym wylocie.
Najprawdopodobniej one w przyszłym sezonie będą oddane w dobre rączki.
Mammillaria pringlei
Echinofossulocactus sp.
Astrophytum ornatum, żeby nie było, że nie jestem trendy
Mammillaria rhodantha
Pamiętacie poparzonego potworka z oczami?
Teraz to już nie są oczy. Teraz przypominają mi inną część ciała
Mam jeszcze jakieś Echinopsis pospolite x2, jakieś notki x2, mamilarki x2 i ferokaktusa. Te akurat są okazami brzydoty i wstyd pokazać. I wszystkie te roślinki, poza potworkiem mamilarką, która zdobyła moje swoim dziwactwem, chętnie na wiosnę oddam komuś, u kogo znajdą lepsze warunki i lepsze traktowanie. Gdyby ktoś był zainteresowany, proszę o pw
Oj, to my chyba nie o tej samej roślinie piszemyKorund pisze:Mammillarka gumnolem nie jest, nie da się ukryć jednak jej uroda jest zniewalająca! wspaniał, wspaniały okaz! Nie może wylecieć
Toż to bieda pospolita. Doniczka 7x7. Nawet nie wiem, czy jej pokrój prawidłowy, czy nie powyciągana, bo nie znam jej nazwy gatunkowej.
Też tak sądzęhen_s pisze:Samo najładniejsze na koniec zostawiłaś.
A tu mam inne zdanie. U mnie nie kwitł i nie zakwitnie za szybko (ten badyl widoczny na zdjęciu to zapylony kwiat, prawdopodobnie będzie owoc, więc już się nie rozwinie). Ale to nie ma znaczenia. Dla mnie właśnie jego korpus jest prześliczny.hen_s pisze:Gymnocalycium berchtii VS 161 - sama roślina niepozorna ale jak zakwitnie to widać ją na pewno!
Heniu, nie chcę Cię martwić, ale tych osób jest kilka, a Ty jesteś jedną z nichhen_s pisze:Kto Cię tak paskudnie wmanewrował?
Ja bym mu........
To już żadna frajda. Przyjemnością było przy nich się kręcić, gdy przyrosty były widoczne z dnia na dzień. Dosłownie! Codziennie było widać, że trochę urosły. Teraz są bo są. Zbieracze kurzu i zajmowacze miejscapiasek pustyni pisze:Ale za to możesz posiedzieć przy hojach!
To żadna tajemnica, wszyscy już to wiedzą, bo i pisałam o tym dziesiątki razy Pan Darek Ch. z Oleśnicy. Na ale...ro nick turbiniac. Tyle, że ja kupuję poza allegro.jandom1 pisze:Czyli nie powiesz? To chyba zacznę omijać wątek bo to aż ''w oczy kole'' że nie ma tego u mnie
Dziękuję. A doczytałeś, że śmierdzi?Akwelan_2009 pisze:tą hoją jestem zachwycony
DziękujęFarel pisze:Pięknie ociernione gymno
Jakbym miała tunel, parzeniska, albo chociaż balkon z całą pewnością zbierałabym i numerki. Ale powierzchnia nie pozwala mi na to. Stąd wybór tylko pojedynczych sztuk.honorka22 pisze:Ja kiedyś też miałam w planach, aby nie dublować roślinek z tego samego gatunku, ale jakoś pokusa numerkowa była silniejsza i teraz niektóre gatunki mam z kilkoma numerkami, a są również gatunki, których nie posiadam.
A dziś nie będzie kwiatów (bo niedokwitły), ani nowości (bo już wszystkie pokazałam), ani nawet gymnoli
Dziś ostatnie niedobitki w moim zbiorku, które jakimś cudem jeszcze się uchowały. Rośliny na tak zwanym wylocie.
Najprawdopodobniej one w przyszłym sezonie będą oddane w dobre rączki.
Mammillaria pringlei
Echinofossulocactus sp.
Astrophytum ornatum, żeby nie było, że nie jestem trendy
Mammillaria rhodantha
Pamiętacie poparzonego potworka z oczami?
Teraz to już nie są oczy. Teraz przypominają mi inną część ciała
Mam jeszcze jakieś Echinopsis pospolite x2, jakieś notki x2, mamilarki x2 i ferokaktusa. Te akurat są okazami brzydoty i wstyd pokazać. I wszystkie te roślinki, poza potworkiem mamilarką, która zdobyła moje swoim dziwactwem, chętnie na wiosnę oddam komuś, u kogo znajdą lepsze warunki i lepsze traktowanie. Gdyby ktoś był zainteresowany, proszę o pw
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
No ładne rośliny, starsze, dorodne.
Ale... Gymnocalycium którymi nasz tutaj cieszysz są duuuużo ładniejsze!
A co do wmanewrowywania w zainteresowania roślinne... Nie wstydzę się tylko cieszę jeśli kogoś zainspirowałem jakimś nowym bakcylem.
Ale... Gymnocalycium którymi nasz tutaj cieszysz są duuuużo ładniejsze!
A co do wmanewrowywania w zainteresowania roślinne... Nie wstydzę się tylko cieszę jeśli kogoś zainspirowałem jakimś nowym bakcylem.
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Taaaaaaaaaakie "oczy"... Rewelka!
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Duże i ładne...Oczy oczywiście
Żałuję, że Przemek (przemek_pc) się nie udziela, bo już by była wesoła dyskusja, ale i tak się uśmiałam. Bardziej jednak z tego określenia "trendy"
Żałuję, że Przemek (przemek_pc) się nie udziela, bo już by była wesoła dyskusja, ale i tak się uśmiałam. Bardziej jednak z tego określenia "trendy"
- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Nie no, teraz zdecydowanie ładniejsza, bez dwóch zdań, aż miło popatrzeć
Pozdrawiam Andrzej.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
O matko ca za słodka kula aż ślinka cieknie a niedobitki radzę zostawić, zawsze to fajnie mieć jakieś chwasty w swojej kolekcji tym bardziej że całkiem, całkiem