Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.7
Tak,w przypadku pieczenia niedojrzała hokkaido ma zbyt miękki (luźny) miąższ i rozpada się w trakcie pieczenia,nie smakuje też tak dobrze jak dojrzała. Moje h. też już się pięknie wybarwiły,pod koniec tygodnia degustacja z oliwą czosnkiem i ziołami.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
No i nie zdążyłam ze zdjęciami, mam jedynie moje ogórkowate i pomidory koktajlowe zielone, doba jest zbyt krótka.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Ja mam pierwszy raz dynie mam hokkaido blue,hokkaido nn jest cała pomarańczowa i Sibley poradzcie kiedy powinnam zrywać dynię i jakie te dynie mają zastosowanie?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
Mam pytanie odnośnie dyni .
Co roku sadzę dynie z pestek z swojego zbioru , dynia do przeznaczenia na paszę dla bydła ,
pestki wybieram co rok z najdorodniejszych okazów , ale sam nie wiem co to za odmiana bo jest już u nas x lat , może ktoś poleci plenną odmianę paszową dyni , bo chyba czas na zmianę , bo co rok jest gorzej , coraz mniej i rozmiar pojedyńczych dyń spada .
,
Co roku sadzę dynie z pestek z swojego zbioru , dynia do przeznaczenia na paszę dla bydła ,
pestki wybieram co rok z najdorodniejszych okazów , ale sam nie wiem co to za odmiana bo jest już u nas x lat , może ktoś poleci plenną odmianę paszową dyni , bo chyba czas na zmianę , bo co rok jest gorzej , coraz mniej i rozmiar pojedyńczych dyń spada .
,
Jumbo pink banana 45cm w piekarniku siedzi.
Smacznie się zapowiada,, dynie pięknie plonują.
zmod. pomid.
Smacznie się zapowiada,, dynie pięknie plonują.
zmod. pomid.
- krynka
Jolu,miałaś wcześniej North Georgię? Jak ona smakuje?
U mnie urosła jedna duża i pękata ,chciałam jej coś podłożyć pod brzuszek i oberwałam od pędu. Przyniosłam do domu i zastanawiam się,czy dać jej jeszcze poleżeć,czy już można pod nóż?
U mnie urosła jedna duża i pękata ,chciałam jej coś podłożyć pod brzuszek i oberwałam od pędu. Przyniosłam do domu i zastanawiam się,czy dać jej jeszcze poleżeć,czy już można pod nóż?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mam ją pierwszy raz. Nie wiem, na ile twoja wyrośnięta, ale na pewno jakąś potrawę można z niej sprokurować . Obie te odmiany co mam, są moim zdaniem bardzo wygodne do przetwarzania, bo te duże okrągłe ciężko się kroi . No i jestem zaskoczona plennością. Na początku jak wsadziłam, to koniec maja i początek czerwca były upały i susza. W ogóle mi nie rosły, tylko omdlewały. Robiłam koło nich dołki i lałam duuużo wody. Zasiliłam też jeszcze dodatkowo saletrzakiem. No a jak potem ruszyły . Zarosły grządkę z melonami, wyłażą na ścieżkę, usiłują też uciec przez płoty
Na paszę polecana jest dynia Evergreen, podobna do starej odmiany francuskiej, 5-12 kg, 100dni, więc wczesna, przechowywanie 4-6 mies. Z polskich równie dobrze może być Bambino lub Melonowa, nie polecam tylko Ambar bo jest bardzo mało plenna.lunatyk pisze:Mam pytanie odnośnie dyni .
,
- krynka
Jolu,skoro mają do towarzystwa Scheherezade i inne piękności,to im sie nie dziwię,że szaleją
Moja jest taka;
Nie wiem,czy to już była jej docelowa wielkość,ogonek w każdym razie wskazywał na to,że już dojrzewa.
Teraz rosną następne dwie- takie cieniasy,jak na Twoim zdjęciu.
Moja jest taka;
Nie wiem,czy to już była jej docelowa wielkość,ogonek w każdym razie wskazywał na to,że już dojrzewa.
Teraz rosną następne dwie- takie cieniasy,jak na Twoim zdjęciu.
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moja dynia troszkę pękła tyko nie wiem od czego cały czas podlewam Florovitem lub Insol W może za dużo nawozu?
Nie wiem co to za odmiana ale krzaczki ma małe.
Nie wiem co to za odmiana ale krzaczki ma małe.
Pozdrawiam Marcin
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
To i ja się pochwalę moimi dyniami, tu część plantacji całkowicie zarośnięta
Tu hokkaido
To według sprzedawcy miał być kakai ale coś mi nie pasuje proszę o weryfikację
To miał być hubbard grey, ale chyba nie jest, jak ktoś ma jakieś przypuszczenia to proszę pisać
A tu z nasion junony w wolego zapylenia wyszedł jeden krzak o pokroju krzaczastym i owocami podobnymi do cukini, waga około 10kg, ciekawe czy też będzie bezłupionowa
Tu hokkaido
To według sprzedawcy miał być kakai ale coś mi nie pasuje proszę o weryfikację
To miał być hubbard grey, ale chyba nie jest, jak ktoś ma jakieś przypuszczenia to proszę pisać
A tu z nasion junony w wolego zapylenia wyszedł jeden krzak o pokroju krzaczastym i owocami podobnymi do cukini, waga około 10kg, ciekawe czy też będzie bezłupionowa
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
A może ktoś rozpozna te odmiany? Moje pożarły ślimory, sadzonki dostałam od sąsiadki. Miało być Hokkaido i nasiona z miksu. Hokkaido chyba nie ma żadnej, za to tych zielonych jest chyba ze 20.
Jedna zaszalała, pęd ma 9 metrów Nie wiem, czy dać jej dalej rosnąć (cały czas produkuje owoce na tym pędzie), czy ją przyciąć?
Jedna zaszalała, pęd ma 9 metrów Nie wiem, czy dać jej dalej rosnąć (cały czas produkuje owoce na tym pędzie), czy ją przyciąć?