Mały sucholubny zbiorek III - sokolica

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek III - sokolica

Post »

Że co??? Gymnocalycium neuhuberii LF 10 to ta sama roślinka? Szok! ;:oj
Świetne porównanie. ;:138
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję. Parapetowiec ma niestety pod górkę. Przyjdzie w końcu taki moment, że nie znajdzie się żadne wyjście na nowe rośliny :(
Ilość roślin to jedno z ograniczeń w przypadku parapetu , ale też nie w tym rzecz by nabywać rośliny bez umiaru . Ważniejsza dla mnie sprawa , że na parapecie trudniej :!: zapewnić tym co się ma właściwe warunki (zależnie jeszcze od lokalizacji parapetu) no i trzeba umiejętnie dobrać przedmiot kolekcjonowania.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ależ Ci to pięknie powyrastało! a ocierniło się, że klękajcie narody!! ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Uwielbiam takie porównawcze zdjęcia! Piękne ciernie, korpusy, zaokraglenia gdzie trzeba...Dla mnie prawdziwy pokaz! A z kwiatami bieda...? Oj, wymagająca jesteś ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Madziu, Ty tak pędzisz, że zawrotu głowy można dostać. Gymno wiadomo, u Ciebie zawsze piękne ;:333 .
Fotki porównawcze to naprawdę fajne rozwiązanie ;:108, a na Twoich świetnie widać, jak fantastyczne warunki potrafisz stworzyć swoim roślinkom i to w dodatku w uprawie parapetowej. Ja jestem pod ogromnym wrażeniem.
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
kocham_fizyke
100p
100p
Od: 8 kwie 2015, o 20:27

Post »

Piękne te ciernie ;:167 można się zakochać.
A jakie ujęcia
S U P E R ;:138
Fizyka jest królową nauk

Pozdrawiam Ola :-)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Pięknie dziękuję wszystkim za wizyty i miłe komentarze.
hen_s pisze:Gymnocalycium hyptiacanthum var. mardelplatense WP 89/060 ładne jak z obrazka i pięknieje w oczach...
Pokazałam, bo nie wiem, czy pamiętasz, że jest od Ciebie :D W zeszłym roku chyba troszkę za wysoko go posadziłam, ale sam postanowił "osiąść" i zmienić się w kuleczkę.
nolina pisze:To prawda, na wolnym wybiegu pięknieją .Nabierają ładnego koloru i kształtu .Ciernie są mocniejsze nie takie arachityczne jak na parapetach w mieszkaniu .
A ja się od początku obawiałam, jak ta moja wschodnia wystawa będzie służyć roślinom. Wydawało mi się, że jednak za mało jest słońca, by nawet takie mało wymagające gymno, chciały rosnąć poprawnie, nie tracąc ani kształtów, ani ładnego uciernienia. Kilka gymnoli w pierwszych latach powyciągało się. Wtedy stały wewnątrz. Do dziś lekko straszą, ale przez te kilka sezonów po wyprowadzce na zewnątrz, powolutku wyrabiają się.
banditoo pisze: A mutant spegazzini to wiesz gdzie
No ba, oczywiście, że wiem: parapet pierwszy, rząd drugi, drugi z prawej :lol:
annaoj pisze:Że co??? Gymnocalycium neuhuberii LF 10 to ta sama roślinka? Szok!
Najciekawsze, że on tak wyładniał od tej wiosny ;:oj
Rok temu wyglądał tak (ten po prawej):

Obrazek

Dziwna sprawa, ale kilku roślin naprawdę nie poznaję. Szukam po fiszkach, bo wizualnie nie jestem w stanie odnaleźć. Tak się pozmieniały, że na pierwszy rzut oka, nie wiem, która jest która :lol:
ejacek pisze:Ważniejsza dla mnie sprawa , że na parapecie trudniej zapewnić tym co się ma właściwe warunki (zależnie jeszcze od lokalizacji parapetu) no i trzeba umiejętnie dobrać przedmiot kolekcjonowania.
Oj, to Cię zawiodę. Przedmiot kolekcjonowania nie był przemyślany :wink: Czysty przypadek, że padło akurat na gymno. Kiedy uznałam, że te podobają mi się najbardziej, nie szukałam informacji, o tym, czy moje warunki sprostają tym roślinom.
Czy teraz dobieram odpowiednio? Chyba nie. Mogłabym powiedzieć, że faktycznie trochę ze strachem podchodzę na przykład do kręgu microsemineum, które to potrzebują nieco więcej słońca. Ale tak się dziwnie składa, że akurat tych mam więcej niż innych :lol:
Wiadomo, nie porwę się nigdy na lobiwie. Wiem też z doświadczenia, że rebucjowate nie mają u mnie szans. Ale co do poszczególnych gatunków gymno, to chyba jakiś specjalny klucz dobierania pod kątem wystawy, nie jest potrzebny. Póki co, żadne nie odbiegają jakoś drastycznie od normy. Może część spegazzinii nigdy nie będzie tak ucierniona, jak można pooglądać w necie, albo nawet u Jacka.
Ale nie są to jakieś rachityczne wymoczki.

Gymnocalycium spegazzinii 2012

Obrazek

2015
Obrazek

Gymnocalycium spegazzinii ssp. sarkae KP 54 2012

Obrazek

2015
Obrazek

Gymnocalycium radekii JPR 70/157 2012

Obrazek

2015
Obrazek

Gymnocalycium reductum JPR 18/46 2013

Obrazek

2015
Obrazek

Gymnocalycium mesopotamicum 2012

Obrazek

2015
Obrazek

Kwiatki się pojawiły, ale nie zdążyłam dziś ich uwiecznić. Może jutro :D
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Oj, to Cię zawiodę. Przedmiot kolekcjonowania nie był przemyślany :wink: Czysty przypadek, że padło akurat na gymno. Kiedy uznałam, że te podobają mi się najbardziej, nie szukałam informacji, o tym, czy moje warunki sprostają tym roślinom.
Nie powiem o kim powiadają , że ma zawsze szczęście :lol: (wybacz niewybredny żart :wink: ) , ale w tym wypadku to faktycznie trafiłaś bardzo dobrze. Takich rarytasów jak pokazujesz nigdy nie miałem ale samych gymnoli troche miałem no i jeszcze mi około 20 chyba zostało i wiem , że właśnie podobne warunki jak masz im odpowiadają . Poza tym często czytałem jak to kolekcja gymno u innych została popalona przez słońce , gdy zostały wystawione na zbyt ostre słońce , więc parapecik na wschód czy zachód im powinien wystarczyć.

Fotki jak zwykle bardzo ładne ;:333
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Bardzo,bardzo ładne okazy ;:167. Z tym słońcem to macie 100% racji. Nie wszystkie tolerują takie, szczególnie jak teraz ciepełko. Moje corocznie są przypalane i na nowo odradzane. Co zrobić jak chcą żyć muszą walczyć, nikt nie obiecywał że będzie latwo 8-)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Gymnocalycium spegazzinii ssp. sarkae KP 54 ;:oj

Masz rację, niekoniecznie poznaję i pamiętam "swoje" rośliny - zbyt dużo ich poszło do ludzi.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

sokolica pisze:Może część spegazzinii nigdy nie będzie tak ucierniona, jak można pooglądać w necie, albo nawet u Jacka.
Ja osobiście uważam, że Twoim roślinkom niczego nie brakuje, a wręcz przeciwnie są przepiękne, przecudne.... ;:180 i nie masz czego się doszukiwać ;:124
A zmiany, jakie nastąpiły w ich wzroście w przeciągu zaledwie trzech lat są wręcz niewiarygodne.
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Morał tej bajki jest krótki i wszystkim dobrze znany - grzejmy nasze gymnole póki w Polsce upały :!: :!:
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

ejacek pisze:Nie powiem o kim powiadają , że ma zawsze szczęście (wybacz niewybredny żart ) , ale w tym wypadku to faktycznie trafiłaś bardzo dobrze. Takich rarytasów jak pokazujesz nigdy nie miałem ale samych gymnoli troche miałem no i jeszcze mi około 20 chyba zostało i wiem , że właśnie podobne warunki jak masz im odpowiadają . Poza tym często czytałem jak to kolekcja gymno u innych została popalona przez słońce , gdy zostały wystawione na zbyt ostre słońce , więc parapecik na wschód czy zachód im powinien wystarczyć.
To samo pomyślałam, pisząc tamten post ;:306 Nawet miałam to powiedzenie przytoczyć, ale nie będę przecież siebie samej krytykować :lol:
Czy ja wiem, czy rarytasy... Mam wrażenie, że wśród gymnoli o perełki coraz trudniej. Kilka lat temu wielu gymno nie można było dostać. Dziś nie ma z tym prawie w ogóle kłopotu.
Uwierz, że mimo wystawy wschodniej, moje też się przypalają. Tyle, że mam tak mało roślin, iż jestem w stanie w porę interweniować. Jak trzeba, nakrywam pojedyncze sztuki bibułą, lub chusteczkami. Z roku na rok zdarza się to coraz rzadziej, widocznie przyzwyczaiły się. Wiosną nie cieniuję już wcale. Jeśli taka potrzeba zachodzi, to właśnie podczas upałów, jak obecne. I najczęściej dotyczy roślin nowych, o ile takie się pojawią.
hen_s pisze:Gymnocalycium spegazzinii ssp. sarkae KP 54
Prawda, że ładny? :D
Nabyłam go z polecenia Pana Darka. Ale jak do mnie trafił, nie bardzo byłam zadowolona. Taki jakiś wydał mi się nijaki i łysawy.
Ale teraz bardzo mi się podoba. Ten ciemny naskórek i ciemne ciernie ;:173
honorka22 pisze:A zmiany, jakie nastąpiły w ich wzroście w przeciągu zaledwie trzech lat są wręcz niewiarygodne.
Mnie się wydaje, że jak na 3 lata, to większość niewiele urosła. Natomiast na pewno trzy sezony na zewnątrz dały dużą poprawę w ogólnym wyglądzie i kondycji. I taki układ jak najbardziej mi pasuje :D

Jakieś kwiatki...

Gymnocalycium eurypleurum sobie 4504

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium sanluisense STO 877 jeszcze nigdy nie udało mu się u mnie całkowicie rozwinąć :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium baldianum

Obrazek

Obrazek

Mój ulubieniec z avatara:

Gymnocalycium lumbrerasense FR 962 2012

Obrazek

2015
Obrazek

Obrazek