Słoneczne rabaty 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 2

Post »

Sabinko u mnie dziś 32 stopnie. Kwiaty róż się ugotowały, tylko Chopin się trzyma. Jak wróciłam do domu, to nawet nie ruszam się do ogrodu. ;:222 Sasanki czekają w doniczkach na deszcz, powędrują na rabaty. :tan
kina300678
50p
50p
Od: 3 sie 2009, o 19:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy to znaczy, że teraz jest pora na sadzenie sasanek? Czy ewentualnie mogę jeszcze wysiać?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, u mnie sytuacja wygląda podobnie, tylko, że taki upał jest już od trzech dni. Lilie przekwitają w zawrotnym tempie :(
Martwię się różami, bo niektóre już zaczynają drugie kwitnienie. Na razie osłoniłam Abrahama Darby parasolem :;230 , tylko czy to coś zmieni?
Sprawdzałam dzisiaj długoterminową prognozę pogody i niestety nie wygląda to kolorowo ;:222 Takie upały mogą być jeszcze przez dwa tygodnie...przynajmniej u nas. Ja lubię ciepełko, ale takie temperatury to już przesada. To nie jest normalne lato, to masakra jakaś.
Czarno widzę te kwiaty różane. W taki skwar wszystko się upiecze jak na grillu...Na dodatek nic nie wskazuje, że spadnie deszcz, więc susza będzie jeszcze większa. A miało być tak pięknie :cry:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Sabinko

Ja również jestem w szoku jak widzę prognozy pogody.Nie należę do marud,ale jak nie spadnie deszcz będzie nieciekawie i niestety czarno to widzę.
W tym roku nie nacieszyłam się różyczkami,liczyłam na drugie kwitnienie, a tu susza.

Pozdrawiam upalnie 8-)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Matulu kochana, właśnie skończyłam ogarniać zdjęcia a to już prawie północ :roll:
Powiem wam tylko, że dzisiaj popołudniu zrobiło się nagle ciemno, zaczęło straszyć burzą (kto by się bał, jak tu każdy liczy na deszcz ;:224 ) i jak zwykle przeszło wszystko bokiem. Po 15 minutach wyszło słońce i zaczął padać deszcz :shock: Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, prawie przez pół godziny równomiernie padało z czystego, niebieskiego nieba, a ciemne chmurzyska nadal wisiały wokół Krosna. Na koniec jeszcze dostaliśmy bonusową tęczę :tan Jutro zapowiadają 34 stopnie i bardzo gwałtowne burze przez niemal całe popołudnie. Może te całe upały nie będą takie straszne jeśli będzie regularnie podlewało ;:204

Zuza, no przyznam, że zimowania lwich paszczek z zielonymi liśćmi jeszcze nie widziałam :shock: Niestety taką mamy porę, że z reguły i u mnie licznik wieczorami szaleje i aż boję się jak przyjdzie rachunek ;:223
Wando, twoje dęby to błogosławieństwo w taki skwar. Z drugiej jednak strony olbrzymie drzewa potrzebują olbrzymiej ilości wody, więc pewnie z suszą walczysz jak my wszyscy ;:224
Sonia, chcesz powiedzieć, że już ładnie wzeszły? gratulacje, mam nadzieję, że wyjdą te kolorki, o których marzyłaś ;:168 Czy ty pisałaś się u mnie na nasiona orlików??
Kinia, pewnie, że siej, do zimy jeszcze kawałek i powinny jeszcze ładnie powschodzić ;:108
Dorotko, czytam i nie wierzę :;230 Poważnie osłoniłaś Abrahama parasolem?? ty naprawdę kochasz te swoje róże ;:180 Dwa tygodnie upałów to akurat żeby "zabić" całe drugie kwitnienie.. nie wiem co napisać, nic tylko się zastrzelić albo przerzucić na hodowlę kaktusów.. koneserzy mają pewnie najlepszy czas w całym sezonie ;:306
Aniu, u mnie dzisiaj coś popadało. Jutro też zapowiadają opady powyżej skali (sprawdzam sobie na meteo.pl) Gorzej z tym prażącym słońcem. Z różanych płatków wychodzą skwarki już po kilku godzinach ;:222

Obiecałam zdjęcia i są zdjęcia
Zacznę od róż, bo jak tak dalej pójdzie to niedługo zostaną same liściory..

Rhapsody in Blue w swojej grupie kolorystycznej z floksikami i lilią Medusa

Obrazek

niezawodna Nostalgie, nie straszne jej upały i żar lejący się z nieba. Nie przypala się i nie osypuje mimo stanowiska w pełnym słońcu od samego rana do wieczora.

Obrazek

Mister Lincoln. Rano była piękna.. popołudniu skwarek

Obrazek

Mary Rose, młodziutki krzaczek i jego drugie kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

John Davis

Obrazek

Leonardo da Vinci

Obrazek

Ingrid Bergman... ciekawe jak długo wytrzyma na słońcu z tym krzykliwym kolorem..

Obrazek

Doris Tysterman. Przykład na to jak można docenić nietypową różę kupioną za piątaka i wetkniętą jako tło. Z godnością znosi upały i wygląda na wyjątkowo lekką i zwiewną.. mimo duchoty i gorąca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arthur Bell, zakwitł rano opadł wieczorem.. dobijcie mnie..

Obrazek

Alexander McKenzie, w baardzo bliskich relacjach z kobeą. W tym roku nie dał się wpędzić pod pantofel i wciąż zachwyca kwiatami

Obrazek

mam motyla :tan

Obrazek

Jeżówka Coconutlime w towarzystwie różowej nn

Obrazek

oraz ukorzeniona przeze mnie mała cząsteczka, którą rozłamały w ubiegłym roku kociska.

Obrazek

nareszcie doczekałam się jeżówy Daydream

Obrazek

Hot Papaya. Przez miejscówkę w pełnym słońcu całość wcale nie taka "hot". Młode kwiaty wyglądają na gorące, te starsze raczej na wypłowiałe wypchane zwierzaki. Poucinałam wszystko o barwie rozgotowanych buraczków i zostawiłam kilka młodych.. Będą "hot".. chociaż przez kilka dni..

Obrazek

Mamamia.. patrz jak wyżej. Stare poszły na kompost zostawiłam ładnie wybarwione młódki

Obrazek

jak tylko zobaczyłam to zestawienie kolorystyczne musiałam pstryknąć.. pisałam już, że kleome lubi duety. Tutaj z ostróżką.

Obrazek

Liatry. W ubiegłym roku musiałam je podwiązywać takie były wielgachne.. W tym roku ledwo wystają z rabaty

Obrazek

Liliowe ostatki:

Orientalna Agostini

Obrazek

OT Prescott

Obrazek

O. Tigerwoods

Obrazek

oraz jej siostra O. Tiger Edition

Obrazek

ach, to wnętrze..

Obrazek

A to chyba jakiś liliowy wirus.. takie wybarwienie??

Obrazek

las jednorocznych ostróżek

Obrazek

Vanilka

Obrazek

i na zakończenie tęcza.. ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

U mnie też wczoraj burza postraszyła. Nawet popadało parę minut.. Po chwili ziemia znów przypominała pieprz ;:224 Nostagia złapała u mnie grzybka już dawno, przelazł z miniaturki. Ale dzielnie walczy sama, to wspaniała róża - gdyby kiedyś nie przeżyła zimy na pewno dokupiłabym kolejną. U Ciebie Arthur opadł w 1 dzień, u mnie za chwilę to samo będzie z Friesią, choć rośnie w cieniu. Honor ogrodów ratują wdzięczne jeżówki ;:167 Ciekawa ta Doris Tysterman - ciepły kolor a jeśli jeszcze tak wspaniale sobie radzi z upałami ;:215 Pocieszmy się, że może wrzesień będzie ładny i róże pozytywnie nas zaskoczą.
Miłego dnia Sabinko ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A u mnie deszczu nie było w ogóle ;:185
Niby na dziś coś wspominali, ale na razie widzę słońce w pełni okazałości.
Widzę że vanilka cała bielusia, moja jeszcze też ;:108
Lilie cudne, moje w tych upałach niezbyt dają radę. Najdłużej utrzymują się te pełne.
Czyżby motylek na wspominanej wcześniej budleji bicolor? :wink:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Laaaaas ostróżkowy ;:111
Po raz pierwszy chce być mrówką :shock:
A z deszczem Ci dobrze ;:333
Kleome przeobłędna....
Wystarczy :lol:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko jak zwykle zaserwowałaś ucztę dla mych oczu i duszy. ;:180 dziękuję! ;:196
Awatar użytkownika
Klara154
100p
100p
Od: 14 sie 2012, o 08:39
Kontakt:

Post »

Czadowe masz rabaty i chętne będę tutaj zaglądać. Też jestem mamą i w tym roku wyprawiałam szóste urodziny :)
Zaintrygowałaś mnie tym pseudotrawnikiem... miejscem na potencjalną rabatę. Jak duży to teren?
Bardzo podoba mi się fakt, ze tak kwiatowo walczysz z otoczeniem. Mieczyk w dłoni, ostróżki i do boju ;)
Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ;:172

Sbinko zaserwowałaś nam wspaniałą serię zdjęć, ;:215 od pokazanych "roślinek" oczu nie można oderwać.
Kolekcja różyczek super, zapach Lili i różyczek " widać" na zdjęciach.
Czy na Twojej działce rozprowadzone jest nawadnianie ;:88 bo roślinki cudownie się prezentują.

Powodzenia ;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Sabinko, uśmiałam się z Twojej przygody z budleją Bicolor, to tak jak z tym floxem ode mnie. ;:306
Rośliny spalone słonkiem bardzo szybko przekwitają i jesień zbliża się nieubłaganie, bo gdy wytniemy to co przekwitło, zostanie goła ziemia. ;:145
Tak samo jest z powojnikami, nie można nastarczyć z podlewaniem a przecież powinny stale mieć mokre nóżki.
I to nie uwiąd je załatwia tylko susza.Sama piszesz, że kobea wytrzymuje a rosnący obok powojnik więdnie i potem zasycha.
U mnie też Vyvyan nisko przycięty i kilka innych, ale większość wspaniale kwitnie i jakoś sobie radzi. ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko orliki chyba ktoś inny dostanie. :) Mam trochę swoich i sporo samosiejek, już nie planuję więcej. Sasanek wzeszło tyle, ;:196 że znowu będę upychać znajomym. Po upałach już powędrują na rabaty. Rhapsody in Blue z lilią i floksem cudna. ;:oj Róże mają piękne zdrowe płatki, jakby u ciebie nie było upałów. Jeżówki i lilie nie zawodzą, cieszą kolorem, ;:31 moja Hot Papaja też ugotowana i obcięta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”