Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Wandziu dzięki za informację o róży. ;:196
U mnie Red Leonardo także zdrowe ma liście, ale przycięty po pierwszym kwitnieniu nie zawiązuje więcej pąków na kwiat. ;:224
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wandziu za pomoc ;:196

Oglądam zdjęcia, ale trudno na ich podstawie ocenić - czy na początku czerwca miskanty urosną juz ponad metr? W takim wypadku nie musiałabym sadzić iglaków ;:173

Zastanawiałam się, czy kupić Red Leonado. Przekonałas mnie :D Nie na darmo ma ADR.
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Wandziu, Pomponella z jarzmiankami ? piękne zestawienie ;:333
Kosmos ? cudna róża. Straciłam 4, ale wciąż za mną chodzą...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, podobnie jak ty sadziłam wiosną Pomponellę i póki co jakoś mnie nie zwaliła z nóg. Inna sprawa, że ta twoja ma pięknie wybarwione kwiaty, a moja w słońcu wyglądała jak wypłowiałe pomponiki od czapek, nawet nie zdążyły się rozkwitnąć i odpadły ;:222
Jakiś czas temu stałam przed wyborem Leonardo i Red Leonardo i nie mogłam się zdecydować. Ostatecznie wzięłam różowego i teraz żałuję.. Posadzony obok Mary Rose zupełnie się zgubił. Coś czuję, że zamienię go na czerwony model. Wygląda kapitalnie ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu zrobiłam sobie spacer cienistą alejką. Liliowce i róże pięknie kwitną, a Sharifa Asma cudna, uwielbiam takie bladawce. :)
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Obydwa Leosie są fajne,mój różowy jest ciemniejszy od mary Rose i kwitnie praktycznie cały czas,Red też fajny ale wole różowego
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Wandeczko.Mam 2 szt Red Leonarda i 2szt pink-obie róże są zdrowe ,piękne a kolory nasycone.
Masz rację,że w ogrodzie jakby jesiennie a jeszcze teraz jak słońce spiecze pąki roz to z pewnością nie będzie to lato.
O Larissie napisalam u mnie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, w Twoim ogrodzie wcale nie widać śladu upałów ;:oj
Sharifa Asma piękna, u mnie jedną NN różową Sabinka typuje właśnie jako ją. Oj chciałabym, chciała... :wink: ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dorotka, ja na początku też narzekałam na Lions Rose, bo okazała się nie taka jak na zdjęciach. Ale później przekonałam się, że długo trzyma kwiaty i jest zdrowiutka, liście ma cudnie lśniące. Trzeba poczekać, może w przyszłym roku będzie bardziej ciekawa.
Obrazek

Tajka, faktycznie, Red Leonardo i u mnie nie zawiązuje drugi raz pąków, a ponoć ta odmiana ma powtarzać. W każdym razie kwitła baaardzo długo i to jej trzeba zapisać na wielki plus.
Marzusia, ja jeśli jeszcze kupię jakieś róże, to wyłącznie z ADR. Jeśli chodzi o miskanty, to na początku czerwca są jeszcze dość niskie, dopiero pod koniec czerwca można powiedzieć, że osiągają mniej więcej docelową wysokość. Trawy ozdobne przeważnie odbijają po zimie dopiero gdzieś w maju.
AnaAn, jarzmianka jest bardzo fotogeniczna, pasuje do wszystkich róż. a do Pomponelli szczególnie, bo obie rośliny mają kulisty kształt kwiatków.
Nifredil, ja myślę, że przy Mary Rose róża Red Leonardo wyglądałby rzeczywiście lepiej. Ja mam pod Mery posadzone Old Port i też to dobrze wygląda, bo zostaje zachowany kontrast między nimi i dzięki temu lepiej widać każdą z odmian.
Cyma, to masz podobnie jak ja. Też uwielbiam bladawce i tylko czasem podoba mi się inny mały akcencik jakiejś innej barwy.
Ewa7, u mnie jednak różowy Leoś kwitnie gorzej, nie wiem dlaczego. Pewnie ma gorsze stanowisko.
An-ka, ciekawa jestem dlaczego różowy Leoś nie ma ADR.Może jeszcze mu dadzą.
Sweetdaysy, na razie nie widać śladów upałów, bo te najgorsze jeszcze do nas nie doszły. Ale ciągle żyję w strachu przed zapowiadanymi 40 stopniami. Ja to jeszcze siedzę w cieniu pod dębem, ale moje różyczki i hortensje są wystawione na pastwę losu ;:oj
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wandziu, ty i tak masz dużo cienia, więc wszystko ci pięknie i bujnie rośnie ;:215 . A co ja mam powiedzieć, jak tylko trochę z tyłu jest w półcieniu, a cała reszta to patelnia ;:oj . W dodatku ziemia, jak to nad Wisłą: piach i piachy :twisted: Po baardzo ulewnym deszczu, jak potem jest ciepło to po 2 dniach jest już zupełnie sucho.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,róże masz jak mało kto.Czy wybierasz odmiany które kwitną bez przerwy czy to raczej kwestia przypadku?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu Pomponella i Jarzmianka stworzyła piękny duet ;:138
W tytule "różany" ale kadry z oddali pokazują dużo różnorodnych nasadzeń i dzięki temu sa takie naturalne . Zapowiadaja upały nawet 2-tygodniowe ...oj wykończy nam nasze kochane rosliny bo susza daje się we znaki od dawna.
Jak Ty sobie radzisz ? Myślę o kropelkowym nawadnianiu na następny sezon głównie w pasach gdzie rosną hortensje. Zima to dobry czas na wejście w temat bo nic nie rozumiem ... taśmy kroplujące ... linie itd. :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zaciekawił mnie Degenhardt. Ostatnio bardzo polubiłam takie róże.
U Ciebie nie ma nudy. Zawsze coś kwitnie
Moje liliowce już przekwitły. Zostały tylko 2.
Ale w tym roku dosadziłam jeszcze kilka dzięki hojności pewnej forumki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jode, ależ Jolu ja mam identyczny piach, prawie że wiślany. Trzeba cuda robić, żeby to jakoś uprawić. Woda nie zatrzymuje się w takiej glebie dłużej niż na parę godzin. No ale przyznaję, ty masz gorzej, bo patelnia i piach to warunki straszne.
Małgocha, no cóż, wybieram odmiany, które ponoć kwitną bez przerwy. Ponoć :wink: W zasadzie to tylko chyba Bonica i Fairy kwitną stale, ale reszta to już niekoniecznie. W każdym razie na mojej ziemi i w moich warunkach.
Christinkrysia, ja Krysiu w zasadzie jestem zadowolona z linii kroplującej. Co prawda nie załatwia całkowicie sprawy, ale stanowi dużą pomoc przy podlewaniu. Róże jednak podlewam dodatkowo konewką. Może jak linia leży gęsto położona, to podlewanie jest wystarczające. W każdym razie warto zgłębić ten temat. Będziesz miała zimą dobre zajęcie.
Margo, liliowce już mnie tak nie zachwycają jak kiedyś. Trzeba by mieć duże rozrośnięte kępu z kilkunastoma pędami, takie jak widuję u Szmitów. Wtedy jest efekt. A u mnie cóż, nie powala :wink: W zasadzie z setki liliowców tylko parę kęp mnie naprawdę zadowala. W zasadzie to nie powinnam narzekać, bo nawet ich w tym roku nie nawoziłam. Jakoś zbytnio skoncentrowałam się na różach, a zaniedbałam resztę. :oops:

Biały Zakątek
Obrazek

Obrazek

Hortensja White Dom
Obrazek

Bombshell
Obrazek

Hortensję Pink Diamond formuję sobie na pienieczku. Na razie idzie dobrze ;:138 Korona co prawda jeszcze symboliczna, ale na następny rok już będzie drugie tyle pędzików. :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Bombshell nie mam,czy ona jest pełna czy ażurkowa?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”