Epiphyllum i jego hybrydy cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Epiphyllum i jego hybrydy

Post »

Ładny kwiat - chociaż bardzo różnie wygląda na fotkach które pokazałaś. Która bliższa oryginałowi?
W każdym razie warto było czekać na takie kwitnienie, to na pewno! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Po prostu rewelacja! Gratuluję kwitnienia i zazdroszczę obcowania z tak pięknym kwiatem.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładny kwiat, ciekawe czy pachnie?
krufka
200p
200p
Od: 1 lip 2009, o 21:18

Post »

Brombiel, kwiat rano pachniał, niezbyt ładnie, ale też i nie odrażająco. Teraz jest bezwonny. Henryku, pierwsza fotka jest robiona rano w świetle naturalnym. Ta na szarym tle jest wykonana w pomieszczeniu, stąd takie nasycenie koloru :)

W samo południe (zdjęcie z komórki, poprzednie zdjęcia był również z komórki)
https://imagizer.imageshack.us/v2/392x5 ... UM7mlb.jpg

O zmierzchu (lepszym aparatem) Te najbardziej zgodne z rzeczywistym kolorem :)
Obrazek

https://imagizer.imageshack.us/v2/786x5 ... TKY5hq.jpg

Odmiana E. Fiesta de Flores :)

Pod taką nazwą zakupiłam wspomniane epiphyllum kilka lat temu, ale to był zakup przypadkowy, nie ze szkółki, więc na 100% nie mam pewności co do zgodności odmianowej. Nie chcę nikogo nieświadomie wprowadzić w błąd :) :) :)

Proszę o podpowiedź i sugestie, dlaczego pąk właściwie do połowy otwarty nie otwiera się, sprawia wrażenie klapniętego?
Człon epi jest lekko pomarszczony, martwi mnie jego kondycja. Roślina posiada w zasadzie tylko ten jeden człon. Bardzo liczyłam na kwiat, ale w tej chwili martwię się o całą roślinę. Nie chciałabym jej stracić. Co robić? Nadal czekać aż pąk się rozwinie? Czy mogę podzielić człon w połowie, aby go rozmnożyć? Kiedy to zrobić?
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Jeśli człon nie zmienił barwy...jest zielony ale pomarszczony, to pierwsze co mi przychodzi do głowy...brak wody...delikatnie spryskać człon, po godzinie poprawić...albo jeśli to spora roslinka wstawic do miednicy z wodą na 1-2 godz. wyjąć i obserwować przez jakieś 24 godz reakcje rosliny.

Niech jeszcze wypowie się Bożenka i Henryk, bo jednak ja nie mam tak dużego doświadczenia...może trzeba zrobić co innego...więc poczekaj troszkę...

A kwiat na zdjęciach jest piękny ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
pio237
100p
100p
Od: 30 paź 2011, o 17:34

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Mam Epiphyllum Ackermanii trzeci rok i co roku kwitnie, ale nie wiem jak go przycinać. W necie sprzeczne informacje...raz piszą, że przyciąć wczesną wiosną, a raz że po kwitnieniu. Zupełnie nie wiem też, które pędy są dzikie, na których nie pojawią się kwiaty. Czy mam zostawić tylko te "liście", które wyrastają z ziemi, a obciąć wszystkie małe odrosty wyrastające z boku liścia. Czytałam też, że kwitnie tylko raz na każdej areolce, ale u mnie kwiaty pojawiły się ponownie na tym samym pędzie w następnym roku, więc zupełnie zgłupiałam, które pędy mam obciąć. Bardzo proszę osoby, które mają Epiphyllum już kilka lat i je przycinały o wytłumaczenie mi jak to ma wyglądać.
Dziękuję z góry - łopatologia mile widziana.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

A po co w ogóle tę roślinkę chcesz przycinać? Tego się nie robi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p

Post »

Tomku, przeczytałam w książce "101 praktycznych porad - kaktusy i sukulenty", że Epiphyllum wymaga przycięcia dla nadania odpowiedniego kształtu i pobudzenia tworzenia nowych pędów. Przycięcie eliminuje nadmiernie wybujałe, ale słabe pędy. Piszą, że należy też obciąć stare łodygi, które już kwitły, przycinając je do miejsca z którego wyrastają młode pędy. Dlatego pytam, bo nie wiem właśnie jak to mam zrobić i kiedy.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Mało sensowna jest ta książka. Jeśli rzeczywiście jakieś pędy są wyjątkowo stare i zniszczone to można je usunąć. Podobnie w przypadku pędów, które są zbyt cienkie z powodu niedoboru światła. Nie mniej w przypadku poprawnej uprawy tych roślin takich pędów nie ma więc nie ma czego obcinać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p

Post »

W takim razie nic nie będę obcinać, bo roślina ma wszystkie ładne płaskie pędy. Nadal jednak zastanawiam się nad odrostami, które pokazywałam W TYM poście.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Tomek dobrze pisze - ja np. u swoich usuwam tylko suche, stare, zdrewniałe pędy które żółkną i brzydko wyglądają. Takie zagęszczone rośliny wyglądają lepiej. Jedyne cięcia które wykonuję standardowo to tylko te które zimą wypuszcza roślina (cienkie, wiotkie, blade) oraz te na ewentualne sadzonki.

Roślina na zdjęciu jakoś tak mało estetycznie wypuściła odrosty. Jeśli Ci się nie podobają to możesz je usunąć - natomiast jeśli Ci to nie przeszkadza to poczekaj aż urosną z nich sadzoneczki, wtedy je odetniesz i będziesz mieć gotowe młode roślinki. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p

Post »

Te odrosty na zdjęciu urosły właśnie późną jesienią i już nie rosną, więc nie bardzo rozumiem w jaki sposób mają urosnąć z nich sadzonki.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”