Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
Re: Trytoma groniasta Kniphofia uvaria
Jaka to odmiana tego różowego liliowca?
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje dzieliłam w tamtym roku i tylko po 1 kwiatku mają.Pewnie się obraziły
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Siałem Trytomy już kilka razy, zawsze w początkach lutego. Pikowałem do pojedynczych doniczek a w maju wysadzałem do gruntu. Do jesieni tak się rozrosły,że nawet kilka wypuściło kwiatostany.
...na zimę musiałem wykopać,bo zawsze sadziłem koło ogrodu warzywnego a działkę tę musiałem na zimę zaorać. Wykopane Trytomy dołowałem pod folią. Na zimę okryłem słomą a wcześniej starą firanką, by nie naśmiecić słomy w sadzonki.
....tak wyglądały wiosną następnego roku.....
większość wysłałem Forumowiczom
...na zimę musiałem wykopać,bo zawsze sadziłem koło ogrodu warzywnego a działkę tę musiałem na zimę zaorać. Wykopane Trytomy dołowałem pod folią. Na zimę okryłem słomą a wcześniej starą firanką, by nie naśmiecić słomy w sadzonki.
....tak wyglądały wiosną następnego roku.....
większość wysłałem Forumowiczom
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Re: Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
Tak tu trochę Was podglądam bo mogę kupić kilka kłączy w dość (wydaje mi się) okazyjnej cenie...
Czy jeśli kupię kłącze i wsadzę do gruntu w kwietniu to ono powinno zakwitnąć w tym sezonie?
Czy jeśli kupię kłącze i wsadzę do gruntu w kwietniu to ono powinno zakwitnąć w tym sezonie?
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak są takie jak na powyższej fotce to zakwitną na pewno.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Ja nigdy jej nie okrywałam nawet jako malutką i to może błąd
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też straciłem swoje trytomy. Z 15 została jedna. Rok temu nieokryte, było bezśnieżnie i -20 stopni i przeżyły co do jednej. W tym roku okryte, pod śniegiem i -10 a padły. Uprawiałem je od nasionka. Szkoda
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patasko niestety u mnie dokładnie tak samo.
Ile razy ja hodowałam z nasion.
Zaczyna robić się to nudne.
Następna roślinka skreślona z mojego ogrodu.
Eliminuję takie chimeryczne.
Ile razy ja hodowałam z nasion.
Zaczyna robić się to nudne.
Następna roślinka skreślona z mojego ogrodu.
Eliminuję takie chimeryczne.
drozd, piszesz, że dołujesz Trytomę na zimę. Na jakiej głębokości je dołujesz i czy warstwa słomy jest gruba.Czy zimujesz w wilgotnej ziemi czy raczej suchej. Bardzo chciałabym mieć ten kwiat, ale po tym co przeczytałam na forum ( trudno zimować) nie wiem czy warto ją kupować.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje pomarańczowe trytomy przezimowały kiepsko i nie zakwitną. Ale miałam je już kilka lat i były bezproblemowe. Miałam też na skalniaku żółtą odmianę, śliczną i kwitnącą całe lato. Wyglądała jak miniaturka. Ta niestety padła. Szukałam takich małych odmian ale najmniejsze to 60-70cm. Moja rosła najwyżej do
20 Nie była głodna bo zielona i kwitnąca, czemu więc była taka malutka? A może znacie takie małe odmiany?
20 Nie była głodna bo zielona i kwitnąca, czemu więc była taka malutka? A może znacie takie małe odmiany?
Witam. Kupiłam nasiona tej rośliny, a jutro poczytam wątek. Mam nadzieję, że zachęci mnie do jej uprawiania.
A jednak już dziś przeczytałam i jutro na próbę wysieję 1 opakowanie (kupiłam 2).
Na jakiej głębokości siejecie?, na moim opakowaniu z Legutko pisze, że 1 cm - też taką warstwą ziemi przysypujecie?
A jednak już dziś przeczytałam i jutro na próbę wysieję 1 opakowanie (kupiłam 2).
Na jakiej głębokości siejecie?, na moim opakowaniu z Legutko pisze, że 1 cm - też taką warstwą ziemi przysypujecie?