Nie opowiadaj bajek.grzes13 pisze:Mam te białe muszki na początek myślałem że to ziemioródki ale po pokazaniu zdjęć podpowiedziano mi że to mączniak biały. Siedzą pod liściami gdzie są też takie białe chyba jaja a później na liściach jest taki czarny osad.
Wystarczyło wpisać hasło "mączlik szklarniowy" https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... zklarniowyGRANIA pisze:grzes13 ,to nie są ziemiórki, bo one w glebie siedzą, lub na jej powierzchni.
Twoi lokatorzy to albo mszyce, albo mączlik szklarniowy/raczej on/, Widać gołym okiem, szczególnie na ostatnim zdjęciu, takie białe piórka i brudne liście , świadczące o jego bytowaniu. Jeśli coś z nim nie zrobisz, wszystko będzie oklejone szarym nalotem spadziowym.
Z czasem na liściach wytworzy się grzyb.
Sucha zgnilizna też zagościła. U mnie często podlewane, a w czasie upałów, kilka odmian też złapało.
Z tego co napisałeś zrobiłeś oprysk preparatem na choroby grzybowe (Topsin to fungicyd stosowany m.in. na Mączniaka). Ty masz Mączlika szklarniowego - biała muszka, szkodnik, a na to są inne preparaty.grzes13 pisze: dwukrotne opryskanie krzaków nic nie dało.
Dlatego chciałem się dowiedzieć czym skutecznie to świństwo zwalczyć.