Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych
Dziękuję raz jeszcze
Ciekawie wygląda, tylko jeszcze sadzonkę trzeba upolować
Ciekawie wygląda, tylko jeszcze sadzonkę trzeba upolować
Michał
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 maja 2015, o 17:46
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To nasiona Jacarandy Ja swoje siałem na powierzchni ziemi, częściowo przykrywając je dosłownie milimetrową warstewką substratu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Ech...a mi coś nie chce
za to bardzo szybko zaczynają się pojawiać w miejscu posiania nitki grzybni/pleśni.
I tak samo mam z Michelia champaca- ma ktoś pomysł jak to sadzić żeby wzeszło????
za to bardzo szybko zaczynają się pojawiać w miejscu posiania nitki grzybni/pleśni.
I tak samo mam z Michelia champaca- ma ktoś pomysł jak to sadzić żeby wzeszło????
-
- 20p - Rozkręcam się...
Niby w przepuszczalnej ziemi, bo takiej do kaktusów z domieszką piasku...
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Ja sieję w substracie torfowym. Po czasie pojawia się pleśń, ale nie zauważyłem żeby wpływało to negatywnie na kiełkowanie czy młode rośliny, a siałem różne. Padły najwyżej przez nieprzesadzenie ich lub za zimną temperaturę. U mnie pleśń na podłożu pojawia się szybko, bo ziemię sterylizuję przez wygotowywanie i potem na starcie jest bardzo wilgotna.
Geniodekt a żyją, trochę annony uschło. Przesadzam od 2 miesięcy i nie mam czasu. Jeszcze mam deko do wsiania zaległych nasion, też się do tego zbieram jak...
Przyszły mi z Australii nasiona drzewa koralowego i czerwony słonecznik karłowy.
Geniodekt a żyją, trochę annony uschło. Przesadzam od 2 miesięcy i nie mam czasu. Jeszcze mam deko do wsiania zaległych nasion, też się do tego zbieram jak...
Przyszły mi z Australii nasiona drzewa koralowego i czerwony słonecznik karłowy.
LEGENDS NEVER DIE
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
O, tu moja najładniejsza annona. Ciekawie rośnie, bo rozgałęzienie pojawiło się już przy pierwszej parze liści:
Wysiew z nasion roślin egzotycznych (doniczkowych) hoja, filodendron itd
Czy ktoś ma doświadczenie w hodowli roślin tropikalnych z nasionka? Jak to może wyglądać?
Na chińskim portalu zakupowym można dostać wiele nasion bardzo tanio i zastanawiam się jaki jest procent szans na powodzenie takiej hodowli. U nas takie nasiona można dostać na giełdach kwiatowych ale są dużo dużo dużo droższe.
Tzn wiem że hoye to większa trudność ale może jednak?
Na chińskim portalu zakupowym można dostać wiele nasion bardzo tanio i zastanawiam się jaki jest procent szans na powodzenie takiej hodowli. U nas takie nasiona można dostać na giełdach kwiatowych ale są dużo dużo dużo droższe.
Tzn wiem że hoye to większa trudność ale może jednak?
- vinetou80
- 200p
Tak,tu chyba większość ma jakiekolwiek doświadczenie z nasionami egzotycznym
Jeśli znalazłaś zaufanego sprzedawcę a nasiona ma świeże i wie co sprzedaje to ok.Jest wtedy szansa na roślinkę i to tą z opisu aukcji
Rzeczywiście u nas nie ma tak dużego wyboru nasion, ani rewelacyjnych cen za nie.
Połowa sukcesu to odpowiednia ciepłota podłoża i brak ziemiórek,które zjadają nasiona.
Jeśli znalazłaś zaufanego sprzedawcę a nasiona ma świeże i wie co sprzedaje to ok.Jest wtedy szansa na roślinkę i to tą z opisu aukcji
Rzeczywiście u nas nie ma tak dużego wyboru nasion, ani rewelacyjnych cen za nie.
Połowa sukcesu to odpowiednia ciepłota podłoża i brak ziemiórek,które zjadają nasiona.
LEGENDS NEVER DIE
Jeśli chodzi o hoje to tylko Tajlandia
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- vinetou80
- 200p
Do tej pory nie rozumiem fenomenu Hoyi,ale fakt że tam mają tego dużo odmian...
Ja bym chciał nasionka czekoladowej Sapote.
https://www.google.pl/search?q=Black+sa ... Kwfk&dpr=1
Ja bym chciał nasionka czekoladowej Sapote.
https://www.google.pl/search?q=Black+sa ... Kwfk&dpr=1
LEGENDS NEVER DIE
Hoje są fajne i albo ktoś się nastawia na kwiaty albo na liście. Ostatnio zrobił się taki trend uprawy tych roślin z nasion. W Polsce też zaczeły produkowac nasienniki. Poza tym nasiona to niespodzianka cech u siewek co szczególnie ważne jest przy tych nakrapianych , posrebrzanych itd Znam takich, którzy też, że tak powiem nie rozumieli tego fenomenu, wzbraniali sie i zarzekali a później mieli same hoje
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa