Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

SylwesterK6 pisze:A redukowanie starych zdrewniałych pędów też starałem się dobrze wykonać.
A łozy z pączkami przycinałeś na krótko (2-3 paki), czy na dłużej? Niektóre odmiany z pierwszych pąków na łozie dają latorośle niepłodne (płodne są czasem dopiero z 3, 4 pąka). Przy takich krzewach trzeba wtedy zostawiać mniej łóz z pąkami, ale za to dłuższych.
Zresztą, wiele czynników jest niezależnych od naszych starań i nie do końca można je zidentyfikować. Mogłeś też mieć niezbyt korzystne warunki pogodowe (deszczowo) w czerwcu, w trakcie kwitnienia i powstawania gron - to też może mieć wpływ na tworzenie owoców. Nie zrażaj się jednym gorszym sezonem. Inna kwestia, że miejsce zacienione drzewem nie będzie dawało pełnowartościowych owoców. Winorośl potrzebuje miejsca o maksymalnym dostępie słońca.
Tylko nie wiem czy z takiej coś urośnie?
Spokojnie! W przyszłym sezonie to powinna być pełnowartościowa łoza, nie gorsza od tych płodnych aktualnie (są opinie że takie nie obciążone aktualnym owocowaniem będą na przyszły sezon lepsze).
Pozdr.
Jarek
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tzn. niektóre były na 4 oczka a niektóre na 8-10 oczek. Zależy gdzie obmarzło. Ja nie zabezpieczałem nigdy winogron i zawsze coś obmarzło tylko te dwuletnie zawsze zostawały a jednoroczne latorośle to zawsze były poobmarzane. W tym roku zamierzam przykopać jak mi się uda i włókniną zakryć. I powiem ci że tylko nieliczne latorośle które wyrosły były z dobrego pąka i tam grona w miarę dobre. Inne z kącików powyrastały a czasami po 2 sztuki.
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

To, że jednoroczne latorosle obmarzały może jeszcze świadczyć o braku potasu, nie były dobrze zdrewniałe.

Jak zrobiłeś dobrze to w przyszłym roku na pewno coś będzie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

SylwesterK6 pisze: I powiem ci że tylko nieliczne latorośle które wyrosły były z dobrego pąka i tam grona w miarę dobre. Inne z kącików powyrastały a czasami po 2 sztuki.
Tzn. z pąka głównego w ogóle latorośle nie chciały wystartować, czy też nie przetrwały wiosny? Z reguły płodne są właśnie tylko te latorośle z pąka głównego - z zapasowych (bocznych) - rzadko.
No i nawóz z potasem na drewnienie też by teraz nie zaszkodził.
Pozdr.
Jarek
SylwesterK6
200p
200p

Post »

Może nie były zdrewniałe tak jak piszesz. A z pąków głównych nic nie wyrosło, pewnie obmarzły. Teraz w połowie sierpnia skrócę latorośle za 10 liściem. Tylko jeszcze nie wiem czy to się obcina zawsze w połowie sierpnia czy to zależy od dojrzewania owoców? Bo u mnie jeszcze są 'zielone kulki' i nie wiem czy ucina się jak będą zmieniać kolor na fioletowy czy akurat ucinać w połowie sierpnia. Bo w tunelu to wiem że trzeba by było już za tydzień bo owoce już są żółte ładnie wybarwione a takie na powietrzu nie.
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

O ile nie masz konieczności nie skracaj,jak wyczytałem gdzieś w mądrej książce skracać należy w momencie gdy grona zaczynają łapać kolor a szczyty pędów nie opuszczają główek tylko są proste, skracanie pędów pobudzi nadmierne rośnięcie pasierbów.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tak, w tym momencie nie ma potzreby skracać, mozna zapleść jak przeszkadza, a skracać to tylko pasierby za 2- 3 liściem.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Witam,mam pytanie do bardziej doświadczonych,czy ten krzew to na pewno rondo?,bo różnie to bywa z tymi sadzonkami :roll: Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Trochę podobny do Ronda :). Ładne Rondo.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
travian
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 kwie 2015, o 09:24

Post »

Witam moje zeszłorocznie posadzone winogrona wyrosły bardzo mocno:

Obrazek

Od pewnego czasu dolne liście żółkną i nie wiem czy to normalne czy to jakaś choroba. Proszę o radę co się dzieje, czy to coś groźnego i ewentualnie jak pomóc krzewom.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak wyglada jedno z 3 gron które mam na tych 5 krzakach

Obrazek
Awatar użytkownika
Miki
50p
50p
Od: 6 sty 2011, o 11:22

Post »

Te liście wyglądają tak jak by brakowało im magnezu. Remedium - siarczan magnezu dolistnie, a i pod krzak nie zaszkodzi. Powinno to zatrzymać zmiany na następnych liściach, bo tym już nie pomoże.
Pozdrawiam
Michał
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55

Post »

w czerwcu posadziłem nowo nabyte sadzonki Łory, Sfinks i Wiktoria 5,.
Łora ładnie rośnie, a obok wiktoria urosła z 1 cm i stoi , sfinks 2 razy odrastał bo coś mi go oberwało i teraz coś jest zielonego ,ale też niechce rosnąc.
Jaki może być powód ?

Można mieszać magnez z potasem na jesienny oprysk na drewnienie ?

Ah i co zrobić z Regetem który za chwilę przerośnie podpore która ma 2 m ?
SylwesterK6
200p
200p

Post »

Jak ci przerasta to zagnij i niech rośnie dalej. Dużo jest tutaj zwolenników nieucinania. Ja też postanowiłem zostawić, niech rośnie dalej. Na zimę przytnę.
A spójrzcie na mój tunel i doradźcie mi jak rozmieścić mam 2 odmiany deserowe z czego jedna jest obcopylna. Dopiero na jesień dostanę te odmiany ale już chciałbym wiedzieć jak najkorzystniej rozmieścić mam je. Na rysunku mam zaznaczoną winorośl kolorem zielonym i nie wiem czy posadzić pozostałe obok przy tej co rośnie czy lepiej wzdłuż ścianek?

Obrazek
Mam tę moc - Sylwek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”