Sukulenty raflezji cz.3
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty raflezji cz.3
Beatko! U mnie takie czerwonawe bywają ogromne. Może tego nie widać na zdjęciu, ale zerknij.
Tu lepiej widać
Tu lepiej widać
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gnejsowe kamienie są piękne, ale wg mnie trochę gryzą się z tą drobnicą. W składzie kamieni są takie drobne gnejsowe, jakby je posypać po tych które już masz (zwłaszcza obok tych dużych), nie byłoby takiego kontrastu. Z kolei zebrać i samymi gnejsowymi wysypać, to już koszty, bo one droższe.
Rojniki szybko się rozrosną i przykryją żwirek.
A w ogóle to myślałam, że tam będą kaktusy....
Rojniki szybko się rozrosną i przykryją żwirek.
A w ogóle to myślałam, że tam będą kaktusy....
- raflezja
Asia!
Będą kaktusy, ale na razie nie mam co wsadzać. mam 5 mrozaków na krzyż. Planuję w przyszłym sezonie. No i oczywiście jakieś zadaszenie na zimę trzeba wymyślić. Małe, żółte kamyki sa do wyciepania. Część z nich utopi się w ziemi.
Będą kaktusy, ale na razie nie mam co wsadzać. mam 5 mrozaków na krzyż. Planuję w przyszłym sezonie. No i oczywiście jakieś zadaszenie na zimę trzeba wymyślić. Małe, żółte kamyki sa do wyciepania. Część z nich utopi się w ziemi.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- annaoj
Nie wyciepuj, bo żwirku na skalniaku nigdy dosyć, a jak sama wiesz - wlezą do ziemi. Niech więc one włażą, a nie inne (np gnejsowe)
Planujesz także opuncje, czy raczej inne (echinocereusy, escobarie...)?
Planujesz także opuncje, czy raczej inne (echinocereusy, escobarie...)?
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
No dla mnie to rewelacja. Kocham takie realizacje że wszystko jest dopięte (zagospodarowane) na przysłowiowy ostatni guzik
Co do kamyków to jak rośliny podrosną to wszystko nabierze innego wyglądu.
Co do kamyków to jak rośliny podrosną to wszystko nabierze innego wyglądu.
- raflezja
Asia...ja nie wiem...
Myślę, że co się nawinie. Mam 5 opuncji mrozo, kupiłam sobie czerwcu na All, ponadto echinocereus triglochidiatus, Echinocereus reichenbachii, i chyba ze dwie eskobarie. Zamierzam je przecimować w szklarni i wiosną wysadzić.
Dzięki Marku za pocieszenie, ale ja chcę już móc na to patrzeć. Teraz A jak na razie te żółte kamienie wkurzają mnie. mam jeszcze dwa worki takich.
Myślę, że co się nawinie. Mam 5 opuncji mrozo, kupiłam sobie czerwcu na All, ponadto echinocereus triglochidiatus, Echinocereus reichenbachii, i chyba ze dwie eskobarie. Zamierzam je przecimować w szklarni i wiosną wysadzić.
Dzięki Marku za pocieszenie, ale ja chcę już móc na to patrzeć. Teraz A jak na razie te żółte kamienie wkurzają mnie. mam jeszcze dwa worki takich.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- annaoj
No właśnie, widać kobiety mają inne spojrzenie nawet na kamienie - kolor też w tym przypadku musi się zgadzać. Estetyka i tu jest ważna!
Znam ten ból...
Te żółte to z piaskowcem się nadadzą.
Znam ten ból...
Te żółte to z piaskowcem się nadadzą.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Setiechinopsis mirabilis ślicznie pokazany. Kobieto, nie zmarnowałaś pieniędzy na sprzęt fotograficzny!
O gustach się nie dyskutuje - jednemu może się skalniak podobać, innemu nie. Tu wypowiadać się nie chcę, jedyne co mogę napisać to to, że przede wszystkim powinien podobać się właścicielce.
Ale motto "wieś tańczy i śpiewa" mnie przy komputerze rozłożyło!
O gustach się nie dyskutuje - jednemu może się skalniak podobać, innemu nie. Tu wypowiadać się nie chcę, jedyne co mogę napisać to to, że przede wszystkim powinien podobać się właścicielce.
Ale motto "wieś tańczy i śpiewa" mnie przy komputerze rozłożyło!
Mnie się te gnejsy podobają A S. mirabilis to kolejna pozycja na liście moich nasionowych zakupów, bardzo mnie zainteresował ten gatunek.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Kiedyś, dawno, dawno temu, za górami i za lasami... No w każdym razie w latach mojej młodości Setiechinopsis mirabilis hodował każdy, wszędzie i u każdego można go było zobaczyć i był traktowany (prawie) jak chwast. Potem moda się zmieniła i dzisiaj jest ich tak niewiele, że za ozdobą kolekcji służą. I słusznie bo chociaż to roślinki maleńkie ale jak zakwitną potrafią naprawdę zachwycić.
Jedyne co mogę doradzić to trzymać w pojemniku wiele roślin - wtedy jak zakwitną masą kwiatów widok jest niesamowity.
Jedyne co mogę doradzić to trzymać w pojemniku wiele roślin - wtedy jak zakwitną masą kwiatów widok jest niesamowity.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Normalnie zabrakło mi słów na widok szklarni i całej otoczki
Dla mnie rewelacja, pełen profesjonalizm w każdym calu
Dla mnie rewelacja, pełen profesjonalizm w każdym calu
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Przyznam się, że także mam słabość do Sieteichinopsis mirabilis. Mam w kolekcji materiał z kilkoma numerkami i co roku ładnie mi te roślinki kwitną. Cały czas czaję się, by upolować tego malucha w naturze. Póki co były na razie dwa podejścia i cały czas bez skutku Innym, lubianym przeze mnie miniaturowym patykiem jest rodzaj Pygmaeocereus. Tych roślinek także mam trochę w kolekcji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Iwonka jak Ty marudzisz
masz cudowną tą szklarenkę.. skalniak też na pewno nabierze wymarzonego kształtu, wyglądu. Jestem o tym przekonana
masz cudowną tą szklarenkę.. skalniak też na pewno nabierze wymarzonego kształtu, wyglądu. Jestem o tym przekonana