Uprawa melonów cz. 2
Re: Uprawa melonów cz. 2
U Was takie dorodne, a u mnie w folii dopiero 2 pierwsze dziś dojrzały, a reszta dopiero nabiera masy. Może w gruncie jednak im lepiej?
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Elu, u niektórych dojrzały - i ci się chwalą - u innych nie
. Ja mam tylko w gruncie i z niecierpliwością czekam na pierwsze owoce, już są dwa duże i nawet zmieniają kolor, ale jeszcze nie pachną. Problem w tym, że jest to mix odmian od Marginetki i do końca nie wiem jakie mają być docelowo. Mam jeszcze kilka krzaczków Oranje ananas, które wysiałam dość późno i dopiero zaczynają wiązać - więc mała szansa. Chociaż w ubiegłym roku likwidowałam zagonek z melonami w drugiej połowie września więc jak dalej będzie tak ciepło może coś z tego będzie.

Dorota
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dojrzewanie melonów zależy od odmiany. Też mam mix od Marginetki- największe ,ciemnozielone,żebrowane (zdjęcie chyba na poprzedniej stronie) w ciągu dwóch dni przebarwiły się na złoto-pomarańczowy kolor( w gruncie). Że są już dojrzałe ,poczujesz po zapachu :)Pachną cudownie z daleka. U mnie już zjedzone- były pyszne,słodziutkie i soczyste. Smakowały wybornie zarówno w sałatce ,jak też jedzone bezpośrednio w plastrach.( schłodzone) . Świetny przysmak na obecne upały
Inne odmiany jeszcze niedojrzałe . Nawet w tunelu,mimo,że sadzone jednocześnie. W sumie to nawet lepiej- starczą na dłuzej

Inne odmiany jeszcze niedojrzałe . Nawet w tunelu,mimo,że sadzone jednocześnie. W sumie to nawet lepiej- starczą na dłuzej

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mam takie zielone żebrowane i zielone nakrapiane,porosły bardzo duże,codziennie klękam i wącham a tu nic,teraz będę wyglądać zmiany koloru.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja też jeszcze czekam z degustacją aż dobrze dojrzeją .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2013, o 20:22
Ja już jestem po konsumpcji pierwszych owoców
:

Melon EMIR, uprawiany pod folią, przed zerwaniem sprawdzałam zapach i czy jest miękki po przeciwległej stronie od ogonka. Zapach cudowny
Smak również, dawno nie jadłam takich dobrych melonów i to nie jest tylko moja opinia
Jedyny problem to wiązanie owoców. W folii zawiązały mi się tylko 3 na 3 krzaczki , było dużo małych ale się nie zawiązywały, mam nadzieję że jeszcze się uda. Z kolei w gruncie gdzie posadziłam tylko po to żeby nie wywalić roślinek, mam zawiązanych 5 owoców na 2 krzaczkach, ale dojrzewają duuużo wolniej niż w folii.
Melony mam pierwszy rok i na pewno będą w kolejnych latach

Melon EMIR, uprawiany pod folią, przed zerwaniem sprawdzałam zapach i czy jest miękki po przeciwległej stronie od ogonka. Zapach cudowny

Jedyny problem to wiązanie owoców. W folii zawiązały mi się tylko 3 na 3 krzaczki , było dużo małych ale się nie zawiązywały, mam nadzieję że jeszcze się uda. Z kolei w gruncie gdzie posadziłam tylko po to żeby nie wywalić roślinek, mam zawiązanych 5 owoców na 2 krzaczkach, ale dojrzewają duuużo wolniej niż w folii.
Melony mam pierwszy rok i na pewno będą w kolejnych latach

Moje zżółkły z dnia na dzień, a pachniały...
Jeden to sam odłączył się z szypułki To były odmiany Frant i Melba-ten drugi dużo słodszy od pierwszego. Niebo w gębie 

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku urodzaj na melony
A pyszne,słodziutkie
Mój pierwszy dojrzały,największy.
Dzisiaj dojrzały kolejne:

Mój pierwszy dojrzały,największy.

Dzisiaj dojrzały kolejne:

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
krynka piękne melony
Moje zaczynają dojrzewać 

jako, że pierwszy rok uprawiam melony to mam pytanie do obeznanych. Czy właśnie wszystkie odmiany melonów pachną gdy są dojrzałe? Mam juniora i słyszałam że jest dość wczesny no ale wącham, wącham a tu nic. I o co chodzi z tą zmianą koloru przy dojrzewaniu? Nie mam za dużo czasu żeby cale forum przeszukać więc przepraszam z góry za dla niektórych oczywiste pytania ;)
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Proszę: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1022
A jeśli chodzi o zapach to mam nadzieję, że wszystkie pachną, bo na niepachnące nie mam ochoty.
A jeśli chodzi o zapach to mam nadzieję, że wszystkie pachną, bo na niepachnące nie mam ochoty.
Dorota
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Mam posadzonego w małej szklarni melona NN, tzn torebka była, ale "się wyrzuciła". W zeszłym roku w gruncie miał dwa owoce, bardzo pachnące, soczyste, ale zupełny brak słodyczy. Skórka seledynowa, kulisty kształt, bez żebrowań, rysunek siateczki prawie niewidoczny, wielkość ogromnego grapefruita. W tym roku są aż trzy owoce. Próbuje wyczuć zapach, ale wśród papryk, pomidorów i plątaniny ogórkowych łodyg jest to karkołomna sztuka. Jak wszytko było małe to się mieściło... nauczka na przyszłość... większe odstępy, mniejsza ilość roślin...
Czytam opinie, bo szukam słodkiego. Każdy ma nieco inny smak, ale może ktoś podpowie co kupić na przyszły rok?
Czytam opinie, bo szukam słodkiego. Każdy ma nieco inny smak, ale może ktoś podpowie co kupić na przyszły rok?
Pozdrawiam
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie słodki i niezawodny jest junior,honeydew,bosman.
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Dzięki wielkie, zapisane. Jesienią będę kupować. A który jest najwcześniejszy, czy to zależy od warunków "lokalowych".
Pozdrawiam