Po dziesiątkach nieudanych prób , nieprzespanych nocy , wreszcie jest! A właściwie są
Od trzech lat siałam, kiełkowały, wypuściły po dwa liście i na tym koniec. Papaja potrzebuje jednak mnóstwo słońca do wzrostu. Wcześniej siałam nasiona ok marca, kwietnia, bez doświetlania i niestety każda próba kończyła się fiaskiem.
Mam pytanie dotyczące papai. Roślinka ma ok. 2 cm, a jej 2 listki ,,klapną". Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co może być tego przyczyną i czy to może mieć jakiś wpływ na jej rozwój?
Powodów może być wiele:
a) zniszczenie systemu korzeniowego np poprzez nadmierne podlewanie
b) zbyt mała ilość wody
c) liście zostały sparzone przez słońce
Łatwiej by byłoze zdjęciem.
Tak właśnie wyglądają te listki. Być może spowodowane jest to wysoką temperaturą w jakiej papaja stała wczoraj na słońcu przez ok. 2,5 h przez moją nieuwagę
Te liścienie czyli liście zarodkowe wygladają ok jak dla mnie. One sa wiotkie? Rośliny chronia się także przed zniszczeniem aparatu fotosyntetycznego opuszczaniem liści. Takie prostopadle ustawione do promieni słonecznych liście przyjmują mniej energii.
Dzięki bardzo za pomoc.
A jeszcze takie pytanie. Kiedy, w jakich ilościach i czym będę mógł nawozić? Moja papaja przebiła się przez ziemię 10 sierpnia.
Doniczke z papają przeniosłem na parapet od strony północnej i przykryłem ją butelką 5 litrowa od środka zwilżoną i liście stopniowo zaczynają się podnosić ku górze i nawet wyrasta kolejny liść. Mogę uzyskać odpowiedź co to są te liście właściwe i jak je rozpoznam? Ja jestem zielony w tych sprawach.
Najpierw wyrastają dwa liścienie - czyli listki, ale jeszcze niczym nie podobne do prawdziwych liści papai. Dopiero po tych dwóch liścieniach wyrastają liście właściwe - już właściwe kształtem dla papai:)