To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Cukinia była pyszna w tej chwili poszukuję sprawdzonego przepisu na mizerię do słoików w miarę łagodną i bez oleju ,kurde mol miała taki fajny przepis i posiałam
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Iwonko spróbuj z tego przepisu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4095583
Jest to przepis Ani, ona ma małe dzieci i im smakuje, myślę, że i Tobie będzie smakowało.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4095583
Jest to przepis Ani, ona ma małe dzieci i im smakuje, myślę, że i Tobie będzie smakowało.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Uwielbiają ją ... to prawda, ale raczej delikatna to ona nie jest .Moje urwisy wciągają z chęcią krokodylki z chili
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
mamafrania widzę ,że Twoje dzieciaki lubią od małego ostrości u mnie nie przyjęła się przyprawa curry
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Agusiia
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 23
- Od: 11 kwie 2014, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: gmina Nasielsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
O Jezu, kobieto daj przepis na tego cukiniowca!ja cie podziwiam,skad masz tyle pomysłów?
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Pomysły rodzą się z potrzeby.
Przepis ten jest na blaszkę 40/25 cm, można użyć troszkę większej, wtedy będzie niższe. Mniejszej nie zalecam, bo może się nie przepiec.
Ciasto czekoladowe z cukinią
250 g rozpuszczonego masła
200 ml oleju
450 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
200 ml jogurtu naturalnego
500 g mąki pszennej
5 łyżek kakao gorzkiego
3 łyżki kakao rozpuszczalnego (np nesquik)
4 szkl startej na jarzynówce cukinii (jeśli młoda to bez skórki, jeśli starsza to obrać i wydrążyć nasiona)
200 g gorzkiej czekolady (posiekanej) lub gotowych groszków czekoladowych (ja używam kuwertury)
szczypta soli
Wymieszać suche składniki oprócz cukru. Rozpuszczone masło zmiksować z cukrem, dodawać kolejno jajka i olej.
Wsypywać suche składniki i jogurt ciągle miksując. Na koniec dodać cukinię i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170-180*C piekarnika i piec około 60 - 70 min.
Po ostudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest wilgotne i wbrew pozorom niezbyt słodkie.
A dziś na obiad zupa - krem z cukinii oczywiście.
Przepis ten jest na blaszkę 40/25 cm, można użyć troszkę większej, wtedy będzie niższe. Mniejszej nie zalecam, bo może się nie przepiec.
Ciasto czekoladowe z cukinią
250 g rozpuszczonego masła
200 ml oleju
450 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
200 ml jogurtu naturalnego
500 g mąki pszennej
5 łyżek kakao gorzkiego
3 łyżki kakao rozpuszczalnego (np nesquik)
4 szkl startej na jarzynówce cukinii (jeśli młoda to bez skórki, jeśli starsza to obrać i wydrążyć nasiona)
200 g gorzkiej czekolady (posiekanej) lub gotowych groszków czekoladowych (ja używam kuwertury)
szczypta soli
Wymieszać suche składniki oprócz cukru. Rozpuszczone masło zmiksować z cukrem, dodawać kolejno jajka i olej.
Wsypywać suche składniki i jogurt ciągle miksując. Na koniec dodać cukinię i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170-180*C piekarnika i piec około 60 - 70 min.
Po ostudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest wilgotne i wbrew pozorom niezbyt słodkie.
A dziś na obiad zupa - krem z cukinii oczywiście.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
A ja zrobiłam konfiturę cukiniowo-ananasową według Twojego przepisu. Jest świetna
Pozdrawiam, Kasia
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Poradzcie mi co zrobic z pomidorami ktore mam w nadmiarze ,robie sos słodko kwaśny i przecier ale co jeszcze ,może ma ktoś przepis na sos bolonski.??
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
A może tak pomidorową do słoików???
u mnie sprawdzony patent
u mnie sprawdzony patent
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ja do słoików robię taki sos :2 średnie cebule smażę na oleju dodaję 2 ząbki czosnku podsmażam dodaję pęczek pietruszki i smażę do zrumienienia ,dodaję 5-6 większych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę i pod przykryciem rozsmażam wszystko.Na koniec smażę bez przykrycia do zredukowania wody (sos ma być gęsty)na koniec dodaję łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii smażę jeszcze kilka minut ładuję do słoików i pasteryzuję.Sos do makaronu pyszny.Ten sos jest z książki Siostry Anastazji jako danie ja zaczęłam go pasteryzować w słoiki bardzo dobrze się przechowuje.W zimie można podawać go solo do makaronu,a można wcześniej usmażyć mielone mięso a potem dodać sos.Smacznego
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
O dziekuje ciekawy pomysł bo spagetti dzieciaki uwielbiają.
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Sos polecam z czystym sercem,zapomniałam dodać że sól i pieprz do smaku też potrzebny
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki