Przydomowa hodowla kur cz.1
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowa hodowla kur
Kurka2015 no to masz duży i kosztowny problem. Współczuję, obyś tylko tego dziadostwa do domu sobie nie wniosła.
Obecne upały bardzo służą rozwojowi tego dziadostwa. W moim przypadku pomógł tylko ,,żywy ogień" .
Jest sporo informacji o tym roztoczu w necie a na stronie WOLIERKA , żeby poczytać jak sobie radzą forumowicze będziesz musiała się zalogować. Ten temat jest w dziale ,,Pytanie do specjalisty" który nie jest ogólnie dostępny, tylko po zalogowaniu się. Są ich 2 rodzaje. Powodzenia w zwalczaniu, trzymam kciuki
Obecne upały bardzo służą rozwojowi tego dziadostwa. W moim przypadku pomógł tylko ,,żywy ogień" .
Jest sporo informacji o tym roztoczu w necie a na stronie WOLIERKA , żeby poczytać jak sobie radzą forumowicze będziesz musiała się zalogować. Ten temat jest w dziale ,,Pytanie do specjalisty" który nie jest ogólnie dostępny, tylko po zalogowaniu się. Są ich 2 rodzaje. Powodzenia w zwalczaniu, trzymam kciuki
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jolek, skąd można "złapać" tego ptaszyńca? Czy dzikie ptaki mogą go dostarczyć naszym podopiecznym?
Pozdrawiam
- Jolek
Aquaforta ponoć jest to ,,emigrant" z zachodu którego w naszym klimacie można otrzymać gratis przy zakupie kurek lub innych ptaków z nie wiadomego źródła Do mnie trafił w sianie w które były spakowane jajka do wylęgu. Jest to ,,trudny przeciwnik" do ubicia. Uodparnia się na chemię. U nas w większości przypadków jest ptaszyniec prowadzący nocny tryb życia. Ponoć na zachodzie występuje jeszcze taki ,,czynny całodobowo".
- Aquaforta
- Kontakt:
To świetny gratisik dostalaś
Zorientowałaś się zanim zaatakował czy musiałaś później walczyć?
Zorientowałaś się zanim zaatakował czy musiałaś później walczyć?
Pozdrawiam
- Jolek
Zorientowałam się w nocy jak pędziły po mnie jak po autostradzie bo wniosłam je sobie do domu. Musiałam użyć podświetlanej lupy aby zobaczyć co mnie podgryza.To był już etap ,,oblężonego kurnika".
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2015, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jacula pisze:asiuszka85 to białe to kura
tak, ta biała kurka to silka, a pomysł na wolierę super. też marzy mi się takie coś, jednak chwilowo nie mam takiej możliwości. Dopytam tylko czy te wszystkie gatunki żyją razem w zgodzie, czy nie za duże urozmaicenie gatunków w jednej wolierze?
- Aquaforta
- Kontakt:
Kiedy kurki zaczynają się nieść, mam sprzeczne informacje na ten temat. Wyklute 12 maja, optymistyczna informacja, że już koniec września, ta mniej -może listopad, a pesymistyczna- na wiosnę 2016. Najbardziej pasowałaby mi opcja nr 1... ale co jest najbardziej prawdopodobne??
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 15 lip 2011, o 09:19
Bobinko żyją razem i jest zgoda ;) W wolierze są gatunki lotne, które mogłyby szybko zwiać. I pięć królików jeszcze tam bryka. Te "wolnobiegające" mają wybieg z tyłu, jest ogrodzony siatką. W stadzie są różne odmiany kur, stadko dzikich kaczek, dwa indyki, trzy perliczki, jedna gęś.
A najlepsze jaja są z jajami ;) Obecnie dwie kury siedzą na jajkach a reszta im donosi. Także jajko od swojej kury to u mnie rarytas, bo nigdy nie wiem, które jest świeże ;)
A najlepsze jaja są z jajami ;) Obecnie dwie kury siedzą na jajkach a reszta im donosi. Także jajko od swojej kury to u mnie rarytas, bo nigdy nie wiem, które jest świeże ;)
Pozdrawiam ;)
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
- Aquaforta
- Kontakt:
Pomaluj flamastrem te na których siedzą, każde inne zabieraj. Trochę późno im się zebrało na "macierzyństwo"
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 15 lip 2011, o 09:19
No własnie. Jak chcą to niech siedzą ;) Instynktu macierzyńskiego nie ma co tłumić ;)
Bardzo dobry pomysł z tym znakowaniem. Szczerze to nasza farma powstała na początku tego roku i brak nam jeszcze doświadczenia.
Bardzo dobry pomysł z tym znakowaniem. Szczerze to nasza farma powstała na początku tego roku i brak nam jeszcze doświadczenia.
Pozdrawiam ;)
Witam,
Ja również zastanawiam się nad stworzeniem swojej przydomowej hodowli kur. Proszę o informację najlepszych metodach chowu oraz o warunkach jakie należy im stworzyć.
Ja również zastanawiam się nad stworzeniem swojej przydomowej hodowli kur. Proszę o informację najlepszych metodach chowu oraz o warunkach jakie należy im stworzyć.