Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

Patrycjo ,mam sporo lilii.Miłością do nich zaraziła mnie szarotka.Coraz inne rozkwitają.W tym roku muszę trochę je uporządkować.

Jeszcze trochę zdjęć.
Liliowiec i dalie posadzone na warzywniku.Kwitnie jeszcze ''czarna''.Trudno zrobić dla niej zdjęcie.Żółta chyba uschła.Miałam odromne kłącza i żadne nie przezimowało.

I pomidory,odmiana niska.Ja je dostałam jako ''koperkowe'' ,bo mają drobniejsze liście.Owoce normalnej wielkości.W tym roku puściłam je ''na żywioł''.Nic nie oskubywałam z pędów i nie dawałam kołków.Zobaczymy ,czy nie będę wiązac :lol: .Owoców mają mnóstwo ;:138

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz ostatnie zakupy bazarowe.Na 1 zdj;trawka Red Baron,szałwia o różowych kwiatach,Coś kosaćco podobnego.Ale kwiaty ma mieć podobne do dziewanny ;:oj .Nie pamiętam jak się nazywa.Następnym razem muszę zapamiętać,jeśli babeczka jeszcze będzie miała.I ostatnia doniczka,to ciemiernik w kolorze czerwonym(i w nim ''gratis'' w postaci tyci listeczka chyba szczawiu ozdobnego- listeczek w buraczkowe żyłki)
I róże okrywowe(2 odcienie różowego) .Ostatnia ma być żółta ,ale okazało się,że chyba jest miniaturowa.

Tyle bym chciała Wam pokazać...nie sposób...
Dzwoneczki od Niuni.Zachwycają.
Pierwszy kwiat nowej róży.

izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Joluś zakupy pierwsza klasa. Nie wiem co to masz to "kosaćco podobne", jestem strasznie ciekawa jak wygląda gdy kwitnie.
Róże śliczne, podobnie jak dzwonki i pierwiosnek ;:oj .
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joluś, jak ja się cieszę, że udało mi się zarazić Cię tą miłością. ;:138 Mam nadzieję, że nie żałujesz. :wink:
Jest jeszcze tyle różnych odmian, że nudno na pewno nie będzie. Żeby tylko ogrody mogły się rozciągać. ;:224
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Piękne lilie ;:oj powiedz proszę czy na zimę je wykopujesz? Ja w tym roku dostałam i włożyłam do ziemi ale nie wiem co z nią potem zrobić.
Co to za rośłinka na pierwszym planie? Piękna jest ;:167
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a41 ... 3c817.html
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Jolka masz śliczne lilie w swoim ogrodzie ;:oj . U mnie połowę mysiory pozjadały, nawet do koszyczków się dostały. Nasza działka z trzech stron otoczona jest ugorami i dlatego tak dużo się ich namnożyło.
U ciebie dalie już kwitną, a u mnie dopiero w pąkach.
Miłego dnia. ;:3
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Jolu, nadrobiłam u ciebie trzy zaległe strony wątku. Powiem ci, że podziwiałam okazyjne zakupy zrobione w markecie na bazarku. Trudno mi uwierzyć, że u ciebie też susza. ja zawsze myślałam, że gdzie są jeziora to pada więcej, bo woda podobno przyciąga opady. Gratulacje i buziaki dla Maciusia z powodu pierwszego roczku i pierwszych kroczków. Warzywnik masz chyba dużych rozmiarów, więc jest co plewić. Warzywa zadbane a pomidory super rozrośnięte w prościutkich rzędach. Miło popatrzeć i na warzywnik i na kwitnące lilie i róże.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Nadrobiłam zaległości :D aż się w oczach mieni od tych wszystkich kolorów, tyle różnych kwiatów ;:oj Zwłaszcza podziwiam róże i moje ukochane lilie ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

izabela14 pisze:Joluś zakupy pierwsza klasa. Nie wiem co to masz to "kosaćco podobne", jestem strasznie ciekawa jak wygląda gdy kwitnie.
Róże śliczne, podobnie jak dzwonki i pierwiosnek .
Iza,już wiem jak się nazywa ta roślinka o kosaćcowatych liściach.To Miecznica szerokolistna.Na necie wygląda ciekawie.Kosztowała chyba 3zł.Więc warto się przekonać.Ale zakwitnie pewnie dopiero za rok.
Byłam znowu na bazarku u tej ''mojej'' babeczki,co ma niedrogie sadzonki bylin.Więc spytałam o tą roślinke.Znowu miała kilka nowych roslin i nie odeszłam od niej pusto.... ;:224 .
Zrobiłam tez niewielkie zakupy na all...Niechcący znalazłam babkę która sprzedaje sadzonki traw ozdobnych ,po 1,50/szt.I całkiem spore te trawki mi przyszły.Do tego dostałam 2 roślinki gratis.Jestem bardzo zadowolona.Jak przeniosę zdjęcia,to się pochwalę.

Szarotka,u mnie jest szansa,że ogródek się ''rozciągnie'' :wink: .Więc ostatnio mocno szaleję.Aż siebie nie poznaję.Sporo roślinek kupiłam i większość czeka w doniczkach na posadzenie ;:224 :;230 .Bo chwilowo nie ma jednak gdzie upchac.
Mam jedno miejsce,gdzie bym mogła zrobić ''poczekalnię''.Ale tam trzeba przekopać i ''odperzyć'' :oops: .A że miejsce silnie nasłonecznione,to się wstrzymuję.Ziemia znowu jak skała ;:223 .
Musiałabym z Maćkiem,a tam brak cienia by wózek postawić.Do tego Mały nie zawsze się da 2x dziennie ululać...
Te liliowe szaleństwo,to przez Ciebie ;:303 ....pewnie że się cieszę.I nie ważne jakie lilie już mam...szkoda tych,które podziwiam u innych...
Zakwitła mi od Ciebie ta czarna z kwiatami do dołu.Okazało się,że mam podobną(ale jaśniejszą) z mieszanki kupionej w Obi.Całkiem fajny mix mi się trafił.Jeszcze nie wszystkie kwitną.
A tu mój czosnek się suszy.Chyba na głowę upadłam tyle sadzić...może znajdę kupca? :roll:

Aledra7.Nie ma potrzeby wykopywać lilie.Chyba,że się chce zrobić z nimi porządek :wink: .Rozsadzić lub przesadzić.Ja mam je już kilka lat.Niektóre rozrosły się w piękne kępy-z 1 kupionej cebulki.
Ja mam to szczęście,że u mnie (póki co) nie grasują żadne gryzonie.Jeśli jakaś lilia mi zaginęła,to zmarzła,lub zachorowała.
Kwiatek o którego pytasz to pierwiosnek storczykowy.Mam go z nasion,które kupiłam w ogrodniczym.U mnie rośnie raczej w cieniu i bardzo późno wychodzi po zimie.Właściwie,to chyba liście mu całkowicie zamierają w zimę.Dopiero teraz mi kwitnie.Niestety ma niedużo kwiatuszków w kępce.Tu 2 :;230

Róża pnąca posadzona przy płocie,zakwitła z drugiej strony :wink:
Jeszcze pierwiosnek

Anka159,U mnie,póki co nie ma gryzoni pożerających lilie ;:138 .Więc kupuję i sadzę,bo bardzo je lubię.
U ciebie za to na tarasie cuuuda ;:219

Mieczyki ,dwie odmiany cynii i chabry.Wszystko posadzone na warzywniku,bo w ogródku już miejsca brak...

byna,to nie prawda,że jeziora przyciągają opady.Pada dookoła,a nas omija.Wczoraj niebo miało taki kolor...tyle nadziei dawało.I nawet kropla nie spadła.Jak nie ma ''urodzaju'' na deszcz,to i z wielkich ciężkich chmur nic nie spadnie.A jak urodzaj,to poda,nawet jak chmur nie ma...susza u nas znowu.Gdybym nie podlewała,to wszystko by wyschło...

Blueberry,dziękuję.Kolorowo w ogrodzie.Zwłaszcza lilie i liliowce biegam co dzień i fotografuję.

-----------------------------------------------------
Muszę zmykać.Mały chyba chce już spać,a ja jeszcze mam kilka obowiązków na dworze do zrobienia.
Miłego wieczorku Wam życzę ;:196 :wit
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu przyszłam popatrzeć czy masz czas i pokazujesz swoje kwiecie :D No i widzę, że dużo nowości zakwitło .np. taki nietypowy chyba Pierwiosnek czy Szałwia /smukły fiolet z czuprynką/- a ilość Cyń powalająca. ;:oj Moich część gdy siedziały jako rozsady w skrzynkach zjadły ślimaki :( a te co posadziłam na rabatki jeszcze nie kwitną i są niewysokie ale to chyba dlatego,że inne roślinki górują no i susza była na moich rabatkach bo cały dzień grzało ;:3
Ale dziś nadrabia za cały Lipiec leje od rana , niech leje ważne, że bez wiatrów i nic nie łamie ;:108
Przeczytałam, że od Violi już zakupy doszły / zadowolona jesteś//. Ja też już jedną przesyłke zaliczyłam z żylistkami i coś jeszcze a teraz znów gromadzę u niej zakupy bo na Jeżówki się skusiłam i zastanawiam się nad Piwonią koperkową ;:223 bo mi się podoba taka delikatna. Jednak trochę kosztuje i nie wiem jak się sprawdza na ogrodach, czy przetrzymuje mrozy i nie łamie się przy wiatrach których u mnie nie brakuje
serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Witaj Jolu,trafiłam do Ciebie przez przypadek pod nickiem zobaczyłam podpis okolice Suwałk,więc postanowiłam zajrzeć do prawie swojej krajanki :wink: Fantastycznie u Ciebie,różnorodności,kolorowości i w domku i w ogrodzie.Będę śledziła Twój wąteczek :D
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Witaj! Ślicznie U Ciebie :D Podziwiam Cię, że potrafisz to wszystko ogarnąć ;:138
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jolu znalazłam Cię i widzę ze cudeńka pokazujesz. ;:138 Mam mało czasu więc szukam moje posty i je nadrabiam. :tan :tan co tam słychać w tej chwili, zaległości nadrobione i cudne ujęcia ślicznotek. ;:196
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

No Jola, widzę, że najmłodszy członek rodziny nijak nie przeszkadza w ogródku i na parapetach ;:65
No i brawa dla kawalera za pierwsze kroczki przed roczkiem ;:65 ;:138
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”