Problem z trawą

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2015, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: PROBLEM Z TRAWĄ,POMOCY

Post »

Haha tylko 100kg,butki oczywiście kupiłem ale masakra,widziałem 2w1 wertykulator i aerator moc 1400 za parę stówek i chyba zainwestuję bo ziemia masakra,jestem teraz na etapie wydłubywania widocznych kamieni żeby nie wyłamać igieł jakieś kilka set kg,wtedy potem skupie się na nakłuwaniu gleby.
damianD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2007, o 16:51

Wysoka trawa w miejscach byłego obornika

Post »

Witam,
Posiadam działkę na której wcześniej mój dziadek prowadził gospodarstwo rolne. Z działki kilka 3 lata temu zostały usunięte stare drzewa owocowe a cała działka została zaorana przed zimą. Na wiosnę 2 lata temu została ona zabronowana i posiana trawa wolnorosnąca. Problem polega na tym, że w miejscach gdzie przedtem był obornik (który został cały usunięty) rośnie bardzo wysoka trawa, której w żaden sposób nie mogę się pozbyć. Nadmienię, że z miejsca gdzie był obornik ok 5 lat temu został wykonany drenaż.
W związku z powyższym zwracam się z pytaniem, w jaki sposób mogę pozbyć się wysokiej trawy, która rośnie na powierzchni ok 2 arów.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wysoka trawa w miejscach byłego obornika

Post »

Możesz wtawić zdjęcia? obawiam się że nawet jak opryskasz trawę środkiem chemicznym (np roundup) to nasiona które były w oborniku i w glebie będą kiełkować przez długie lata.
LASZCZYK
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sie 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Usechł trawnik... :-( Czy coś z niego jeszcze będzie?

Post »

Witam
Ach te upały.... po powrocie z urlopu nie było już właściwie czego ratować - trawa uschła. A teraz to już jest kompletny dramat, w większości miejsc nie widać nawet źdźbła zielonego - tylko sucha trawa, która się łamie na potęgę.

Czy ten trawnik ożyje? oczywiście przy założeniu, że przyjdą deszcze. Co jeszcze można z nim zrobić?

z góry dziękuję za porady

oto link to tego trawnika:

https://youtu.be/yduxZDZ7G5E
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Usechł trawnik... :-( Czy coś z niego jeszcze będzie?

Post »

Oczywiście, jeżeli korzenie są jeszcze żywe a z pewnością tak jest.
Wygrabić co suche i podlewać.
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Potwierdzam ;-) I to po podlewaniu bardzo szybko się zazieleni ;:3
LASZCZYK
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

to trochę mnie pocieszyliście... :-)

ten trawnik ma już dwa lata - miałem w nim zacząć robić aeracje, wertykulacje...

Czy to ma w tej sytuacji teraz sens? a jeśli robić to kiedy? teraz? czy zaczekać na deszcze?

bo z podlewaniem to raczej nie mam szans - za duży teren - muszę liczyć na matkę naturę
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyczesanie trawy mozesz zrobić teraz, a otworki z piaskiem na wiosnę.
LASZCZYK
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

"wyczesanie" tzn: aeracje? i to mówisz teraz czyli jeszcze przed deszczami?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aeracja to zabieg polegający na wbijaniu rurek w glebe i wyciąganiu ziemi , potem zasupuje się je piaskiem . Wertykulacja to nacinanie darni. Ja mówię o wyczesaniu grabiami lub takim urządzeniem z metalowymi drucikami suchej trawy :wink: Robisz to przed deszczem (teraz) jak trawa jest sucha.
Mateusz_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2015, o 20:34

Nowy trawnik słabo rośnie

Post »

Witam serdecznie,
w tym roku na początku lipca założyłem nieduży trawnik. Odchwaściłem działkę, nawiozłem 10-20cm ziemi (podobno idealnej pod trawnik), zasiałem trawę hollywood sun, podsypałem nawozem do zakładania trawników substral... i efekt jest marny... minął miesiąc, trawa jest rzadka, słaba, miejscami żółta. W akcie desperacji bardzo ostrożnie dosypałem trochę nawozu, ale chyba tylko jeszcze zaszkodziłem :( .
Co do podlewania - założyłem nawadnianie, włączam je jak ziemia przeschnie na 3-4cm i podlewam 20-30min. W praktyce ostatnio codziennie.
Czy z tego trawnika cokolwiek będzie? Gdzie zrobiłem błąd?
Link do zdjęcia: http://i22.photobucket.com/albums/b326/ ... 203453.jpg

Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Nowy trawnik słabo rośnie

Post »

Zbita ziemia, wysokie temp. Odpuść sobie nawóz , podlewaj i czekaj na deszcz.
Damian P
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2015, o 00:44

Coś dzieje się z trawnikiem - susza czy pasożyt?

Post »

Dzień dobry :)

Przez całe mijające już lato mój trawnik żył dość dobrze. Co prawda zaczęły wyrastać chwasty które jednak zaraz usuwałem, trawnik stał się gęsty i zielony (za małym wyjątkiem miejsc ze świeżą tegoroczną trawą). Na początku sezonu dokładnie ją wygrabiłem i napowietrzyłem, nawiozłem nawozem regeneracyjnym Biopon i przez okres czerwiec i lipiec regularnie podlewałem "Magiczną siłą" Substrala co 1 lub 1,5 tygodnia. Efekty super, trawa miękka i dywanowa, zielona pomimo panującej suszy, była też regularnie podlewana. To co zaobserwowałem teraz to to, że w pewnym miejscu zaczęła nagle (wręcz z dnia na dzień) usychać, gdy przegrabiłem zebrałem spore sterty suchej trawy, w pewnych rejonach po przegrabieniu zauważyłem wręcz rdzawe pędy przy glebie. Trawa to mieszanka sportowa rosnąca w słońcu, oraz mieszanka typowo rosnąca w półcieniu i cieniu. W dodatku w pewnych miejscach po przejściu w ogóle się nie podnosi - jak stąpnę, oklapnie i tak zostanie, co wcześniej w tych miejscach się nie zdarzało. Pytanie teraz czy to jest kwestia suszy? W zasadzie robi się już chłodniej a wcześniej nic podobnego nie miało miejsca, ponad to - czy ta usychająca dopiero teraz trawa może mieć coś wspólnego z faktem, że na początku lata był to obszar mocno zielonych kępek trawy wokół czarcich kręgów? Poza tym wewnątrz nich trawa zasiana w tym roku rośnie rzadko i jest jasno zielona. Obecnie zaprzestałem nawożenia gdyż zbliża się jesień i chcę na początku września użyć nawozu typowo na jesień. Cóż więc się mogło złego zadziać?

Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”