Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewnie, że kupować oglądając roślinę na własne oczy jest lepiej niż przez internet...ale nie zawsze do końca...
Problem pojawia się np. gdy roślina posadzona jest w nieprzezroczystej doniczce :( Jak sprawdzicie ile ma korzeni i w jakim stanie? A oceniając roślinę po tym co jest NAD doniczką też można się nieźle naciąć.
W Krakowie na wystawie kupiłam piękną Brassavolę nodosę w czarnej doniczce. I co? Po rozgrzebaniu jej w domu okazało się, że wszystkie korzenie wygnite, a roślina, za którą niemało zapłaciłam - do reanimacji. Dużo lepsze jakościowo (jeśli nie doskonałe) przychodziły mi rośliny z all... czy ebay'a, które widziałam wcześniej tylko na zdjęciu.
I nie chodzi mi tutaj o przekonywanie kogoś do zakupów przez internet, tylko o uzmysłowienie innym, że zakup "na żywo" też wiąże się z ryzykiem kupienia niepełnowartościowej rośliny....
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

wiem, że kupując na zywo też można trafić na wadliwą roślinę, ale w internecie czasem na zdjęciach jest ładna roślina a mogą nam przysłac jakieś badziewie... z moich Phal. tylko Mini Mark jest w nieprzeźroczystej doniczce, ale chyba nie jest z nim tak źle skoro puścił już u mnie 2 liście i teraz puszcza 1 lub 2 pędy.
mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zdobyć bellinę... chciałabym kwitnącą, ale jak nie, może też być niekwitnąca, ale zdolna do kwitnienia i w dobrym stanie. ostatnio często oglądam fotki belliny w internecie, bo tak mi się podoba, że się nie mogę napatrzec. niestety, nie znalazłam nic dotyczącego uprawy... same bezwartościowe linki, albo linki do str. na których są tylko zdjęcia. nie ma nic o uprawie.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście, że kupując "na zywo" też możemy trafić na roślinę w kiepskim stanie, ale zawsze, jeśli tylko znamy się w miarę na określonym gatunku i wiemy na co zwracać uwagę, jest to mniejsze ryzyko.

Dusiu, jestem pewna, że znajdziesz coś o uprawie p.bellina na stronach storczykowych, a jest ich sporo. Z tego co pamiętam bellina jest wrażliwa i musimy mieć więcej światła i wilgoci niż hybrydy phalaenopsis,
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Zawsze możemy kupić roślinę chorą, nie za każdym razem można zajrzeć do doniczki, ale kupując przez internet jesteśmy niestety zdani na uczciwość lub nieuczciwość tej drugiej osoby. Jednak wdaje mi się, że takie nieuczciwe osoby powinny zdawać sobie sprawę, że takie rzeczy się roznoszą i mogą mieć niewesołe dla nich skutki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:Oczywiście, że kupując "na zywo" też możemy trafić na roślinę w kiepskim stanie, ale zawsze, jeśli tylko znamy się w miarę na określonym gatunku i wiemy na co zwracać uwagę, jest to mniejsze ryzyko.

Dusiu, jestem pewna, że znajdziesz coś o uprawie p.bellina na stronach storczykowych, a jest ich sporo. Z tego co pamiętam bellina jest wrażliwa i musimy mieć więcej światła i wilgoci niż hybrydy phalaenopsis,
przeszukiwałam pare dni temu google i się niewiele rzeczy wyświetliło. stron storczykoych kilka znam, ale oprócz zdjęć nic tam nie znalazłam o uprawie. ze światłem raczej problemu nie będzie, bo zamierzam go postawić na oknie południowym jak już go będę miała, będzie koło Vand i kilku innych Phal. Vandy podobno też lubią wysoką wilgotność, ale raczej im warunki odpowiadają. podobno bellina musi być częściej podlewana niż zwykłe Phal... tak gdzieś słyszałam lub czytałam. a ty masz bellinę? jak tak, to napisz, jak ty ją uprawiasz. jak się uda, być może będę go mieć za jakiś czas, ale to nigdy nic nie wiadomo. nigdy nie można z góry zakładać, że się uda.

a u pozostałych storczyków wszystko dobrze. Prawie wszystkie Phalaenopsisy dobrze rosną (no, tylko 2 są marniutkie, ale 1 się zabiera, a drugi... nie wiadomo... na razie jest przykryty doniczką, by miał większą wilgotność). pędy rosną dość szybko, dzisiaj zamocowałam kilka kolejnych, żeby rosły przy patyczkach. chyba tylko Mini Markowi nie będę mocować pędów, bo on na pewno nie będzie miał długich.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Nie mam p.bellina, bo nie przetrwała ta, którą kupiłam na allegro. Jak już pisałam była wielkości siewki i pewnie dlatego nie przeżyła u mnie. One też mi się b.podobają i pewnie kiedyś jeszcze się jej "dorobię" ;:33 Z tego co kiedyś czytałam, p.bellina musi mieć większą wilgotność niż inne phalaenopsis i zdaje się, że nie może całkowicie przeschnąć. Wszystkie te informacje znalazłam w internecie. Może nie ma ich zbyt wiele, ale musisz poszperać, a na pewno coś jeszcze znajdziesz. Spróbuj może poszukać np. na innych forach, pewnie ktoś już pisał o swoich doświadczeniach z tym storczykiem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

znam tylko 3 fora o storczykach: to, swiatorchidei i storczyki.pl (ale na tym ostatnim nie piszę). podobno jego trzeba trochę częściej podlewać i musi miec większą wilgotnośc. ale mam nadzieję, że uda mi się go zdobyć. chciałabym mieć w mojej kolekcji coś niezwykłego. hybrydy są piękne i bardzo mi się podobają, ale często spotykane i prawie każdy storczykomaniak takie ma. w mojej kolekcji prawie wszystkie są zwykłymi, nieoznakowanymi hybrydami, mam tylko 3 ciekawsze. ale wszystkie mi się podobają. ale o bellinie już od jakiegoś czasu marzę. i marze jeszcze o 2, ale bardziej zwykłych. 1 z nich to taki biały z mazami, a drugi to żółtozielony.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

http://www.orchidweb.com/OrchidOfWeek.aspx?id=133
tu jest na temat Phal. bellina więcej, jak znajdę czas to przetłumaczę, chyba ,że ktoś będzie szybszy :)
Piękne masz Vandy w kropki i Phalaenopsisy też, a z cattleyą to podobno trzeba czasem czekać i 2 lata na kwiaty...strasznie długo :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja na mojej Cattleyi raczej się nigdy nie doczekam (brak odpowiednich warunków). a Phalaenopsisy i Vandy to są cudne... dzisiaj uciełam przekwitnięte kwiaty niebieskiej Vandy... pędziki Phalaenopsisów dobrze się mają, a do mojej kolekcji doszedł jeden z moich wymarzonych, o żółtozielonych kwiatkach. później wstawię fotki.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Storczykowa gdzie znalazłaś jednego ze swoich wymarzonych storczyków? ;:109
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kupiłam go dzisiaj w kwiaciarni. zrobiłam mu kilka fotek. ma tylko 2 kwiaty rozwinięte i parę pąków, ale liście i korzenie ma ładne. to on:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dusia, bardzo się cieszę, że udało Ci się spełnić jedno ze swoich storczykowych marzeń :D Jeszcze został Ci ten z mazami i........ pełnia szczęścia :D Ale jak znam życie wtedy pojawi się kolejne ,,chciejstwo,, :wink:
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Z tego co pamiętam to Dusia ma jeszcze 3 zachcianki, a nie jedną ;:113
Storczykowa, u CIebie dzisiaj była tak ładna pogoda? :shock: U mnie od rana rzuca żabami i nie zamierza przestac.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”