Rozczochrany -nieco różany...cz. 6
- Ignis05
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozczochrany -nieco różany...cz. 6
Witaj Justynko
Podobnie jak Jagódkę, też
cieszy mnie deszcz. Ale mi się zrymowało.
Przynajmniej z czystym sumieniem mogę nareszcie nadrobić forumowe zaległości.
A przed zapowiadanymi upałami to dobrze, że ziemia nasiąknie solidnie wodą.
Z jednej strony cieszy mnie , że coraz bliżej mi do całkowitej wolności ale jednak z drugiej szkoda mi , że lato
tak nieubłaganie mija. Znowu nie zdążam ze wszystkim a znowu nie osiągnęłam idealnego porządku w ogrodzie.
A tyle sobie obiecałam na ten sezon i nawet dobrze go rozpoczęłam.
Oby ten sierpień był baardzo długi .
Podobnie jak Jagódkę, też
cieszy mnie deszcz. Ale mi się zrymowało.
Przynajmniej z czystym sumieniem mogę nareszcie nadrobić forumowe zaległości.
A przed zapowiadanymi upałami to dobrze, że ziemia nasiąknie solidnie wodą.
Z jednej strony cieszy mnie , że coraz bliżej mi do całkowitej wolności ale jednak z drugiej szkoda mi , że lato
tak nieubłaganie mija. Znowu nie zdążam ze wszystkim a znowu nie osiągnęłam idealnego porządku w ogrodzie.
A tyle sobie obiecałam na ten sezon i nawet dobrze go rozpoczęłam.
Oby ten sierpień był baardzo długi .
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justyna jak u Ciebie pięknie, cały czas chyba na tych kolanach i w głębokim skłonie jesteś ale się uśmiałam. . Wszystko dopracowane i masz czas na siedzenie pod czereśnią, leżenie pod gruszą, oj zazdrościć. Ja jakoś zawsze mam pod górkę . Wiem, że zaraz mnie tu pobijecie, ale marzy mi się ciepła jesień, trochę żółtych liści( już są ),chłodne ranki, ciepłe dni, szlafrok, kubek kawy,spokój i posiedzieć rano na werandzie( brak ). Na razie mogę sobie pomarzyć, tydzień z rozwrzeszczanymi dziewczynkami nad morzem , oj już widzę ten odpoczynek . A stój tam gdzieś pod bramą, to Ci pomacham, bo o Kaszuby też mam zamiar zahaczyć, Wdzydze, Kościerzyna.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja jakoś też wolę, jak Jagis obrywać listki
Zawsze lubiłam bardziej gorące lato, niż mroźną zimę, ale to co sie teraz dzieje nie dla mnie
Pogoda w tym roku zapewnia nam ekstrema.
Albo ukrop, albo zimnica
Zawsze lubiłam bardziej gorące lato, niż mroźną zimę, ale to co sie teraz dzieje nie dla mnie
Pogoda w tym roku zapewnia nam ekstrema.
Albo ukrop, albo zimnica
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Witam serdecznie z upalnych Kaszub
Marzenia się spełniają..., więc mamy upalny sierpień, przynajmniej jego początek
W rozczochranym urlopowo, stąd zaniedbania ...
Coś tam porobię, przytnę...poczytam ... Nie szaleję, a zielska i owszem.
Róże dostały oprysk przeciw robalom i grzybom, podsypałam nawóz, podlałam gnojówką z pokrzyw, oberwałam pożółkłe listki i obcięłam ostatnie kwiaty.
Teraz czas na kolejne kwitnienie..., ale trzeba jeszcze trochę poczekać.
Za to byliny i hortensje szaleją .
W związku z tym, że się rozrosły bardziej niż przewidywałam, we wrześniu na pewno będę robiła przemeblowanie na ognistej rabacie i coś mi się wydaje, że straci swój status na rzecz właśnie hortensji i...róż. Potrzeba tam pięter i nieco ugładzenia.
Potrzebuję pomocy w sprawie iglaków. Marnieją 2 formowane żywotniki w przedogródku i posadzony w ubiegłym roku już spory nutkaj. M zaaplikował im mikoryzę dla iglaków i magiczną siłę. Al przyznam uczciwie , że wyglądają marnie .
Z wiadomości dobrych. Powiększyło się stadko kochinów o 5 małych kuleczek.
Domowo-kosmetyka telewizorni znana za zakończoną. Trwa sezon przetwórczy owoców i warzyw, a także rękodzielniczy...
Justynko, szybciutko nam spełniono marzenia. Na urlopie nad morzem bardzo potrzebne . Kiedy?
Asiu, mam nadzieję, że potwierdzenie nieaktualne i wygrzewasz się ...
Jagodo, to prawda, że rozczochrany odżył. szczytem szczęścia byłyby ciepłe dni i ciepłe deszczowe noce .
Róże-królewny, więc zdarzają się kłopoty. Stosowałam opryski profilaktyczne, nawozy wzmacniające, zgodnie z ubiegłorocznymi radami na bieżąco obrywam zarażone listki. Mam nadzieję, że będzie dobrze .
Poduszki zostały zawłaszczone , a koty nawet nie pomyślały, ze mogłoby być inaczej... Łaskawie jedno miejsce zostawiają wolne , żeby podczas przygotowywania im posiłku na chwilkę przycupnąć .
Na rozgrzewkę zimą będzie czereśniówka.
Krysieńko, podróżniczko , jak czytasz też mam sporo zaległości. Ale jakoś się nie składa, by dłużej zasiąść przy komputerze. A do ogrodu grzmota nie przeniosę . Nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszczę tej perspektywy...a właściwie możliwości wyboru ewentualnej wolności . jak pomyślę o tych dzieściu latach...
Obiecywałaś i obietnic dotrzymałaś. Takie wspaniałe ogrodowe wrażenia . Czytam i oglądam z zapartym tchem czekając na cd .
Na pewno wszystko zdążysz zrobić, tak jak lubisz.
Pozdrawiam .
Dorotko, daj znać na pw, kiedy planujesz. To bardzo blisko .
Nie pobijemy . Po lecie musi nadejść jesień. Nawet jeśli nie wypowiadamy na razie jej imienia , to nie zmieni biegu rzeczy...
A romantyczne i leniwe poranki bez względu na porę roku .
Gosiu, to prawda, lato serwuje nam bardzo dynamiczną aurę . Rzekłabym parafrazując- taki klimat. Umiarkowany zmienny, w tym roku z naciskiem na bardzo zmienny .
Fotki aktualne są w aparacie.
Obiecuję wieczorem w wątku.
Buziaki z upalnych Kaszub
Marzenia się spełniają..., więc mamy upalny sierpień, przynajmniej jego początek
W rozczochranym urlopowo, stąd zaniedbania ...
Coś tam porobię, przytnę...poczytam ... Nie szaleję, a zielska i owszem.
Róże dostały oprysk przeciw robalom i grzybom, podsypałam nawóz, podlałam gnojówką z pokrzyw, oberwałam pożółkłe listki i obcięłam ostatnie kwiaty.
Teraz czas na kolejne kwitnienie..., ale trzeba jeszcze trochę poczekać.
Za to byliny i hortensje szaleją .
W związku z tym, że się rozrosły bardziej niż przewidywałam, we wrześniu na pewno będę robiła przemeblowanie na ognistej rabacie i coś mi się wydaje, że straci swój status na rzecz właśnie hortensji i...róż. Potrzeba tam pięter i nieco ugładzenia.
Potrzebuję pomocy w sprawie iglaków. Marnieją 2 formowane żywotniki w przedogródku i posadzony w ubiegłym roku już spory nutkaj. M zaaplikował im mikoryzę dla iglaków i magiczną siłę. Al przyznam uczciwie , że wyglądają marnie .
Z wiadomości dobrych. Powiększyło się stadko kochinów o 5 małych kuleczek.
Domowo-kosmetyka telewizorni znana za zakończoną. Trwa sezon przetwórczy owoców i warzyw, a także rękodzielniczy...
Justynko, szybciutko nam spełniono marzenia. Na urlopie nad morzem bardzo potrzebne . Kiedy?
Asiu, mam nadzieję, że potwierdzenie nieaktualne i wygrzewasz się ...
Jagodo, to prawda, że rozczochrany odżył. szczytem szczęścia byłyby ciepłe dni i ciepłe deszczowe noce .
Róże-królewny, więc zdarzają się kłopoty. Stosowałam opryski profilaktyczne, nawozy wzmacniające, zgodnie z ubiegłorocznymi radami na bieżąco obrywam zarażone listki. Mam nadzieję, że będzie dobrze .
Poduszki zostały zawłaszczone , a koty nawet nie pomyślały, ze mogłoby być inaczej... Łaskawie jedno miejsce zostawiają wolne , żeby podczas przygotowywania im posiłku na chwilkę przycupnąć .
Na rozgrzewkę zimą będzie czereśniówka.
Krysieńko, podróżniczko , jak czytasz też mam sporo zaległości. Ale jakoś się nie składa, by dłużej zasiąść przy komputerze. A do ogrodu grzmota nie przeniosę . Nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszczę tej perspektywy...a właściwie możliwości wyboru ewentualnej wolności . jak pomyślę o tych dzieściu latach...
Obiecywałaś i obietnic dotrzymałaś. Takie wspaniałe ogrodowe wrażenia . Czytam i oglądam z zapartym tchem czekając na cd .
Na pewno wszystko zdążysz zrobić, tak jak lubisz.
Pozdrawiam .
Dorotko, daj znać na pw, kiedy planujesz. To bardzo blisko .
Nie pobijemy . Po lecie musi nadejść jesień. Nawet jeśli nie wypowiadamy na razie jej imienia , to nie zmieni biegu rzeczy...
A romantyczne i leniwe poranki bez względu na porę roku .
Gosiu, to prawda, lato serwuje nam bardzo dynamiczną aurę . Rzekłabym parafrazując- taki klimat. Umiarkowany zmienny, w tym roku z naciskiem na bardzo zmienny .
Fotki aktualne są w aparacie.
Obiecuję wieczorem w wątku.
Buziaki z upalnych Kaszub
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iglaki możesz podlać i opryskać Proplantem lub Previcurem Energy.
Jednak trudno powiedzieć, czy to cokolwiek pomoże.
Jeżeli padną, trzeba je wykopać, glebę dobrze odkazić (Previcur) i posadzić nowe rośliny.
Wstaw zdjęcie iglaków, jak nie chcesz zaśmiecać sobie wątku brzydnącymi roślinami, wyślij mi na pw.
Jednak trudno powiedzieć, czy to cokolwiek pomoże.
Jeżeli padną, trzeba je wykopać, glebę dobrze odkazić (Previcur) i posadzić nowe rośliny.
Wstaw zdjęcie iglaków, jak nie chcesz zaśmiecać sobie wątku brzydnącymi roślinami, wyślij mi na pw.
- klarysa
Madziu, nazwy zapisane. Jutro jadę do miasta, więc poczynię stosowne zakupy.
Z wykopaniem wstrzymamy się do ostatecznej konieczności. To spore krzaki i drzewo. Byłoby szkoda . Damy im jeszcze szansę, bo żyją. Tylko kondycja marna.
Fotki wstawię wieczorem .
Dziękuję
Z wykopaniem wstrzymamy się do ostatecznej konieczności. To spore krzaki i drzewo. Byłoby szkoda . Damy im jeszcze szansę, bo żyją. Tylko kondycja marna.
Fotki wstawię wieczorem .
Dziękuję
Justyna
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justynko i mnie to lato przemija zadziwiająco szybko..Że zdziwieniem patrzę na kalendarz i widzę, że upłynął już cały tydzień sierpnia. Jeszcze tylko dwa miesiące i trzeba będzie wracać do miasta
Pierwszy mieczyk pokazał wczoraj swój kolor - będzie czerwony a w zeszłym roku pierwszy zakwitł biały.
U mnie białe pysznogłówki zawsze kwitną ostatnie. Zaczęły kwitnąć dopiero kilka dni temu.
Pierwszy mieczyk pokazał wczoraj swój kolor - będzie czerwony a w zeszłym roku pierwszy zakwitł biały.
U mnie białe pysznogłówki zawsze kwitną ostatnie. Zaczęły kwitnąć dopiero kilka dni temu.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Justynko wpadam i wpadam a tu stale....wieczorem....może napisz którym
- klarysa
Marysiu, został mi jeszcze tydzień urlopu . Wiem, że niewiele osób ma tak długą kanikułę i trzeba się cieszyć...Ale lato zawsze tak szybko mija . Za szybko . Zostaje żal, że tyle jeszcze można było zrobić, poczytać, zobaczyć...Zanim wciągnie kierat codzienności i obowiązków, wszystkiego na dzwonek .
Jesteś królową mieczyków. Nie mam do nich ręki. często kupuje na targu, by nacieszyć oczy. Najbardziej lubię białe i zielone .
Jeszcze kilka pysznogłówek w pakach, może to te, na które tak bardzo czekam . Oby.
Miłego urlopowania. Oby jesień była ciepła, długa, a wizja powrotu do miasta baaardzo odległa .
Marysiu, czuję się przywołana do porządku . To ten wieczór .
...............................
Marysia Maska ma rację. Obiecanki-cacanki, a w wątku brak aktualności. Wstyd.
No cóż. Pogoda jaka jest każdy wie i czuje .
Niby lato, więc dlaczego nie..., jednak nasze ogrody odczuwają boleśnie brak wody.
My też . Szczególnie w kręgosłupie i wyciągniętych do kolan kończynach górnych. Od noszenia.
Wąż ogrodowy ledwo syczy za sprawą braku ciśnienia w wodociągach .
Czacha boli od skoków ciśnienia.
Najbardziej pożądana pozycja horyzontalna w cieniu orzecha lub czereśni.
Co niniejszym czyniłam przez ostatni tydzień (z małymi wyjątkami).
A że komputer stacjonarny i net w awarii, jakoś nam się nie współpracowało.
Za to nadrobiłam zaległości czytelnicze i zacieśniłam związek z biblioteką wiejską.
W tzw. międzyczasie, wbrew zdrowemu rozsądkowi, obcięłam żywopłot, przetrzebiłam wiśnie i brzozy czyniąc kolejne zasieki na mamuty.
Opieliłam ognistą i hortensje oraz wycięłam całą masę suchych badyli.
Resztka rozsądku uchroniona przed upałem nie pozwoliła przesadzić kilku drobiazgów.
Z radosnych wieści ogrodowych;
-są małe kurczaczki w liczbie 6;
-przesadzany w czerwcu/lipcu GT żyje i ma się dobrze;
-chyba mam siewki werbeny (tylko której?);
-róże szykują się do kwitnienia;
-kilka żelaznych roślin nie daje się upałowi i kwitnie wbrew wszystkiemu
Piesek pasterski...
Przyczajony tygrysek w dwóch odsłonach...
Poobiedni relaks...
Zapobiegliwy (-a)...
A takie imprezują na czereśni. Dodam -korzystając z uroków fermentujących owoców ( czytaj-%). Jak widać lokale różnych kategorii
Tym upał nie straszny.
Jesteś królową mieczyków. Nie mam do nich ręki. często kupuje na targu, by nacieszyć oczy. Najbardziej lubię białe i zielone .
Jeszcze kilka pysznogłówek w pakach, może to te, na które tak bardzo czekam . Oby.
Miłego urlopowania. Oby jesień była ciepła, długa, a wizja powrotu do miasta baaardzo odległa .
Marysiu, czuję się przywołana do porządku . To ten wieczór .
...............................
Marysia Maska ma rację. Obiecanki-cacanki, a w wątku brak aktualności. Wstyd.
No cóż. Pogoda jaka jest każdy wie i czuje .
Niby lato, więc dlaczego nie..., jednak nasze ogrody odczuwają boleśnie brak wody.
My też . Szczególnie w kręgosłupie i wyciągniętych do kolan kończynach górnych. Od noszenia.
Wąż ogrodowy ledwo syczy za sprawą braku ciśnienia w wodociągach .
Czacha boli od skoków ciśnienia.
Najbardziej pożądana pozycja horyzontalna w cieniu orzecha lub czereśni.
Co niniejszym czyniłam przez ostatni tydzień (z małymi wyjątkami).
A że komputer stacjonarny i net w awarii, jakoś nam się nie współpracowało.
Za to nadrobiłam zaległości czytelnicze i zacieśniłam związek z biblioteką wiejską.
W tzw. międzyczasie, wbrew zdrowemu rozsądkowi, obcięłam żywopłot, przetrzebiłam wiśnie i brzozy czyniąc kolejne zasieki na mamuty.
Opieliłam ognistą i hortensje oraz wycięłam całą masę suchych badyli.
Resztka rozsądku uchroniona przed upałem nie pozwoliła przesadzić kilku drobiazgów.
Z radosnych wieści ogrodowych;
-są małe kurczaczki w liczbie 6;
-przesadzany w czerwcu/lipcu GT żyje i ma się dobrze;
-chyba mam siewki werbeny (tylko której?);
-róże szykują się do kwitnienia;
-kilka żelaznych roślin nie daje się upałowi i kwitnie wbrew wszystkiemu
Piesek pasterski...
Przyczajony tygrysek w dwóch odsłonach...
Poobiedni relaks...
Zapobiegliwy (-a)...
A takie imprezują na czereśni. Dodam -korzystając z uroków fermentujących owoców ( czytaj-%). Jak widać lokale różnych kategorii
Tym upał nie straszny.
Justyna
- klarysa
Z ostatniej chwili...
Burza przeszła bokiem, ale lunęło .
Może rozczochrany obudzi się świeży i po smętnie zwieszonych listkach nie będzie śladu .
Burza przeszła bokiem, ale lunęło .
Może rozczochrany obudzi się świeży i po smętnie zwieszonych listkach nie będzie śladu .
Justyna
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Justynko lato mija bardzo szybko,a ja nie zdążyłam się nim nacieszyć.Upały spowodowały ,że wizyty na działce ograniczyły się do wieczorów i podlewania...
Cieszmy się ostatnimi chwilami Ładny masz zwierzyniec
Pozdrawiam
Cieszmy się ostatnimi chwilami Ładny masz zwierzyniec
Pozdrawiam
- klarysa
Aniu, dziękuję
Zawsze mam wrażenie, że lato za krótkie i za sprawą jakiejś tajemnej mocy-czas wtedy płynie zdecydowanie szybciej .
Dziwne to tegoroczne lato ...
Jakoś tak nie miałam chęci na ogrodowe poczynania i nie wiem, czy miało to związek z pogodą czy raczej ogólnym przemęczeniem materiału .
Za to na jesień mam plan przebudowy ognistej, na której zapanował chaos i sporo miejsca się marnuje. Czas wykorzystać je należycie.
.................................
Dzisiaj świętego Rocha m.in. patrona ogrodów i zwierząt , więc zwierzaczki w ogrodzie uzasadnione .
Historyjka w obrazkach o pewnym ogródku i jego mieszkańcach...
-Witaj kochana
-Witaj .
-Zabieram się do roboty .Już najwyższy czas zmienić miejscówkę floksom.
- Święto dzisiaj...
Tymczasem gdzieś w zaroślach...
-Zarządzam poszukiwania!
-Gdzie ono się podziało? . Tyle kotów w okolicy i nie zna jeszcze podwórka...Nie trafi do kurnika...
-Tutaj go nie było .
-Gdzieś ty byłwał? Nie wolno się oddalać od stadka . Mały kurczaczek i tyle niebezpieczeństw wokoło
-Coś wam pokażę...
-Na prawo...Za mną...
- ktoś przekopał rabatkę?! Tyle tłuściutkich dżdżownic
Pod korzeniem skryła się pewna dama i z niezadowoleniem, wynikającym z rabanu , jaki wywołała czeredka pisklaków i ich rozgdakane mamki, obserwowała dalszy rozwój sytuacji.
Zawsze mam wrażenie, że lato za krótkie i za sprawą jakiejś tajemnej mocy-czas wtedy płynie zdecydowanie szybciej .
Dziwne to tegoroczne lato ...
Jakoś tak nie miałam chęci na ogrodowe poczynania i nie wiem, czy miało to związek z pogodą czy raczej ogólnym przemęczeniem materiału .
Za to na jesień mam plan przebudowy ognistej, na której zapanował chaos i sporo miejsca się marnuje. Czas wykorzystać je należycie.
.................................
Dzisiaj świętego Rocha m.in. patrona ogrodów i zwierząt , więc zwierzaczki w ogrodzie uzasadnione .
Historyjka w obrazkach o pewnym ogródku i jego mieszkańcach...
-Witaj kochana
-Witaj .
-Zabieram się do roboty .Już najwyższy czas zmienić miejscówkę floksom.
- Święto dzisiaj...
Tymczasem gdzieś w zaroślach...
-Zarządzam poszukiwania!
-Gdzie ono się podziało? . Tyle kotów w okolicy i nie zna jeszcze podwórka...Nie trafi do kurnika...
-Tutaj go nie było .
-Gdzieś ty byłwał? Nie wolno się oddalać od stadka . Mały kurczaczek i tyle niebezpieczeństw wokoło
-Coś wam pokażę...
-Na prawo...Za mną...
- ktoś przekopał rabatkę?! Tyle tłuściutkich dżdżownic
Pod korzeniem skryła się pewna dama i z niezadowoleniem, wynikającym z rabanu , jaki wywołała czeredka pisklaków i ich rozgdakane mamki, obserwowała dalszy rozwój sytuacji.
Justyna
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Super historyjka,a piesio jaka ogrodniczka tak jak moja