Korzonki czy pęd?
Re: Korzonki czy pęd?
Dobrze gdy maja wiećej liści. Pewnie niedługo i pęd kwiatowy wypuści. Jak go podlewasz? Czy nawozisz i czym?
U mnie przez ostatnie dwa miesiące na każdym storczyku przybyło po 2 czasem 3 liście i masa korzeni,a teraz właśnie wyrasta pęd
Lepiej jak rosną jakby miało stać w miejscu a jeszcze gorzej(tfu,tfu) jakby coś w środku gniło.
Lepiej jak rosną jakby miało stać w miejscu a jeszcze gorzej(tfu,tfu) jakby coś w środku gniło.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na zdjęciu widać zalany stożek wzrostu. Jeśli chcesz się nacieszyć jeszcze trochę storczykami to zaprzestań tego procederu, bo stożek wzrostu Ci zgnije i będzie po zawodach.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czas sam przyniesie rozwiązanie.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
Tak, tak wiem Ale coś stanęło w miejscu i nie chce się ruszyć ;) Tak sobie już myślałam, że może nie ma miejsca przez korzenie, które są wokół tego "pędu", ale pewnie jakby chciało to by i tak wyszło
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Storczyk sam zadecyduje kiedy zakwitnie, być może na jesień, lub dopiero na wiosnę. Musisz uzbroić się w cierpliwość.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
Myślałam, że teraz pójdzie już z górki ;) No niestety czekam na pęd już 1,5 roku więc wygląda na, to że jeszcze muszę poczekać, bo cały czas stoi w miejscu Zostaje mi pielęgnować nadal "sałatę" ;)
Re: Czy ze storczykiem wszystko w porządku - ocena stanu
Jak rozpoznam nowe pędy kwiatowe? Czy trzeba będzie je jakoś poprowadzić przy podporach?