Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Basiu kupiłam ją półtora roku temu. Była już wtedy w pąkach. Nie wiem ile ma lat. Jest szczepiona.
Mariola
-- 17 sie 2015, o 18:37 --
Basiu kupiłam ją półtora roku temu. Była już wtedy w pąkach. Nie wiem ile ma lat. Jest szczepiona.
Mariola
Mariola
-- 17 sie 2015, o 18:37 --
Mariola
Aga70 - proponuję o tej porze już nie podcinać roślin. Zrób to na wiosnę, kiedy słońce będzie mocniej grzało i dzień będzie się wydłużał. Chyba, że doświetlasz swoje Adenium... Jaki nawóz stosowałaś, że rośliny tak "wybujały"?
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Mariolu,
chwaliłam już prywatnie, teraz pochwalę na Forum! Twoja różowa jest fantastyczna!
Dawno nie widziałam takiej ilości kwiatów na jednej roślinie. Po tym jak zobaczyłam ją dziś na zdjęciu chucham i dmucham na moją szczepeczkę od Ciebie.
A ta dwulatka, to co to za jedna? Szczepiona? Wiesz jaki będzie kolor?
Dasz się namówić i pokażesz całą swoją gromadkę na FO?
chwaliłam już prywatnie, teraz pochwalę na Forum! Twoja różowa jest fantastyczna!
Dawno nie widziałam takiej ilości kwiatów na jednej roślinie. Po tym jak zobaczyłam ją dziś na zdjęciu chucham i dmucham na moją szczepeczkę od Ciebie.
A ta dwulatka, to co to za jedna? Szczepiona? Wiesz jaki będzie kolor?
Dasz się namówić i pokażesz całą swoją gromadkę na FO?
Próbował ktoś podlewać Adenium wodą z akwarium? Słyszałam, że taka woda posiada dużo azotu i fosforu. czy istnieje jakieś ryzyko, ze pojawi się pleśń, grzyb?
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
Aleksandro ta w pąkach jest pojedyńcza, i jest czerwono-biała. Będę wstawiała kolejno jak będą rozwinięte kwiaty. Całe rośliny niestety nie wyglądają najlepiej. Długo (prawie 2 miesiące) walczyłam z przędziorkiem. Są jak sieroty prawie bez liści. Zaczynają się jednak
odwdzięczać. Byłam prawie pewna, że w tym roku nie doczekam się kwitnienia a one wszystkie pokazują pąki.
Mariola
odwdzięczać. Byłam prawie pewna, że w tym roku nie doczekam się kwitnienia a one wszystkie pokazują pąki.
Mariola
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Justyna, dzięki za odpowiedź. A czy jak teraz nie przytnę to do wiosny nie urośnie za duża?
Nie doświetlam jej, stoi na parapecie południowo-zachodniego okna.
Ponieważ do tej pory nie znałam adenium traktowałam ją jak inne rośliny na parapecie, co jakiś czas nawoziłam biohumusem.
Czytając forum dowiaduję się coraz więcej, ale jestem "początkująca" dlatego serdeczne dzięki za wszystkie rady
Agata
Nie doświetlam jej, stoi na parapecie południowo-zachodniego okna.
Ponieważ do tej pory nie znałam adenium traktowałam ją jak inne rośliny na parapecie, co jakiś czas nawoziłam biohumusem.
Czytając forum dowiaduję się coraz więcej, ale jestem "początkująca" dlatego serdeczne dzięki za wszystkie rady
Agata
Aga70 - szczerze mówiąc to ja też jestem początkująca - moje Adenium hoduję od ok. 1,5 roku, a od jakiegoś 1 rok studiuję forum. Z tego co wyczytałam, to na cięcie nigdy nie jest za późno, lecz najlepiej to zrobić wiosną. Wiele osób podcina nawet kilkuletnie Adenium, więc nie obawiaj się "wybujałej" rośliny, z nuż Ci się uda i na wiosnę bez cięcia puści nowe rozgałęzienia. Teraz Ci odradzam to robić. Ja swoje Adenium podcięłam jakiś miesiąc temu i doczekałam się tylko jednego pędu, choć zapowiadało się na 4/5 rozgałęzień, ale zatrzymały się w rozwoju i teraz chucham i dmucham, że może ruszy w przód i z zgrubiałych czerwonych punkcików puści listki...
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Czy róża zakwita ponownie czy tylko raz w życiu?Jak postępować z nią po przekwitnięciu?
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- patrząc na wskazanie poziomu wody, określający jej poziom w doniczce oraz na wygląd podłoża (wygląda na bardzo wilgotne) i dolnych partiitego Adenium, zastanawiam się w jakiej temperaturze rośnie ta roślina i w jakim czasie podłoże przesycha - w jakim czasie roślina jest w stanie wykorzystać jej całą zawartość. Jerzy, dolewasz wody po 100% przeschnięciu podłoża czy gdy wskaźnik opadnie do poziomu poniżej minimum ?Jerzyk pisze:
- Adenium jest rośliną wieloletnią, która powtarza kwitnienie.Czy róża zakwita ponownie czy tylko raz w życiu?
- niezbyt wiem o co chodzi w tym zapytaniu - odpowiem tak, opiekować się tak jak do czasu zakwitnięciaJak postępować z nią po przekwitnięciu?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Dziękuję mocno za pomoc,to moje pierwsze kroki z tą rośliną?
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Postanowiłam pochwalić się swoim maluchem. Ma już około 14 miesięcy, z 10 nasionek, jako jedyny mi się ustał. Mój problem to taki, że nie wiem jak się za niego zabrać. Na razie pozwalam mu rosnąć, pilnując tylko, aby rósł prosto.
Zastanawiam się kiedy go przyciąć.
Postaram się przebrnąć przez całe 8 tematów, aby uzyskać maksymalnie dużo informacji
Postanowiłam pochwalić się swoim maluchem. Ma już około 14 miesięcy, z 10 nasionek, jako jedyny mi się ustał. Mój problem to taki, że nie wiem jak się za niego zabrać. Na razie pozwalam mu rosnąć, pilnując tylko, aby rósł prosto.
Zastanawiam się kiedy go przyciąć.
Postaram się przebrnąć przez całe 8 tematów, aby uzyskać maksymalnie dużo informacji
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak co roku po wystawieniu na słońce zabrała się do kwitnienia:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI