Krzewy owocowe,agrest,porzeczki in. Rozmnażanie,podkladki, ,sztorby
Re: Porzeczka czerwona i agrest - rozmnażanie
Dzięki Panowie za odzew. Ja na stare lata postanowiłem jeszcze zmierzyć się z uprawą winorośli, więc znam ten temat odkładu chińsko - żywieckiego , bo w przyszłości chcę go zastosować u siebie. Ale jakoś nie wpadłem na pomysł zastosowania tego pomysła w przypadku agrestu. Teraz myślę nad konstrukcją jakiegoś stabilnego trzymadła do peta żywieckiego gazowanego, ale jako stary ślusarz coś tam wymyślę.
Kalo Twój pomysł fajny, tylko jest problem tego rodzaju, że krzaczek jest własnością żony! Tak więc nie mogę go aż tak drastycznie potraktować, bo wyobrażam sobie jej reakcję
Kalo Twój pomysł fajny, tylko jest problem tego rodzaju, że krzaczek jest własnością żony! Tak więc nie mogę go aż tak drastycznie potraktować, bo wyobrażam sobie jej reakcję
Pozdrawiam Józef
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pogadaj z żoną.W razie czego,zażądaj,żeby przepisała notarialnie na Ciebie .Poważniej,lewa strona wydaje się być lepsza do tego celu.Możesz użyć 5 litrów PET,albo worek po ziemi do wysiewów.Zamiast konstrukcji ,odwrócone wiaderko nie wystarczy?Wydaje mi się ,że gałązka jest na wys 30-35 cm.
He,he dobre! Żona jest również właścicielką działki a ja tylko jej podwładny. Wysokość do najniższej gałązki to ok. 75 cm. bo fotka zrobiona z góry dlatego wyszła taka mała, więc wiadro jednak nie wystarczy,więc trza coś wyższego skombinować.kaLo pisze:Pogadaj z żoną.W razie czego,zażądaj,żeby przepisała notarialnie na Ciebie
Pozdrawiam Józef
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z porzeczki wystarczy uciąć sztobry ( 25 cm jednorocznego pędu ) i do ziemi. Ukorzenia się bez problemów.
-
Dzisiaj jadę na działkę prześwietlić szpaler porzeczki czerwonej ,białej,czarnej i agrest.Będzie sporo sztobrów.
U mnie to to będzie problem z pozyskaniem sztobrów, krzewy tak stare, że nie wypuszczają już nowych pędów. Ja je zaniedbałem bo rosną w cieniu drzew i altany, a za stare już do przesadzenia.Planowałem zakup nowych krzewów, ale zamiast porzeczki otrzymałem agrest bezkolcowy! O to i one między drzewami.pomidormen pisze:do ziemi. Ukorzenia się bez problemów.
Pozdrawiam Józef
-
- 1000p
Najprościej kupić nowe sadzonki bo to nie majątek. Chyba, że nie znasz odmiany. Wtedy trzeba mocno przyciąć jeden z krzewów, na pewno wypuści sporo młodych pędów i za rok będzie dużo sztobrów.
No właśnie kupiłem, kota w worku,zamiast porzeczki białej otrzymałem 2 krzewy agrestu bez kolcowego mimo, że na etykietach i fakturze opisane były jako porzeczka biała!pomidormen pisze:Najprościej kupić nowe sadzonki bo to nie majątek.
Spadam na działkę, jest piękna słoneczna pogoda i 16*C w cieniu!
Pozdrawiam Józef
-
- 1000p
Re: Porzeczka czerwona rozmnażanie
Sadzonki zdrewniałe to ukorzeniacz do zdrewniałych, ale teraz już jest za późno na ukorzenianie. Porzeczka dobrze się ukorzenia, wystarczy wczesną wiosną włożyć sztobry do ziemi i będzie rosła.
Przed zimą,kiedy ziemia jeszcze nie zamarznięta,wsadź do ziemi,tam gdzie ma być krzak porzeczki,
po trzy sadzonki. Kilkanaście cm w ziemi i tyle nad ziemią.Za dwa lata,z tych sadzonek,będą krzewy.
po trzy sadzonki. Kilkanaście cm w ziemi i tyle nad ziemią.Za dwa lata,z tych sadzonek,będą krzewy.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam , 10 cm w ziemi 3 cm nad ziemią nawet teraz , do jesieni masz małe sadzonki oczywiście może nie 100 % ale sporo puści korzonki i liście ,ciągła wilgoć w glebie podstawa . Porzeczki łatwo się korzenią .
-
Są odmiany,które ukorzeniają się b. trudno i wtedy najlepiej zrobić odkład.Można też taką odmianę zaszczepić na "mamce" ale to już trochę wyższa szkoła jazdy. http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=461