Krzewy owocowe,agrest,porzeczki in. Rozmnażanie,podkladki, ,sztorby

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Porzeczka czerwona i agrest - rozmnażanie

Post »

Dzięki Panowie za odzew. Ja na stare lata postanowiłem jeszcze zmierzyć się z uprawą winorośli, więc znam ten temat odkładu chińsko - żywieckiego , bo w przyszłości chcę go zastosować u siebie. :) Ale jakoś nie wpadłem na pomysł zastosowania tego pomysła w przypadku agrestu. Teraz myślę nad konstrukcją jakiegoś stabilnego trzymadła do peta żywieckiego gazowanego, ale jako stary ślusarz coś tam wymyślę. :tan
Kalo Twój pomysł fajny, tylko jest problem tego rodzaju, że krzaczek jest własnością żony! Tak więc nie mogę go aż tak drastycznie potraktować, bo wyobrażam sobie jej reakcję ;:161
Pozdrawiam Józef
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pogadaj z żoną.W razie czego,zażądaj,żeby przepisała notarialnie na Ciebie :;230 .Poważniej,lewa strona wydaje się być lepsza do tego celu.Możesz użyć 5 litrów PET,albo worek po ziemi do wysiewów.Zamiast konstrukcji ,odwrócone wiaderko nie wystarczy?Wydaje mi się ,że gałązka jest na wys 30-35 cm.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

kaLo pisze:Pogadaj z żoną.W razie czego,zażądaj,żeby przepisała notarialnie na Ciebie
He,he dobre! Żona jest również właścicielką działki a ja tylko jej podwładny. ;:131 Wysokość do najniższej gałązki to ok. 75 cm. bo fotka zrobiona z góry dlatego wyszła taka mała, więc wiadro jednak nie wystarczy,więc trza coś wyższego skombinować.
Pozdrawiam Józef
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z porzeczki wystarczy uciąć sztobry ( 25 cm jednorocznego pędu ) i do ziemi. Ukorzenia się bez problemów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj jadę na działkę prześwietlić szpaler porzeczki czerwonej ,białej,czarnej i agrest.Będzie sporo sztobrów.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

pomidormen pisze:do ziemi. Ukorzenia się bez problemów.
U mnie to to będzie problem z pozyskaniem sztobrów, krzewy tak stare, że nie wypuszczają już nowych pędów. Ja je zaniedbałem bo rosną w cieniu drzew i altany, a za stare już do przesadzenia.Planowałem zakup nowych krzewów, ale zamiast porzeczki otrzymałem agrest bezkolcowy! O to i one między drzewami.Obrazek
Pozdrawiam Józef
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Najprościej kupić nowe sadzonki bo to nie majątek. Chyba, że nie znasz odmiany. Wtedy trzeba mocno przyciąć jeden z krzewów, na pewno wypuści sporo młodych pędów i za rok będzie dużo sztobrów.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

pomidormen pisze:Najprościej kupić nowe sadzonki bo to nie majątek.
No właśnie kupiłem, kota w worku,zamiast porzeczki białej otrzymałem 2 krzewy agrestu bez kolcowego mimo, że na etykietach i fakturze opisane były jako porzeczka biała! :(

Spadam na działkę, jest piękna słoneczna pogoda i 16*C w cieniu! :D
Pozdrawiam Józef
master231
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 paź 2013, o 18:11

Post »

Witam chciałbym się dowiedzieć jakiego ukorzenia cza użyć do rozmnażania trudno ukorzeniających się porzeczek czerwonych o tej porze, czy jest to może ukorzeniacz A.
pomidormen
1000p
1000p

Re: Porzeczka czerwona rozmnażanie

Post »

Sadzonki zdrewniałe to ukorzeniacz do zdrewniałych, ale teraz już jest za późno na ukorzenianie. Porzeczka dobrze się ukorzenia, wystarczy wczesną wiosną włożyć sztobry do ziemi i będzie rosła.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Przed zimą,kiedy ziemia jeszcze nie zamarznięta,wsadź do ziemi,tam gdzie ma być krzak porzeczki,
po trzy sadzonki. Kilkanaście cm w ziemi i tyle nad ziemią.Za dwa lata,z tych sadzonek,będą krzewy.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam , 10 cm w ziemi 3 cm nad ziemią nawet teraz , do jesieni masz małe sadzonki oczywiście może nie 100 % ale sporo puści korzonki i liście ,ciągła wilgoć w glebie podstawa . Porzeczki łatwo się korzenią .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są odmiany,które ukorzeniają się b. trudno i wtedy najlepiej zrobić odkład.Można też taką odmianę zaszczepić na "mamce" ale to już trochę wyższa szkoła jazdy. http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=461
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”