Moja kolekcja - Nilfgaard
Moja kolekcja - Nilfgaard
Witam. Być może moja kolekcja jest skromna, ale chętnie się nią z Wami podzielę. Pierwszego storczyka zabiła moja siostra, z drugim teź prawie się jej udało. Przejąłem go i od tego momentu moje zainteresowanie storczykami gwałtownie wzrosło. Oto parę zdjęć.
1) Dwa reanimowane w keramzycie (w czerwonej doniczce Phalaenopsis siostry, w glinianej przywieziony przez mamę)
2) Świeży nabytek z 14.08
3) Kupiony 17.07 (myślałem, że męczy go jakiś pasożyt, ale na szczęście nic go nie podgryza)
4) Obecnie przekwitający Phalaenopsis, który kwitł na fioletowo
1) Dwa reanimowane w keramzycie (w czerwonej doniczce Phalaenopsis siostry, w glinianej przywieziony przez mamę)
2) Świeży nabytek z 14.08
3) Kupiony 17.07 (myślałem, że męczy go jakiś pasożyt, ale na szczęście nic go nie podgryza)
4) Obecnie przekwitający Phalaenopsis, który kwitł na fioletowo
Pozdrawiam, Michał
Re: Moja kolekcja - Nilfgaard
Trzeci podobny jest do Pirate Picotee. Bardzo ładny nabytek Witamy w naszym gronie
Witaj Olu
Trzeciego kupiłem za 8 zł w Intermarche w promocji. Nie miał nawet etykietki w doniczce, tylko na folii było napisane Phalaenopsis.
Dziś zauważyłem, że nabytek z 14.08 przedłuża pędy (przepraszam za ostrość, w telefonie nie mam autofocusa )
Trzeciego kupiłem za 8 zł w Intermarche w promocji. Nie miał nawet etykietki w doniczce, tylko na folii było napisane Phalaenopsis.
Dziś zauważyłem, że nabytek z 14.08 przedłuża pędy (przepraszam za ostrość, w telefonie nie mam autofocusa )
Pozdrawiam, Michał
-
- 200p
- Od: 2 sty 2015, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj w gronie chorych ludzi ;) ladne storcze i powodzenia w reanimacji )
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Mój parapet
Cześć Monika
Na taką przypadłość można zapaść . Obecnie czekam na nowe korzonki (reanimowany z czerwonej osłonce stracił je z powodu pleśni i zgnilizny - pozostały dwa, a ten z osłonki glinianej miał tylko powietrzne, ale zauważyłem dwa odbicia na nich - wcześniej stał nad wodą).
Na taką przypadłość można zapaść . Obecnie czekam na nowe korzonki (reanimowany z czerwonej osłonce stracił je z powodu pleśni i zgnilizny - pozostały dwa, a ten z osłonki glinianej miał tylko powietrzne, ale zauważyłem dwa odbicia na nich - wcześniej stał nad wodą).
Pozdrawiam, Michał
Dziś porcja złych i dobrych wiadomości. Zacznę od złych - żółtemu usycha jeden pączek i kwiat. Za to dwa się rozwijają.
A dobre wiadomości - fioletowy chyba odbija na jednym pędzie
EDIT: Musiałem wyciągnąć reanimki z keramzytu - spleśniały...
A dobre wiadomości - fioletowy chyba odbija na jednym pędzie
EDIT: Musiałem wyciągnąć reanimki z keramzytu - spleśniały...
Pozdrawiam, Michał
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj, może za często podlewałeś? Ładnego falka masz, tego żółtego.
Reanimków nie podlewałem - miały stale wodę na wysokości 1 cm. Do tego kolejny problem - nie mogę nigdzie kupić Topsinu, a w domu znalazłem tylko oprysk do ziemniaków i warzyw.
Pozdrawiam, Michał
Tak jak wcześniej wspomniałem nie miałem Topsinu. W zastępstwie rośliny opryskałem Ridomilem Gold MZ 67,8 WG Pepite w stężeniu 0,25%. Drugi raz opryskam je za tydzień. U żółtego rozwinęła się część pąków - kwiaty są zdecydowanie mniejsze w porównaniu do już rozwiniętych.
Pozdrawiam, Michał
Wreszcie znalazłem czas na kupno baterii do aparatu. Nie muszę was katować zdjęciami bez regulacji ostrości .
Jeden z reanimowanych Phalaenopsisów został przeniesiony do kamyków - zobaczymy jak zareaguje. Drugi natomiast zostaje w keramzycie.
Fioletowy zasuszył jeden pęd, ale odbija na drugim.
Pirate Picotee przekwita - zostały tylko cztery kwiaty.
I żólty w całej okazałości.
Jeden z reanimowanych Phalaenopsisów został przeniesiony do kamyków - zobaczymy jak zareaguje. Drugi natomiast zostaje w keramzycie.
Fioletowy zasuszył jeden pęd, ale odbija na drugim.
Pirate Picotee przekwita - zostały tylko cztery kwiaty.
I żólty w całej okazałości.
Pozdrawiam, Michał
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Iwona . Wcześniej był bardziej wybarwiony - nie wpadał w fiolet, tylko w róż.
Pozdrawiam, Michał
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te dwa ostatnie okazy piękne! Gratuluję