kora z drzew liściastych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kora dębowa
Po sezonie zimowym (własnie się konczy) zostaje mi zwykle sporo kory dębowej z polan i kawałków pni którymi palę w kominku,
Są to duże kawałki ,( często większe od dwóch dłoni).
Gdyby to była kora np. sosnowa lub swierkowa, to wiedziałbym co zrobić ale nie wiem czy korą dębową mogę uzupełniać miejsca na rabatach ?
Czy ktoś ma jakieś pomysły i uwagi ?
Są to duże kawałki ,( często większe od dwóch dłoni).
Gdyby to była kora np. sosnowa lub swierkowa, to wiedziałbym co zrobić ale nie wiem czy korą dębową mogę uzupełniać miejsca na rabatach ?
Czy ktoś ma jakieś pomysły i uwagi ?
Re: Kora dębowa
Kora dębowa też się nadaje. Dzięki zawartości garbników dużo wolniej się rozkłada niż sosnowa. Uzywam jej w ogrodzie z korzyścią dla roślin i przede wszystkim kieszeni. Jeżeli są to duże kawałki, można je rozdrabniać, ale to kwestia gustu.
-
Znalazłem coś na ten temat:
kora, rozdrobniona lub gruba jest dobra dla roślin kwasolubnych (różaneczniki, wrzosy, krzewy owocowe i ozdobne); nieco lepsza jest kora z drzew liściastych, bo zawiera mniej żywicy; nie nadaje się do ogródka warzywnego.
kora, rozdrobniona lub gruba jest dobra dla roślin kwasolubnych (różaneczniki, wrzosy, krzewy owocowe i ozdobne); nieco lepsza jest kora z drzew liściastych, bo zawiera mniej żywicy; nie nadaje się do ogródka warzywnego.
- twojogrodnik
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 23:06
- Kontakt:
No kora debowa to tez material zielarski ze wzgledu na garbniki.
Z tego co sie orientuje to garbniki moga ograniczac wzrost innych roslin. Pod debem tak jak i pod orzechem zbyt wiele zielska nie rosnie. Garbniki tez sa w lisciach.
Z tego co sie orientuje to garbniki moga ograniczac wzrost innych roslin. Pod debem tak jak i pod orzechem zbyt wiele zielska nie rosnie. Garbniki tez sa w lisciach.
W przygotowaniu...
-
Nie moge się zgodzic z tym propagowanym czesto poglądem jakoby pod orzechem słabo rosnie
Od wielu lat mam sliczne kwiaty na sporych rabatach (piwonie,lilie azjatyckie, liliowce, mieczyki, hortensje, kosaćce i sporo drobiazgu)
Wzyscy goscie żywo reagują że pod orzechami taka gęstwina kwiatów.
Jedyny problem to jesienne grabienie i wybieranie liści
Orzechów mam 8 sztuk i po prostu z nieświadomości (nie znałem tego popularnego przesądu że pod orzechem nie rośnie !)wykorzystałem miejsce pod konarami
Od wielu lat mam sliczne kwiaty na sporych rabatach (piwonie,lilie azjatyckie, liliowce, mieczyki, hortensje, kosaćce i sporo drobiazgu)
Wzyscy goscie żywo reagują że pod orzechami taka gęstwina kwiatów.
Jedyny problem to jesienne grabienie i wybieranie liści
Orzechów mam 8 sztuk i po prostu z nieświadomości (nie znałem tego popularnego przesądu że pod orzechem nie rośnie !)wykorzystałem miejsce pod konarami
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 kwie 2013, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jeśli mamy do wyboru korę sosnową lub olchową pod rabatę (m.in. tuje, berberys, bukszpan) to którą warto byłoby wybrać?
-
Ja wybrałbym sosnową
-
Pomyślałem żeby rozdrobnione kawałki kory dębowej wrzucic do duzego worka foliowego, dosypac troche siarczanu amonu.
Zobaczymy po kilku m-cah (latem) co z tego wyszło. Jesłi sie zamieni w próchno to bedzie niezły nawóz
Zobaczymy po kilku m-cah (latem) co z tego wyszło. Jesłi sie zamieni w próchno to bedzie niezły nawóz
-
- 200p
- Od: 23 sty 2009, o 20:56
- Kontakt:
kora z drzew liściastych
Proszę o podpowiedź, czy kora ze starej wierzby nadaje się jako ściółka? Wierzba się łupi,jest pusta w środku i ma dużo próchnicy, a czy taką próchnicę też można wykorzystać?
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: kora z drzew liściastych
Kora nadaje się, pozostała część drzewa (w tym przypadku już drewa) też się nadaje do stosowania w ogrodzie.
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Może należałoby taką korę z próchnicą przekompostować .
Ja używam do mulczowania zrębków z gałęzi drzew liściastych . Po rozdrobnieniu kompostują się w pryźmie , przesypane saletrą amonową .
Ja używam do mulczowania zrębków z gałęzi drzew liściastych . Po rozdrobnieniu kompostują się w pryźmie , przesypane saletrą amonową .
Pozdrawiam, Beata.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Besiu jak wyglądają zrębki już po rozdrobnieniu i poddaniu działania saletry
czyli w fazie w jakiej je używasz na rabaty?
Pokażesz?
czyli w fazie w jakiej je używasz na rabaty?
Pokażesz?
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Rozdrabniamy gałęzie w rębaku , plus trociny po popiłowanym drewnie ( liściaste ) . Zgarniam to na kupę , przesypuję saletrą , nie za dużo i sobie leży . Potem rozplantowuję to między drzewami owocowymi , aronią , porzeczkami i nie muszę pielić . Pod tymi trocinami dobre używanie mają nornice , a walka z nimi to oddzielna bajka .
Zdjęć nie wstawię , piszę i robię zdjęcia tabletem , a hostingi zdjęciowe nie chcą przyjmować z niego zdjęć . Jestem zarejetrowana na Fotosiku , nawet kontaktowałam się z nimi i brałam dotatkową aplikacje ( bez autoryzacji Googla ) i nic z tego . Pewnie jakiś sposób istnieje , ale młodzież z jaką pracuje też nie potrafi mi pomóc .
Pozdrwaiam . Beata .
Zdjęć nie wstawię , piszę i robię zdjęcia tabletem , a hostingi zdjęciowe nie chcą przyjmować z niego zdjęć . Jestem zarejetrowana na Fotosiku , nawet kontaktowałam się z nimi i brałam dotatkową aplikacje ( bez autoryzacji Googla ) i nic z tego . Pewnie jakiś sposób istnieje , ale młodzież z jaką pracuje też nie potrafi mi pomóc .
Pozdrwaiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.