Problem z trawą
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problem z trawą
Wstaw fotki bo z opisu to wiesz...
Witam wszystkich
Mam problem z trawnikiem założonym 6 tygodni temu.
Trawnik został założony na 1000m2 działki z czego teren został po części podniesiony ziemią o 5 do 40cm.
Ziemia, która przyjechała miała w sobie sporo małych kamyczków, kawałków gruzu i szkieł, co jak się domyślam świadczy o tym, że ziemia nie pochodzi z pola z Babic tak jak to twierdził sprzedawca ale z jakichś terenów poprzemysłowych = brak próchnicy.
W tej chwili problem polega na tym, że trawa w miejscach gdzie ziemia nie została dowieziona rośnie bardzo dobrze - tam jest podłoże dobrze przepuszczalne, natomiast w miejscach gdzie teren był podniesiony o 30-40cm trawa rośnie 1-2cm na dwa tygodnie.
Wody na pewno nie brakuje bo mam system nawadniający. Nawóz sypnąłem dwa tygodnie temu i zmiany w tempie wzrostu praktycznie nie ma.
Wydaje mi się, że przyczyną jest zbyt zbita ziemia (po podniesieniu terenu ziemia leżała przez pół roku po czym przy zakładaniu trawnika na wierzch doszła tylko warstwa 3-5cm sortowanej ziemi ale "stara warstwa" nie była spulchniana).
Dzisiaj wyciąłem z miejsca gdzie trawa nie rośnie taką kostkę 25x25x25cm. Górna warstwa 5-7cm jest w miarę miękka ale mokra jak gąbka ale poniżej gleba jest twarda na maxa mimo, że wilgotna.
Co zrobić w tej sytuacji, żeby uratować ten trawnik?
pozdrowienia
Filip
Mam problem z trawnikiem założonym 6 tygodni temu.
Trawnik został założony na 1000m2 działki z czego teren został po części podniesiony ziemią o 5 do 40cm.
Ziemia, która przyjechała miała w sobie sporo małych kamyczków, kawałków gruzu i szkieł, co jak się domyślam świadczy o tym, że ziemia nie pochodzi z pola z Babic tak jak to twierdził sprzedawca ale z jakichś terenów poprzemysłowych = brak próchnicy.
W tej chwili problem polega na tym, że trawa w miejscach gdzie ziemia nie została dowieziona rośnie bardzo dobrze - tam jest podłoże dobrze przepuszczalne, natomiast w miejscach gdzie teren był podniesiony o 30-40cm trawa rośnie 1-2cm na dwa tygodnie.
Wody na pewno nie brakuje bo mam system nawadniający. Nawóz sypnąłem dwa tygodnie temu i zmiany w tempie wzrostu praktycznie nie ma.
Wydaje mi się, że przyczyną jest zbyt zbita ziemia (po podniesieniu terenu ziemia leżała przez pół roku po czym przy zakładaniu trawnika na wierzch doszła tylko warstwa 3-5cm sortowanej ziemi ale "stara warstwa" nie była spulchniana).
Dzisiaj wyciąłem z miejsca gdzie trawa nie rośnie taką kostkę 25x25x25cm. Górna warstwa 5-7cm jest w miarę miękka ale mokra jak gąbka ale poniżej gleba jest twarda na maxa mimo, że wilgotna.
Co zrobić w tej sytuacji, żeby uratować ten trawnik?
pozdrowienia
Filip
Ja również miałem podobny problem. Pomogły następujące czynności: napowietrzenie całego trawnika widłami - wkłuj się w ziemię na różne głębokości i lekko podnieś nimi ziemię, ale bez przesady. Obficie podlewaj (chyba, że popada deszcz). Po kilku dniach podlej np. Substralem "Magiczna siła do trawnika". Mój trawnik po miesiącu wyglądał zupełnie inaczej dzięki tym zabiegom, podlewanie Substralem najlepiej powtarzać co tydzień aż do zadowalającego efektu. Ponieważ jednak zbliża się jesień, wolałbym przymierzać się już do zastosowania nawozu jesiennego z mniejszą zawartością azotu aby nie wspomagać już tak bardzo we wzroście. Tak więc na Twoim miejscu użyłbym Substralu max jeszcze 2 razy.
Nie cytujemy postu jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod nim. szar
Nie cytujemy postu jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod nim. szar
zdjęcia:Witam,
Posiadam działkę na której wcześniej mój dziadek prowadził gospodarstwo rolne. Z działki kilka 3 lata temu zostały usunięte stare drzewa owocowe a cała działka została zaorana przed zimą. Na wiosnę 2 lata temu została ona zabronowana i posiana trawa wolno rosnąca. Problem polega na tym, że w miejscach gdzie przedtem był obornik (który został cały usunięty) rośnie bardzo wysoka trawa, której w żaden sposób nie mogę się pozbyć. Nadmienię, że z miejsca gdzie był obornik ok 5 lat temu został wykonany drenaż.
W związku z powyższym zwracam się z pytaniem, w jaki sposób mogę pozbyć się wysokiej trawy, która rośnie na powierzchni ok 2 arów.
Pozdrawiam.
Jeżeli chodzi o mój trawnik to wygląda to następująco:
obumarła trawa na obrzeżach wiosennego czarciego kręgu
Na zdjęciu widać wyraźną różnicę w kolorze i zagęszczeniu w trawie: po lewej tegoroczna dosiewka (wewnątrz wiosennego czarciego kręgu), po prawej trawnik już dwuletni po regularnym zasilaniu Substralem
Tutaj tegoroczna dosiewka trawy wewnątrz wiosennego czarciego kręgu
Co o tym myślicie?
obumarła trawa na obrzeżach wiosennego czarciego kręgu
Na zdjęciu widać wyraźną różnicę w kolorze i zagęszczeniu w trawie: po lewej tegoroczna dosiewka (wewnątrz wiosennego czarciego kręgu), po prawej trawnik już dwuletni po regularnym zasilaniu Substralem
Tutaj tegoroczna dosiewka trawy wewnątrz wiosennego czarciego kręgu
Co o tym myślicie?
Problem z trawnikiem
Witam
Na wstępie chciałbym się przywitać
Od kilku miesięcy jestem właścicielem domu z ogrodem, dlatego moja wiedza jeśli chodzi o ogród jest jeszcze znikoma. Od pewnego czasu na moim trawniku wyrosły jak mniemam chwasty, jednak nie bardzo wiem co to jest i jak z tym walczyć. jeśli ktoś wie co to jest i jak z tym walczyć proszę o pomoc
Na wstępie chciałbym się przywitać
Od kilku miesięcy jestem właścicielem domu z ogrodem, dlatego moja wiedza jeśli chodzi o ogród jest jeszcze znikoma. Od pewnego czasu na moim trawniku wyrosły jak mniemam chwasty, jednak nie bardzo wiem co to jest i jak z tym walczyć. jeśli ktoś wie co to jest i jak z tym walczyć proszę o pomoc
- PiotrekP
Re: Problem z trawnikiem
Oprysk chwastoxem 340sl, opryskaj dawką mocniejszą niż podaje producent. Po 2 tygodniach opryskaj znowu.
Niestety, sytuacja z dnia na dzień robi się gorsza. Wygrabiłem dzisiaj ogromne ilości suchej trawy, zauważyłem też jakby lekko rdzawy kolor. Problemy te narastają od momentu jak przestałem regularnie nawozić trawnik Substralem "Magiczna siła do trawnika". Pod linkiem kilka zdjęć.
https://www.dropbox.com/sh/ui3qewrn5shi ... ovl5a?dl=0
Ktoś ma pomysł co zrobić? Pomyślałem, czy nie spróbować ponownie nawieźć trawy. Co sądzicie?
https://www.dropbox.com/sh/ui3qewrn5shi ... ovl5a?dl=0
Ktoś ma pomysł co zrobić? Pomyślałem, czy nie spróbować ponownie nawieźć trawy. Co sądzicie?
- PiotrekP
Czego oczekujesz po całym sezonie koszenia, nawożenia, podlewania, upałów, deptania i po tępym nożu? to jest filc który się zbiera. To tak jak byś się przez cały rok nie mył i chcesz pięknie wyglądać ?
Trawnik to taka pracochłonna zabawka gdzie bez odpowiednich zabiegów nie ma prawa bytu. Teraz jest ostatni czas na nawozy, podaj takie z małą ilością azotu, ja bym zrobił wertylulację we wrześniu i dał kilka mm piasku.
Trawnik to taka pracochłonna zabawka gdzie bez odpowiednich zabiegów nie ma prawa bytu. Teraz jest ostatni czas na nawozy, podaj takie z małą ilością azotu, ja bym zrobił wertylulację we wrześniu i dał kilka mm piasku.
Przepraszam, za może dla kogoś banalne pytanie, ale czyli popularne AERATOR WERTYKULATORy (na alledrogo najwięcej sprzedaje się tych w granicach 400zł) nie spełniają funkcji aeracji? bo tam raczej nie ma rurek, po wbiciu których nie da się wsypać piasku tylko sprężyny rąpiące dziury, wygrabiające i wątpię aby po ich przejściu móc wsypać piasek...Aeracja to zabieg polegający na wbijaniu rurek w glebe i wyciąganiu ziemi , potem zasupuje się je piaskiem . Wertykulacja to nacinanie darni. Ja mówię o wyczesaniu grabiami lub takim urządzeniem z metalowymi drucikami suchej trawy Robisz to przed deszczem (teraz) jak trawa jest sucha.
a wracając do mojego wyschniętego trawnika, wygrabianie raczej nie wchodzi w grę - sucha trawa już się niemal zupełnie pokruszyła..
Czy zastosować jakiś zabieg "aeracji" czy wertykulacji (tym urządzeniem o którym pisałem powyżej) na jesień? a może teraz?
raz jeszcze dziękuję za porady
- PiotrekP
Najtańszy aerator który widziałem kosztował 100zł, mówię o ręcznym wielkości łopaty, jednak nie polecam go bo człowiek idzie się.... chyba że masz max 10m2 trawnika. Spalinowy sprzęt to koszt minimum 20tys. więc za 400 go nie kupisz.
Mówisz że nie da sie grabić a chcesz robić wertykulację ? lub grabienie tymi sprężynkami? kup sobie duże plastikowe grabie do liści http://www.irma.pl/thumbnails/mid/produ ... e51830.jpg i zbieraj wszystko co suche, bo jak trawa zacznie rosnąć to dopiero będziesz miał problem.
LASZCZYK pisze:
a wracając do mojego wyschniętego trawnika, wygrabianie raczej nie wchodzi w grę - sucha trawa już się niemal zupełnie pokruszyła..
Czy zastosować jakiś zabieg "aeracji" czy wertykulacji (tym urządzeniem o którym pisałem powyżej) na jesień? a może teraz?
Mówisz że nie da sie grabić a chcesz robić wertykulację ? lub grabienie tymi sprężynkami? kup sobie duże plastikowe grabie do liści http://www.irma.pl/thumbnails/mid/produ ... e51830.jpg i zbieraj wszystko co suche, bo jak trawa zacznie rosnąć to dopiero będziesz miał problem.
A co do grabi to nie ma szans tego wygrabić. chyba musiałbym odkurzacz zastosować po całkowitym wykruszeniu.
Więc raczej nastawiam się, że te resztki suche zostaną. Patrząc na prognozy, to raczej w sierpniu nie ma się co deszczów spodziewać. i stąd moje pytanie (przy założeniu, że resztki suchej trawy zostają) czy tym "czymś" z linku powyżej cokolwiek działać teraz i w ogóle w tym roku czy czekać cierpliwie do wiosny.
Więc raczej nastawiam się, że te resztki suche zostaną. Patrząc na prognozy, to raczej w sierpniu nie ma się co deszczów spodziewać. i stąd moje pytanie (przy założeniu, że resztki suchej trawy zostają) czy tym "czymś" z linku powyżej cokolwiek działać teraz i w ogóle w tym roku czy czekać cierpliwie do wiosny.
- PiotrekP
Uwierz mi że się da, a jak nie to pozostaje Ci szczotka.LASZCZYK pisze: a co do grabi to nie ma szans tego wygrabić.
Jak się nie pozbędziesz suchej trawy, to na wiosnę wrócisz z kolejnym problemem. Twoje rybki, Twoje akwarium jak to mówią.