Zieloności (na ogół)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
cza_rna7
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 10:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zieloności (na ogół)

Post »

Śliczne fiołaski ;:333. Niech kwitną jak najdłużej :D. Mi też się spodobał ten mocno różowy. I ten pierwszy fajny, taki z falbanką :D.
Skrętnik również ma fajny kolorek.
Nie lubię pająków, ale jak łapią mszyce to się chociaż przydadzą na coś ;:306.
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p
Od: 11 sie 2014, o 08:48

Post »

W wątku fiołkowym cisza, więc fiołki wciąż pozostają bezimienne. Choć biały falbaniasty został wczoraj nazwany sałatą i jak tak dalej pójdzie, to mu tak zostanie. :;230

A teraz zapowiedziane w poprzednim poście nowości. Dostałam je od przyjaciółki w nieco przyspieszonym prezencie urodzinowym. Są już po prysznicu, przesadzeniu i siedzą sobie grzecznie w strefie kwarantanny. Zapaprocenie mieszkania zwiększyło się niesamowicie. Była jedna wisząca sobie w spokoju na oknie, a tu doszły jej takie koleżanki:
Platycerium bifurcatum
Obrazek
Aspleniu Nidus
Obrazek
Asplenium Crispy Wave
Obrazek
Nephrolepsis Exaltata Duffy
Obrazek

I jedno niepaprociowe i chyba w najgorszym stanie, ale do wyciągnięcia jeszcze:
Syngonium White Butterfly
Obrazek

Zastrzegam, że wszystkie nazwy są podane na podstawie tego, mówiła przyjaciółka. Ale myślę, że jako osoba pracująca przy tym od kilku lat w dużej szklarni, jakieś pojęcie już zdobyła. Ale w razie czego proszę o poprawki. :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79668" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam :D
cza_rna7
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 10:50

Post »

Myślę, że nazwa "sałata" bardzo pasuje ;:306.

Fajne prezenty :D. Najbardziej mi się podoba wersja pognieciona :;230. I ta ostatnia paorotka też fajna. Życzę powodzenia w uprawie ;:333.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To nie jest Platycerium grande tylko Platycerium bifurcatum :)
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p

Post »

Marta: dzięki. :) Byłam ostrzegana, że mi asplenium szybko padną, bo nie ta chemia, bo wrażliwe, bo kruche... A ja kocham wyzwania, jak widać. :wink:

Pawle: dziękuję, poprawione. W sumie cieszę się, że mi to takie ogromniaste nie urośnie. ;:173
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79668" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam :D
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Oj to jesteś w błędzie bo liście Platycerium bufurcatum potrafią do metra dorastać :) na razie te liście są młodociane :)
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p

Post »

O, raju.. Jak mnie tu dawno nie było...
Niestety mój ostry kryzys zdrowotny zrobił kuku i kwiatom. Sporo ich padło. Choć kilka mnie zaskoczyło swoją wytrwałością.
Wczoraj miałam czas poprzesadzać co powyrastało z doniczek i uporządkować jeden parapet, więc wrzucam zdjęcia części z niego.

Na początek drzewko szczęścia, które postanowiło zostać bonsai w stylu huraganowym. :wink:

Obrazek

Co ciekawe, moje dwa kalanchoe też postanowiły zostać drzewkami. I wciąż kwitną...

Obrazek Obrazek

Eszynantus rozrasta się na wszystkie strony (nie wiedziałam, że jest tak wytrwały).

Obrazek

I moja haworcja, która jakimś cudem nie wylała się z poprzedniej doniczki. Oczywiście wciąż z maluchem na łodydze...

Obrazek

Wybaczcie, proszę i jakość zdjęć i bałagan wokół doniczek, ale robione były zaraz po przesadzeniu, zanim posprzątałam. I komórką do tego.

PS. Po długiej dyskusji stwierdziłyśmy z przyjaciółką, że mam toksyczny związek z kliwią. Mam ją od kilku lat, ślicznie rośnie a kwitnąć nie chce. Kilka razy prawie wyniosłam ją na śmietnik, ale wciąż dostaje kolejną szansę. Teraz długo nie była podlewana. Nie zgubiła ani jednego liścia, za to kilka wypuściła. Ona jest niezniszczalna! :shock:
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Drzewko rzeczywiście Ci się mocno wykrzywiło :) to tak do słońca? czy coś innego się z nim działo?
Reszta roślinek widać, że zdrowiutka.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p

Post »

W sumie to wina tego, że nikt nie zauważył, że postanowiło się przekrzywić w doniczce. I w sumie rosło w górę. Teraz dopiero podsypując mu ziemi wyprostowałam mu pień, więc wygląda dość... Egzotycznie.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Niezłego bałaganu narobiłaś ;:306 (skąd ja to znam?).
Drzewko rzeczywiście dość egzotyczne ;:115 , możesz zamocować na nim temblaki , jeżeli chcesz go wyprostować.
Basia
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Pięknie rosną, wykrzywiły się roślinki do światła, trzeba je co jakiś czas obracać . :wit
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p

Post »

Niech drzewko sobie tak rośnie. Jestem ciekawa, co wymyśli teraz po prostowaniu.

Filigranowa27 no właśnie zabawne jest to, że nie do światła. Drzewko rosło w górę, tak, jak miało ją wyznaczone po wykrzywieniu się po całości w doniczce. A ta dziwnie wygięta gałąź kalanchoe rosła tak w bok a nie do okna.

Wczoraj na zakupach oczywiście łapki zaswędziały i wróciłam z dwoma kwiatkami. Dziś miałam czas je przesadzić i zrobić zdjęcia.

Takich łobuzów miałam kiedyś kilka. Strasznie je lubię. Zginęły śmiercią tragiczną przez skrzyżowanie wakacji i nieudolnego opiekuna tymczasowego.

Obrazek

A to kwiatek, który zawsze mi się strasznie podobał. Zawsze był mi odradzany. Ale ja uparte bydlę jestem i stwierdziłam, że za 6 zł to zaryzykuję. Matko, jak ja kocham jej zapach...

ObrazekObrazek

Robienie zdjęć na tych pudłach było jedynym sposobem na uniknięcie kota królującego na każdej fotce. A że pani obcykała kwiatki a nie kotka, to siedzi teraz z wielkim fochem na paszczy za moimi plecami.
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 14:19

Post »

Wehlen pisze:Niech drzewko sobie tak rośnie. Jestem ciekawa, co wymyśli teraz po prostowaniu.

Według mnie powinnaś tego grubosza spróbować wyprostować, tak jak radziła barbara13, albo te bardzo skrzywione gałązki odciąć na nowe szczepki. Pozostawiony sam sobie zacznie rosnąć "do góry" i jeszcze bardziej się powykręca.
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

'Przeleciałam' Twój wątek od początku, bardzo żałowałam, że pierwsze fotki poznikały, ale kolejne zrekompensowały ich brak ;:173
Roślinki fajne i Twoje związki z roślinkami też :D

Jeżeli mogę coś zasugerować w kwestii grubosza, to tylko obdarłabym mu najdolniejsze liście, żeby odsłonić pień i mieć wstępny widok na pokrój i spokojnie czekała, co postanowi dalej.
Tak czy inaczej, wrócę tu jeszcze z pewnością :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”