Drzewa owocowe - cięcie Cz.II
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.II]
Proszę o radę dotyczącą tej młodej czereśni, a mianowicie, czy tą małą pionową gałązkę (pod strzałką) powinnam wyciąć i co dalej z przewodnikiem, bo zaczął obok rosnąć drugi jest to na wysokości 150cm i czy mogę już odczepić sznurki, którymi gałązki odginałam do poziomu?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Dziękuje za informację.ERNRUD pisze:Proponuję wyciąć część pionowych pędów ze środka korony. Również te, które wyraźnie się o siebie ocierają. Faktycznie przyda się tutaj rozluźnienie korony. Nie usuwaj więcej niż 1/4 gałęzi.
Kolejna kwestia którą chciałbym poruszyć to ograniczenie wzrostu śliwy - aktualna wielkość drzewka mi odpowiada i chciałbym tak przycinać ją by wyżej już nie rosła, lub urosła w bardzo ograniczonym zakresie. jak to zrobić ?
Czy przycięcie świeżych przyrostów z tego roku coś da (zaznaczone na czerwono)?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sie 2015, o 13:23
- Kontakt:
gulgulq
To są wilki, wyczytałam gdzieś, że trzeba je wyciąć jeszcze kilka tygodni przed zbiorem owoców, bo zacieniają drzewo i utrudniają dojrzewanie owoców.
To są wilki, wyczytałam gdzieś, że trzeba je wyciąć jeszcze kilka tygodni przed zbiorem owoców, bo zacieniają drzewo i utrudniają dojrzewanie owoców.
Zapraszam do siebie http://hektarek.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Yvona
Czy może ktoś mi podpowiedzieć co dalej z moją czereśnią-post wyżej? Proszę...
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trochę późno na rozginanie, a tym bardziej na cięcie. Możesz jeszcze rozgiąć to co się da, a jak niektóre pędy będą bardzo prężyć to wytnij je na wiosnę.
A co do czereśni Yvony, tylko skorygowałbym wierzchołek, wycinając jeden przewodnik. Reszta wygląda ok.
A co do czereśni Yvony, tylko skorygowałbym wierzchołek, wycinając jeden przewodnik. Reszta wygląda ok.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
ŚLiwa Amers - 3lata, strasznie dużo puszcza pionowych gałązek.Była przycinana wiosną,Główne konary przyginane.
Jak ją okiełznać? Zastanawiam się czy jeszcze nie teraz ją przyciąć,bo nadchodzący tydzień zapowiada się dość ładnie.
Jak ją okiełznać? Zastanawiam się czy jeszcze nie teraz ją przyciąć,bo nadchodzący tydzień zapowiada się dość ładnie.
- Yvona
Dzięki )
- ERNRUD
Pogoda pogodą, ale we wrześniu drzewko nie jest już w stanie aktywować wszystkich mechanizmów obronnych po uszkodzeniu. A młode drzewka tym bardziej lepiej ciąć wiosną.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
A jak ciąć tego Amersa? Racja, faktycznie już przecież wrzesień
- ERNRUD
Najlepiej przewodnika nie skracać, wszystkie mocno konkurujące z nim wycinać, a pozostałe odginać. Po osiągnięciu pewnej wysokości sam zacznie rosnąć bardziej w boczne pędy.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Proszę o pomoc w przycięciu drzewka. 3-letnia jabłoń, chyba odmiana Champion. Miała przyginane dolne gałęzie i masę krótkopędów. Kompletnie się nią w tym roku nie zajmowałam i zarosła. Coś czuję, że trzeba by ją prześwietlić. Tak jak patrzę na zdjęcie to wychodzi, że ma 3 przewodniki. Z głównym musiało się coś stać bo był zdecydowanie wyższy. Drzewo sięga max do 160cm.
Jako, że drzewo rośnie przy borówkach to ma spory dostęp do wody. Po drugiej stronie działki mam kolejnego championa i zupełnie inaczej wyglądają.
ps. Dzięki ERNRUD za pomoc z moją brzoskwinią. Będę miała mega sporo owoce, już łapią lico Jednak nie pójdzie drzewo do wycięcia.
Jako, że drzewo rośnie przy borówkach to ma spory dostęp do wody. Po drugiej stronie działki mam kolejnego championa i zupełnie inaczej wyglądają.
ps. Dzięki ERNRUD za pomoc z moją brzoskwinią. Będę miała mega sporo owoce, już łapią lico Jednak nie pójdzie drzewo do wycięcia.
Pozdrawiam Jola
Dziękuję za cenną wskazówkę, bo w weekend miałem zabrać się za przycięcie młodego drzewka i popełniłbym tak prosty błąd.ERNRUD pisze:Pogoda pogodą, ale we wrześniu drzewko nie jest już w stanie aktywować wszystkich mechanizmów obronnych po uszkodzeniu. A młode drzewka tym bardziej lepiej ciąć wiosną.