Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Po gradobiciu zawsze stosowałam w pierwszej kolejności topsin.
Pozdrawiam! Gienia.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Przez takie uszkodzenia może wleźć szara pleśń albo alternarioza. Zrobić oprysk albo HT , albo Acrobat, ale za kilka dni. Teraz jak są upały, to raczej to nie grozi, natomiast jak temperatura się obniży a jeszcze spadnie deszcz, to może być nieciekawie .
- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję
Dostaną więc dawkę "wzmacniacza" a chemię zostawię na później, bo na razie ma nie padać.
U mnie w zasadzie już nie ma upałów a koniec tygodnia w porównaniu do tego co było - ma być zimny : 24 stopnie a w nocy 10-12 .
Dostaną więc dawkę "wzmacniacza" a chemię zostawię na później, bo na razie ma nie padać.
U mnie w zasadzie już nie ma upałów a koniec tygodnia w porównaniu do tego co było - ma być zimny : 24 stopnie a w nocy 10-12 .
Pozdrawiam Krystyna
Witam.U mnie po gradobiciu wróciła słoneczna pogoda,więc nie pryskałam pomidorów i to był wielki błąd...teraz połowa owoców do wyrzucenia .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Szczerze Wam współczuję ! Takie gradobice to straszna sprawa . I najgorsza jest ta nasza bezsilność w takiej sytuacji .
U mnie deszczu nie było prawie od miesiąca , ale to pikuś w porównaniu z Waszymi problemami .
Krysp50 , sprawdż jaki ma czas karencji i pryskaj . Noce będą już coraz chłodniejsze i wilgotność też wzrośnie i chorubsko gotowe .
U mnie deszczu nie było prawie od miesiąca , ale to pikuś w porównaniu z Waszymi problemami .
Krysp50 , sprawdż jaki ma czas karencji i pryskaj . Noce będą już coraz chłodniejsze i wilgotność też wzrośnie i chorubsko gotowe .
Pozdrawiam, Beata.
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Witajcie!
Czy ktoś potrafi zdiagnozować tę przypadłość? Krzaki tej odmiany (niestety nie wiem jakiej, bo wydłubałam nasionka w marcu z pomidorów sklepowych) wyglądają na całkowicie zdrowe, żadnych plam na liściach. A na owocach takie kraterki. Zauważyłam dziś i nie wiem, czy zrywać wszystkie zapalone, czy zostawić je w spokoju niech dalej dojrzewają na krzaku.
Czy ktoś potrafi zdiagnozować tę przypadłość? Krzaki tej odmiany (niestety nie wiem jakiej, bo wydłubałam nasionka w marcu z pomidorów sklepowych) wyglądają na całkowicie zdrowe, żadnych plam na liściach. A na owocach takie kraterki. Zauważyłam dziś i nie wiem, czy zrywać wszystkie zapalone, czy zostawić je w spokoju niech dalej dojrzewają na krzaku.
- Kimli
- 50p
- Od: 6 lut 2011, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj dontcallmebaby
Może to ci pomoże w rozpoznaniu.Chociaż osobiście uważam że to z powodu słońca które na moich pomidorach też robiło takie plamki.
Plamistość Widmowa
POLECAM WSZYSTKIM MLEKO DO OPRYSKÓW, DO TEJ PORY NIE MAM ANI JEDNEGO CHOREGO POMIDORA WSZYSTKIE ZIELONE JAK TRAWA PO DESZCZU
Może to ci pomoże w rozpoznaniu.Chociaż osobiście uważam że to z powodu słońca które na moich pomidorach też robiło takie plamki.
Plamistość Widmowa
POLECAM WSZYSTKIM MLEKO DO OPRYSKÓW, DO TEJ PORY NIE MAM ANI JEDNEGO CHOREGO POMIDORA WSZYSTKIE ZIELONE JAK TRAWA PO DESZCZU
Człowiek uczy się na błędach, lecz czasami te błędy powtarza
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Wielkie dzięki Kimli
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Mi to wygląda na bakterię wnikniętą z kropli wody.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Ten rok jest bardzo łaskawy dla pomidorów, grzyby nie lubią upałów A moje chronione tylko HT, a pod folią plus zawieszone buteleczki z jodyną i też zdroweKimli pisze: POLECAM WSZYSTKIM MLEKO DO OPRYSKÓW, DO TEJ PORY NIE MAM ANI JEDNEGO CHOREGO POMIDORA WSZYSTKIE ZIELONE JAK TRAWA PO DESZCZU
Pozdrawiam Eugenia
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
Przypuszczam że pomidorki nawet nie pryskane w tym roku niczego by nie złapały.Dawno nie było takiego suchego lata to i ochrona nie potrzebna.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Podczas dzisiejszego obchodu znalazłem na owocach pomidorów odmian Bawole Serce i Krakus takie dziwne plamy. Od razu wykluczyłem zarazę ziemniaczaną, ponieważ pomidory rosną pod folią, a ostatni deszcz padał dobry tydzień temu. Poza tym na samych pędach i liściach nie zaobserwowałem żadnych niepokojących zmian, jedynie naturalne żółknienie liści. A oto zdjęcia:
Krakus
Bawole Serce
Bardzo proszę o pomoc Cały czas mam w pamięci zeszłoroczną zarazę ziemniaczaną i paliatywną opiekę nad moimi drogimi pomidorami...
Krakus
Bawole Serce
Bardzo proszę o pomoc Cały czas mam w pamięci zeszłoroczną zarazę ziemniaczaną i paliatywną opiekę nad moimi drogimi pomidorami...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Po prostu sucha zgnilizna wierzchołkowa.
pozdrawiam Ludwik