Kłopot z nowym trawnikiem

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
anyaaaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2015, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kłopot z nowym trawnikiem

Post »

Witam serdecznie
Mam pytanie, 26 czerwca posialiśmy trawę barenbrug solid, na Naszej działce, wszystko pieknie zaczęło kiełować, ale kiedy przyszły upały zauważyłam że zaczynają się tworzyć placki, jak przyjrzałam się dokładniej widzę że malutka kiełkująca trawa, na końcach jest biała jakby popalona. Trawnik jest systematycznie podlewany, nie wiem co sie stało czy to słońce wypaliło Nam trawę ? Dodam że podlewamy wieczorem dośc spore ilości oraz rano ja jeszcze zraszamy. Nie wiem czy powinnam ją podlewać rano jeśli maja być upały 32-34 st. Może mi ktoś powiedziec co robię źle ? i czy w ogóle jest szansa żeby ta trawa się sie wzbiła?
Ta która jest jeszcze zielona, na końcach zaczyna się skręcać nie rośnie prosto. A może to jakaś choroba?

Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kłopot z nowym trawnikiem

Post »

Generalnie ta trawa została za późno posiana. Trawę powinno sie siać w kwietniu lub w maju lub wrześniu. Końcówka czerwca to najgorszy termin na sianie trawy, upały prawie pewne, trawa nie zdąży sie ukorzenić ani rozkrzewić.
Teraz są takie upały, że taką młodą trawę słońce po prostu wypala.
Może jakieś zacienienie by pomogło, ale jeżeli to duża powierzchnia to nie ma jak zrobić zacienienia i jeszcze dobrej wentylacji.

Może częstsze podlewanie by pomogło - po prostu kilkakrotnie w ciągu dnia podczas upału - ale to tylko może, trzeba by poeksperymentować
Pozdrawiam Serdecznie
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To nie termin na wysiewanie trawy, a już tym bardziej na większych powierzchniach.Nadmierne podlewanie, wysoka wilgotność podłoża + wysoka temperatura i ostre słońce prowadzi do uszkodzenia, mówiąc kolokwialnie 'ugotowania się' korzeni.Podlewaj umiarkowanie, co będzie to będzie.
anyaaaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję bardzo za podpowiedzi
pozdrawiam
DarekRz

Post »

Nie podlewaj rano. Każda kropla wody na źdźble trawy działa jak soczewka. Podlewać trzeba o takich godzinach, aby woda zdążyła wyschnąć do wschodu słońca. Czyli - jak radzili powyżej inni forumowicze - zmniejsz podlewanie - rezygnując z porannego zraszania.
anyaaaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam ponownie, mam kolejny kłopot z trawa po tych strasznych upałach zaczęło się dziać coś takiego
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

może ktoś mi doradzi co to może być i jak dalej z tym postępować?
czy wygrabiać to co suche? a może zostawić?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jakiś grzyb spowodowany intensywnym 'pędzeniem' tego trawnika (wysiewany koniec czerwca jak rozumiem) przy skrajnie niekorzystnych warunkach atmosferycznych.Silne zagęszczenie, nadmierne podlewanie wieczorem w czasie upałów, może jeszcze nawóz.Poczytaj tu
http://www.ihar.edu.pl/choroby_traw.php
Można opryskać te miejsca czymś p. grzybowym, ale jeśli nie jest nadmiernie uszkodzony korzeń to się odrodzi gdy typ pogody się zmieni.Podlewać tak by wysechł przed nocą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”