Poplon i przedplon pod warzywniak
Re: Jaki najlepszy poplon pod warzywniak
Saradela jest dobra, a ja wolałbym też emeryta, byle by sie nie przyzwyczaił
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze można spisać umowę dzierżawy, czy użyczenia
Ziemie mam żyzną, pokrzywy rosną
Co do emeryta to nie za bardzo, bo to nie jest działka w mieście tylko poza miastem.
Co do emeryta to nie za bardzo, bo to nie jest działka w mieście tylko poza miastem.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona facelii całkiem nieźle zimują, u mnie trzeci rok rośnie z samosiewów. Choć w tym roku jest dużo rzadsza. Facelia jako roślina wytrzymuje kilka stopni na minusie, u mnie raz zimowała jako 10cm siewki.
Bardzo dobrze rozsiewa się też ogórecznik.
Bardzo dobrze rozsiewa się też ogórecznik.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Zasyp sobie grubo ściółką (np. słomą lub co tam masz lokalnie). Po przyjeździe będzie jak znalazł - lepsza ziemia pod spodem i raczej mniej chwastów niż po zasiewach.treborx pisze:A ja mam chyba troche inny problem:
wyjeżdzamy jesienią na dwa lata za granicę. Mam dość spory ogródek, nie chciałbym by mi to zarosło a potem bym musiał na nowo wszystko kopać. Idzie coś zasiać, co mi skutecznie zablokuje chwasty na te pare sezonow i bedzie samo po zimie odrastało a potem da się z tym łatwo zrobić porządek?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 200p
- Od: 23 sty 2009, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam taki problem może ,ktoś poradzi- na wiosnę na warzywniku wysiałam,mieszankę dla poprawy gleby/przez kilka lat rosły tam warzywa/-w sklepie ogrodniczym sprzedawca polecił mi gotową łubin ,jakiś groch, wyka,gorczyca,owies,i chyba jest w tym jęczmień,aktualnie wszystko to kwitnie nie wiem co teraz robić czy kosić czy zostawić do jesieni,a jak skosić to co dalej bo warzywa maja tam być dopiero w przyszłym roku .Proszę podpowiedzcie co z tym zrobić
Jak kwitnie to skosić, jeżeli to wyka i łubin to najprawdopodobniej nie odbije więc trzeba przekopać i wysiać jeszcze raz , może być taka sama mieszanka. Jeżeli ziemia ma odpoczywać przez rok to trzeba wysiać coś co znosi koszenie np. koniczyna, po skoszeniu koniczyna od razu rośnie i czasem drugi pokos jest większy od pierwszego. to co skosiłaś możesz przekompostować albo zrobić ściółkę pod rośliny uprawne
-
- 200p
- Od: 23 sty 2009, o 20:56
- Kontakt:
Dzięki idę kosić ,a co jeżeli zostawię to skoszone ,może nie urosną chwasty,będzie dużo tej masy zielonej bo bardzo gęste.i wysokie. W jesieni to przekopię bo nie chce mi się teraz kopać, i siać od nowa przecież lato wakacje.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Ściąć glebogryzarką i posiać następny. Jak nie masz glebogryzarki można skosić kosiarką do trawy i płytko przykopać. Nie zabierać z pola, po co wyjałowiać glebę.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ja na jesien posieje żyto. Posiałam je w tamtym roku na reszcie działki, tak pięknie chwasty zagłuszyło że muszę je mieć na warzywniaku
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posiej wykę jako poplon, skutecznie zagłuszy wszytko, a do tego będziesz miał rewelacyjną ziemię.treborx pisze:A ja mam chyba troche inny problem:
wyjeżdzamy jesienią na dwa lata za granicę. Mam dość spory ogródek, nie chciałbym by mi to zarosło a potem bym musiał na nowo wszystko kopać. Idzie coś zasiać, co mi skutecznie zablokuje chwasty na te pare sezonow i bedzie samo po zimie odrastało a potem da się z tym łatwo zrobić porządek?
-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
Czy ma sens siać za 2 tyg, np. facelię czy gorczycę pod truskawki, które chcę sadzić we wrześniu? Może lepiej nawieźć obornikiem?
I jeszcze jedno -jeśli we wrześniu wysieję wykę to kiedy dodatkowo nawiezc obornikiem ziemię?
I jeszcze jedno -jeśli we wrześniu wysieję wykę to kiedy dodatkowo nawiezc obornikiem ziemię?
Pozdrawiam :) Marzena
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Kontakt:
W jaki sposób (im prostszy tym lepszy), "młócicie" facelię ? Jak łatwo pozyskiwać nasiona ? Mam już dosyć kupowania ...